Autor Wątek: Nowy User - Pierwsze problemy  (Przeczytany 13914 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szczepek_E-9

• Gość
Nowy User - Pierwsze problemy
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Kwietnia 2005, 16:27:12 »
sorki, ostatnie zdanie miało być do Toyo69,

Po prawej stronie masz ikonkę"Edytuj" i możesz zmienić swoją wiadomość
pozdrawiam
janmor

:athunbsup HEEH, dzięki :athunbsup

parasit

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Kwietnia 2005, 20:56:49 »
Witam.

Ja mam Corolke z 91 1.3 benzynka, tez myslalem ze mam zepsuty wskaznik temperatury bo nigdy nie wychodzil poza 1/4. Dopiero w lecie, w koreczku okazalo sie ze i do 3/4 potrafi dojsc :)
Po prostu dobre chlodzenie.

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Kwietnia 2005, 22:45:15 »
Cytat: parasit

Ja mam Corolke z 91 1.3 benzynka, tez myslalem ze mam zepsuty wskaznik temperatury bo nigdy nie wychodzil poza 1/4. Dopiero w lecie, w koreczku okazalo sie ze i do 3/4 potrafi dojsc :)
Po prostu dobre chlodzenie.

Wg. mnie wskaźnik powinien po nagrzaniu sięsilnika stać w połowie skali, tak jak jest u Madzi_83. Jeśli zimą jest na 1/4 to ciekawe jakie masz wtedy obroty silnika? Stawiam że podwyższone, a więc rośnie spalanie. W lecie też nie powinien ten wskaźnik dochodzić do 3/4. Zobacz ile masz płynu w układzie i jeśli to jest ok, to moze wymień termostat (jakieś 50 zł to będzie kosztowało). Te objawy które opisujesz mogłyby teoretycznie wskazywać że termostat utkwił w półotwartej pozycji i zimą niepotrzebnie puszcza wszystko na duży obieg co nadmiernie schładza silnik, a w lecie nie otwarty do końca termostat powoduje gorsze chłodzenie a więc grzanie silnika... no ale to tylko taka teoria ;) Popatrz w FAQ na wątki o termostacie.

Cytuj (zaznaczone)
E9, dziś siędowiedziałem ze sprawa ze światłami jest bardziej skomplikowana, tzn przyczyną może być to o czym pisałeś, ale równie dobrze alternator (jakas dioda czy coś).

Jak alternator to może regulator napięcia? ale nie wiem czy to może dawać taki objaw jak piszesz. Do jakiego warsztatu w B-B jeździsz?

parasit

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Kwietnia 2005, 08:53:58 »
Cytuj (zaznaczone)
Wg. mnie wskaźnik powinien po nagrzaniu sięsilnika stać w połowie skali, tak jak jest u Madzi_83. Jeśli zimą jest na 1/4 to ciekawe jakie masz wtedy obroty silnika? Stawiam że podwyższone, a więc rośnie spalanie. W lecie też nie powinien ten wskaźnik dochodzić do 3/4.

U mnie z nagrzaniem jest problem :) Autkiem poruszam sie glownie na krotkich odcynkach (ponizej 10 km), i poki nie postoje w koreczku to po prostu nie zdarzy sie nagrzac.
Natomiast "3/4" to raczej nie jest problem, bo byl to efekt chwilowy, ktory po 5 min minol. Przytoczylem go tylko jako dygresyjke do nie dzialajacego wskaznika.
Tak czy inaczej bede wszystko musial sprawdzic po remoncie silnika.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Kwietnia 2005, 10:59:17 »
wskaznik ma byc w polowie max. odchylenie to ok 2mm w prawo albo lewo a jak ty masz na 3/4 to ryzykujesz ze zaraz przegrzejesz silnik i pozamiatane.

Teoretycznie to wyglada tak ze w  silniku spalinowym w komorze sprężania w rejonie świecy pojawia siętemperatura rzędu 600 o C aby w rejonie pierścieni spaść do ok. 300 o C wiec olej smarny ma ciezkie warunki. Powyżej 300 o C olej ulega spaleniu i wtedy w całym układzie smarowania pojawiają sięcząsteczki koksu. Część produktów spalania oleju osadza sięw komorze sprężania jako nagar. Powoduje to z kolei wzrost temperatury i niekontrolowany samozapłon od żarzących sięcząstek aż do szybkiego zniszczenia silnika włącznie.
Cząsteczki koksu osadzające sięna przylgniach zaworowych powodują nieszczelności prowadzące do szybkiego wypalenia zaworów. Zanim to nastąpi, drobiny koksu przenoszone w układzie smarowania rysują panewki, czopy, zatykają hydraulikęregulatorów luzów zaworowych. Filtr oleju staje sięnieprzepuszczalnym brykietem. A wszystko rozpoczyna sięod nadmiernego zużycia oleju po chwilowym przegrzaniu silnika.  
Wiec warto wymienic ten termostat bo kosztuje on tyle co 50zl i juz ;-)

pozdr.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Kwietnia 2005, 17:49:46 »
Cytat: Croom
wskaznik ma byc w polowie max. odchylenie to ok 2mm w prawo albo lewo a jak ty masz na 3/4 to ryzykujesz ze zaraz przegrzejesz silnik i pozamiatane.

spokojnie, bez przesady, croom chyba nie jezdzi w korkach :)
pzdr!

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Kwietnia 2005, 21:14:08 »
Cytat: E9
Cytat: Croom
tzn. jak inaczej ,, wjakim polozeniu mas wskzowke ?

pełne nagrzanie i .... jedna trzecia skali (latem jak były upały i stałem w korku to doszła do połowy)

8)

U mnie jest to samo a mam 1.3 na wielpounkcie benzyna, wskazówka dopiero podnosi mi sięw korku albo w centrum na krzyżówkach gdzie auto dostaje po garach, więc nie wydaje mi sie że to termostat, bo jeśli tak to PANOWIE i PANIE prawie wszyscy mamy termostaty do wymiany. Pozdrawiam Hej :cehhh
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Kwietnia 2005, 21:18:43 »
Cytat: Pigletto
Jak alternator to może regulator napięcia? ale nie wiem czy to może dawać taki objaw jak piszesz. Do jakiego warsztatu w B-B jeździsz?

Mam miechaniora na zadupiu...taniej, do warsztatu nie warto w moim przypadku. Oddałem pojazd i czekam tydzien na rozwiazanie wszystkich moich problemów, po długim weekendzie dam znać jakie wg niego były przyczyny tych cyrków z światłami.
Co do termostatu to wymina będzie na bank.- czy słuszna nie wiem, zaryzykuje.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Kwietnia 2005, 22:04:46 »
Układ chłodzenia składa sięzasadniczo z chłodnicy, pompy cieczy chłodzącej, termostatu i wentylatora elektrycznego.
Gdy silnik jest zimny, ciecz chłodząca krąży tylko w kadłubie silnika i w wymienniku ciepła układu ogrzewania.
W miaręwzrostu temperatury cieczy termostat otwiera sięi kieruje ciecz do chłodnicy.
Obieg cieczy jest wymuszony przez pompęnapędzaną paskiem... Ciecz  przepływa przez chłodnice od góry do dołu i oddaje ciepło poprzez żebra chłodnicy otaczającemu powietrzu, którego ruch jest wywołany jazdą.
Dodatkowe chłodzenie zapewnia wentylator. Gdy temperatura cieczy wzrośnie do około +92°C, włącznik termiczny poprzez przekażnik włącza wentylator.
Jeśli temperatura cieczy spadnie poniżej +82°C, włącznik termiczny wyłącza wentylator.
Zbiornik wyrównawczy jest zapasową przestrzenią dla cieczy, przyjmując ją podczas wzrostu temperatury i zwiększania objętości oraz oddając ją do obiegu po obniżeniu temperatury.

Więc drodzy koledzy zamiast patrzeć na wskazówke lepiej sprawdzić temperature silnika i czy przy nagrzaniu włącza sięwentylator, bo jak bym patrzał na wskazówke od poziomu paliwa mógł bym nie dojechać do celu, a tak wiem że jak zapali siężyd to zeruje licznik i przejeżdżam od 100 do 120 kilometrów.
Pozdrawiam HEJ
 :aslyer  :anarty
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

JJasiek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Kwietnia 2005, 08:00:07 »
Tak sięwłaśnie zastanawiam nad tą temperaturą pracy silnika. Jeżeli wskazówka trzyma sięw okolicach 1/3 a w korkach skacze do 3/4 to może być cośz termostatem. U mnie cały czas w połowie skali i nie drgnie. Może masz termostat o niższej temperaturze otwarcia.

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Kwietnia 2005, 08:29:05 »
Cytat: JJasiek
Może masz termostat o niższej temperaturze otwarcia

Własnie Pigletto o ile pamiętam też miał nowy termostat, ale o złej temperaturze i też miał jakieś problemy, dopiero jak wymienił na odpowiedni do tego modelu wszystko było OK

A apropo sprawdzenie czy termostat jest dobry i jak go wymienić było parępostów na tym forum :wink:  :wink:

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Kwietnia 2005, 09:36:42 »
Cytat: szczepek_E-9
Co do termostatu to wymina będzie na bank.- czy słuszna nie wiem, zaryzykuje.

Zdaj relacje jak po wymianie termostatu wskazowka sie bedzie zachowywac.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Kwietnia 2005, 17:23:03 »
Cytat: Toyo69
A apropo sprawdzenie czy termostat jest dobry i jak go wymienić było parępostów na tym forum

owszem, było, w 1 poście napisaem że iwm o tym, ale jak sam widzisz zdania sa podzielone, poza tym miałem jeszcze 2 inne pytania do Was ale jakos termostat jest na topie
 :D  :D  :D

Cytuj (zaznaczone)
Zdaj relacje jak po wymianie termostatu wskazowka sie bedzie zachowywac.

właśnie wybieram sięna pociąg i pędzępo moja corolkę, mam nadzieje że 3 maja nia wrócęto opisze wrażenia z jazdy (czyt. praca termostatu) na trasie 50km - po ilu km wskazówka sięustabilizowała itp.
Pozdrawiam wszystkich i życze miłego weekendu  :lol:

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Re: Nowy User - Pierwsze problemy
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Kwietnia 2005, 18:15:59 »

1. Zauważyłem że silnik mojej Corollki zaczyna sięmęczyć (spadają obroty) w momencie gdy włączam światła, raz mi nawet zgasł. Jaka moze byc przyczyna tej sytuacji? Alternator? Spięcie?

Spięcie raczej nie. Za niskie obroty i za duży pobór prądu. Sprawdz do jakiej wartości spada napięcie po zapaleniu świateł. Może alternator ma juz dość i trzeba go troszke podratować

2. Ostatnio co sięautko pochyliło w kierunku lewego przedniego koła - amorek ma 70% więc przypuszczam że sprężyna. Czy mam rację?

Na 90% tak. SPrawdz jeszcze jak zachowuje sie ten amor bo te badania czasem daja dziwne wyniki.

3. wskaźnik temperatury nie osiąga połowy skali, domyślam sięze to termostat ale ogrzewanie jest ok a wskazówka zatrzymuje sięw 1/3 skali. Ogólnie wolno sięnagrzewa. Wiem że ten temat był poruszany ale tu nie mam pewności - niby jest ok, ale nie do końca.

Termostat do wymiany. Przy okazji watro przepłukać chłodnice z osadów. Wskażnik powinien dość do połowy i tam sie zatrzymać. Nie ma prawa sie ruszyć nawet w korkach i uwierzcie mi ze sie nie rusza. Nawet jak gonie na bardzo wysokich obrotach po mieście.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Kwietnia 2005, 09:48:15 »
Cytat: Iceman
szczepek_E-9 napisał/a:

2. Ostatnio co sięautko pochyliło w kierunku lewego przedniego koła - amorek ma 70% więc przypuszczam że sprężyna. Czy mam rację?

Na 90% tak. SPrawdz jeszcze jak zachowuje sie ten amor bo te badania czasem daja dziwne wyniki.

Bylem teraz na badaniach i moje 12 letnie amory maja sprawnosc rzedu 70% !!  :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl