Autor Wątek: Corolla e12 1.6 falujace obroty po nagrzaniu/chodzi na 3 garach  (Przeczytany 3939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jbl94

• Początkujący
Witam.
Wczoraj po długich poszukiwaniach zostałem "szczęśliwym" posiadaczem swojej  pierwszej w życiu Corolli e12 1.6vvti.Po oględzinach i końcowej decyzji wybrałem sie w 400 km podróż powrotną.
Niestety po dokladnie 300km kiedy stanąłem na rozprostowanie nóg i chwile pózniej ruszyłem zapaliła się kontrolka check engine,w dodatku zaczęła migać co podejrzewam że nie jest najlepszym zwiastunem.Po zatrzymaniu się zauważyłem że obroty strasznie falują w dodatku auto całe się trzęsie.Po otwarciu maski zaobserwowałem mega trzęsący sie silnik ,dodatkowo buchający jakims lewym powietrzem(lub benzyną).Z racji tego że mamy święta znalezienie dobrej duszy która by  mi pomogła graniczyło z cudem.Pierwszy mechanik wyszedł do mnie w koszuli z racji tego że szedl na święta i oznajmił że uszkodzone zawory ,głowica do wymiany.Po jakiejs godzinie szukania zalatwilem sobie pomoc drogową która podpięła sie pod komputer i zdiagnozowala :
-Niepoprawne spalanie na cylindrze nr4
-Błąd na cewce nr4
Pan nic wiecej nie miał do powiedzenia ,rozłożył ręce i rzekł "80zł poprosze"

Z racji tego że auto ma zamontowaną instalacje BRC 24 sequent z lubryfikatorem obawiam sie że mogą być to wypalone zawory,ale wierzę że po 42000km (dokladnie tyle ma ta 1.5roczna instalacja) mogę uniknąć najczarniejszych scenariuszy.Proszę doświadczonych użytkowniów o zernknięcie na załączone filmy i jakieś wstępne wnioski

Z zewnątrz

https://www.youtube.com/watch?v=gs_t5VarEsk

Z wewnątrz

https://www.youtube.com/watch?v=gw7rYDWJPBI

Dodam że auto zachowuje się jednakowo na benzynie i na lpg.

Pozdrawiam

Offline KGR

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla e12 1.6 falujace obroty po nagrzaniu/chodzi na 3 garach
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Października 2017, 10:33:51 »
Jak się skończyła sprawa?
Ja bym polecił sprawdzić sondę lambda bo widzę, że na wolnych obrotach trzęsie.

Offline marcin_koma

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2017, 11:57:41 »
a jak auto zachowuje sie gdy odpalasz po nocy gdy jest calkowicie wystudzony?

Offline iparts

• Toyot Leżący
  • *
    • iParts.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października 2017, 09:32:06 »
Na sam początek warto byłoby sprawdzić stan świec zapłonowych. Kolejne wyeliminować wadliwą cewkę. Cena nowej nie jest wysoka http://www.iparts.pl/auto-czesci/cewka-zaplonowa-zespol-cewek,toyota,corolla-zze12_-nde12_-zde12_-2001-11-2007-02,1-6-vvt-i-110km,111-4851-16374-100150.html ale można umówić się z kimś kto ma taki sam silnik i zrobić podmianę jednej cewki. Później jeżeli się nic nie polepszy to warto sprawdzić czujniki typu sonda lambda.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl