Autor Wątek: Auris 1.4 D4D realne spalanie, wskazania komputera  (Przeczytany 32831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 1.4 D4D realne spalanie, wskazania komputera
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Czerwca 2018, 23:57:51 »
U mnie różnica między spalaniem realnym, a "komputerowym" nie przekracza 0,1l więc fajnie. a samo spalanie to 5,0-5,4 na ekspresówkach, 5,8 na zwykłych drogach pozamiejskich z klimą i ok. 6,5l w mieście. Bez szaleństw i bez ecodrivingu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Czerwca 2018, 09:33:48 »
U mnie różnica między spalaniem realnym, a "komputerowym" nie przekracza 0,1l więc fajnie. a samo spalanie to 5,0-5,4 na ekspresówkach, 5,8 na zwykłych drogach pozamiejskich z klimą i ok. 6,5l w mieście. Bez szaleństw i bez ecodrivingu.
A jak to robisz że masz na ekspresówkach niższe zużycie niż na zwykłych poza miastem?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Czerwca 2018, 12:10:07 »
Pewnie dlatego że poza miastem ludzie zwalniają, skręcają itp. A na ekspresie tniesz ciągle prosto. Hsd przekłamuje do połowy litra. To zależne od stacji i rodzaju paliwa. I nigdy nie jesteśmy wstanie idealnie w poziomie ustawić samochodu a jak jak wiemy z układem udpowietrzajacym nie ma kształtu regularnej bryły. Więc za jednym razem nam wyjdzie co do setki a innym nawet litr walniecia.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Czerwca 2018, 14:41:06 »
Dokładnie, zakręty (zwolnij-przyspiesz), wioski, czasami trzeba coś wyprzedzić, co jakiś czas górka itp. Jazda jest dużo mniej płynna i tylko nieco wolniejsza.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Czerwca 2018, 09:55:55 »
Dokładnie, zakręty (zwolnij-przyspiesz), wioski, czasami trzeba coś wyprzedzić, co jakiś czas górka itp. Jazda jest dużo mniej płynna i tylko nieco wolniejsza.
To musiałbyś jechać po ekspresówce 90-100 prawym pasem z tirami a po zwykłej poza terenem zabudowanym przyspieszać do 130-140 aby osiągnąć podobną średnią i powyższy wynik.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Czerwca 2018, 10:12:15 »
Pewnie dlatego że poza miastem ludzie zwalniają, skręcają itp. A na ekspresie tniesz ciągle prosto. Hsd przekłamuje do połowy litra. To zależne od stacji i rodzaju paliwa. I nigdy nie jesteśmy wstanie idealnie w poziomie ustawić samochodu a jak jak wiemy z układem udpowietrzajacym nie ma kształtu regularnej bryły. Więc za jednym razem nam wyjdzie co do setki a innym nawet litr walniecia.
Mam na myśli wyłącznie uśrednione wyniki z tankowania. Na stacji masz nachylenie podłoża poniżej pół stopnia to jest bez znaczenia dla układu odpowietrzenia i ksztaltu zbiornika.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Czerwca 2018, 15:29:19 »
To musiałbyś jechać po ekspresówce 90-100 prawym pasem z tirami a po zwykłej poza terenem zabudowanym przyspieszać do 130-140 aby osiągnąć podobną średnią i powyższy wynik.
Na ekspresówce 110-120km/h, na zwykłej drodze mniej (nawet podczas wyprzedzania), ale jest kilka dynamicznych startów niemal od zera, sporo górek i krótszych lub dłuższych zakrętów. I te 5,8 wyszło z włączoną klimą.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Czerwca 2018, 07:30:56 »

Moim zdaniem masz świetne spalanie.
Mój na ekspresówkach i na autostradach spala ok. 6,5 l/100km (średnio - przy prędkościach 130-140km/h, klima itp.) a na wiejskich drogach gdzie nie przekraczam 90 spada spalanie do 5,5l. Miasto ok. 6 l
Obi

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Czerwca 2018, 21:02:21 »
Mnie średnia za rok wychodzi 4.7 l.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Czerwca 2018, 00:53:03 »
Mój na ekspresówkach i na autostradach spala ok. 6,5 l/100km (średnio - przy prędkościach 130-140km/h, klima itp.) a na wiejskich drogach gdzie nie przekraczam 90 spada spalanie do 5,5l. Miasto ok. 6 l
Widzisz, ja po ekspresówkach jeżdżę przepisowo, a między 100 a 120km/h spalanie chwilowe (i pewnie średnie) jest praktycznie takie samo. Przy 140km/h to nawet chwilowe jest 7,5l, więc średnie pewnie by wyszło koło 8. Za to gdy na jakiejś prostej krajówce zepnę się to przy 85-90km/h potrafię mieć trójkę z przodu ale mnie ... strzela. Ecodriving to nie dla mnie.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Czerwca 2018, 11:39:51 »
Widzisz, ja po ekspresówkach jeżdżę przepisowo, a między 100 a 120km/h spalanie chwilowe (i pewnie średnie) jest praktycznie takie samo. Przy 140km/h to nawet chwilowe jest 7,5l, więc średnie pewnie by wyszło koło 8. Za to gdy na jakiejś prostej krajówce zepnę się to przy 85-90km/h potrafię mieć trójkę z przodu ale mnie ... strzela. Ecodriving to nie dla mnie.
z tym jeżdżeniem przepisowo to rozumiem że Ci chodzi o ekspresówki -więc ja na nich jeżdżę w okolicach 120km więc może zastosowałem skrót myślowy o nieprzepisowej jeździe. Prędkości na autostradach do 140 km/h to chyba nie ma co tłumaczyć.  Ale i tak jestem pełen podziwu, że tak mało pali Twoje auto - i o to mi w tym wszystkim chodziło

Obi

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Czerwca 2018, 11:51:25 »
Mnie średnia za rok wychodzi 4.7 l.

Nie wiem jak trzeba jeździć żeby średnia spalania wyszła 4.7 , jak ja w Yarisie z tym samym silnikiem mam średnią ponad 5. litrów.
Od razu zaznaczam że ja w pełni korzystam z mocy silnika , bo nie po to kupowałem samochód żeby bawić sie w jazdę na ,,kropelce,,
Już teraz wiem dlaczego wyprzedzam tyle Aurisów
RAV4 2.5 hybrid

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Czerwca 2018, 11:57:03 »
Jeżdżę normalnie, na pewno nie "na emeryta"... dużo po trasie, średnie prędkości 90-120 kmh. Mam spore doświadczenie w kierowaniu, więc staram się unikać niepotrzebnych manewrów.
Nie ścigam się, ani nie szarżuję mimo to dojeżdżam w czasie podobnym, albo takim samym jak oszołomy, które szaleją po drogach...

Miałem kilka dni Yarisa 1.5 benz. z 2017 roku i po kilkuset km w identycznych warunkach spalił 5.1 l/100 km.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2018, 12:00:02 wysłana przez sebastiw »

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Czerwca 2018, 12:59:30 »
Dodam, że jeżdżąc na emeryta (ecodriving) autostradą można zejść u mnie do 4.2 l/100km, czyli realnie 3.9-4.0 literka. Polecam, jak się ma dużo czasu i nic się nie spieszysz...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Czerwca 2018, 13:40:19 »
pewnie jadąc autostradą 70km/h można spalić 3 litry :wallbash:,ale równie dobrze można pojechać rowerem 45km/h i mieć spalanie zerowe :wallbash:

Nie rozumiem tylko że tych co jeżdżą szybciej od razu nazywa się oszołomami. <taniec>

Niech pomyślę to jak nazwać tych co jeżdżą tylko po to żeby jak najmniej zużyć paliwa .....................może napiszę następnym razem
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl