0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
U mnie różnica między spalaniem realnym, a "komputerowym" nie przekracza 0,1l więc fajnie. a samo spalanie to 5,0-5,4 na ekspresówkach, 5,8 na zwykłych drogach pozamiejskich z klimą i ok. 6,5l w mieście. Bez szaleństw i bez ecodrivingu.
Dokładnie, zakręty (zwolnij-przyspiesz), wioski, czasami trzeba coś wyprzedzić, co jakiś czas górka itp. Jazda jest dużo mniej płynna i tylko nieco wolniejsza.
Pewnie dlatego że poza miastem ludzie zwalniają, skręcają itp. A na ekspresie tniesz ciągle prosto. Hsd przekłamuje do połowy litra. To zależne od stacji i rodzaju paliwa. I nigdy nie jesteśmy wstanie idealnie w poziomie ustawić samochodu a jak jak wiemy z układem udpowietrzajacym nie ma kształtu regularnej bryły. Więc za jednym razem nam wyjdzie co do setki a innym nawet litr walniecia.
Cytat: sic22 w 23 Czerwca 2018, 14:41:06Dokładnie, zakręty (zwolnij-przyspiesz), wioski, czasami trzeba coś wyprzedzić, co jakiś czas górka itp. Jazda jest dużo mniej płynna i tylko nieco wolniejsza.To musiałbyś jechać po ekspresówce 90-100 prawym pasem z tirami a po zwykłej poza terenem zabudowanym przyspieszać do 130-140 aby osiągnąć podobną średnią i powyższy wynik.
Moim zdaniem masz świetne spalanie.Mój na ekspresówkach i na autostradach spala ok. 6,5 l/100km (średnio - przy prędkościach 130-140km/h, klima itp.) a na wiejskich drogach gdzie nie przekraczam 90 spada spalanie do 5,5l. Miasto ok. 6 l
Cytat: Piotr Sas w 25 Czerwca 2018, 07:30:56Moim zdaniem masz świetne spalanie.Mój na ekspresówkach i na autostradach spala ok. 6,5 l/100km (średnio - przy prędkościach 130-140km/h, klima itp.) a na wiejskich drogach gdzie nie przekraczam 90 spada spalanie do 5,5l. Miasto ok. 6 lWidzisz, ja po ekspresówkach jeżdżę przepisowo, a między 100 a 120km/h spalanie chwilowe (i pewnie średnie) jest praktycznie takie samo. Przy 140km/h to nawet chwilowe jest 7,5l, więc średnie pewnie by wyszło koło 8. Za to gdy na jakiejś prostej krajówce zepnę się to przy 85-90km/h potrafię mieć trójkę z przodu ale mnie ... strzela. Ecodriving to nie dla mnie.
Mnie średnia za rok wychodzi 4.7 l.