Autor Wątek: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)  (Przeczytany 67777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wwtcka

• Gość
Odp: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Sierpnia 2004, 09:36:38 »
no proszę, coraz bardziej chcęte amory  :mrgreen:
ostatnio koleś zglebioną 206 S16 nie dawał rady na zakrętach, jak ktoś zna trasęna Świdnicęna wysokości lotniska ok. 15-20 km za Wrockiem (również jest tam zajazd) wpadając w łuk przy prędkości ok 150-155 gościowi tak miotnęło tyłem że myślałem że będzie plener ale wyratował się, ja jadąc za nim ok 50m  momentalnie go dopadłem, nie wyobrażam sobie jak będzie ze sportowymi amorami skoro już teraz nawet teoretycznie bardziej stabilne auta nie dają mi rady na zakrętach ::szczena::

GAK

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Sierpnia 2004, 10:14:17 »
ja mam juz amorki po 35k km na seryjnym zawieszeniu... jakbym zmienial sprezynki to i z amorami... tylko ze raczej nie zaplace za sportowe... :( dlatego kupie zwykle gazowe..
co w takim przypadku radzicie?
normalna seria do yaris czy szukac krotszych?
g.

Crit

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Sierpnia 2004, 10:16:55 »
Cytat: GAK
ja mam juz amorki po 35k km na seryjnym zawieszeniu... jakbym zmienial sprezynki to i z amorami... tylko ze raczej nie zaplace za sportowe... :( dlatego kupie zwykle gazowe..
co w takim przypadku radzicie?
normalna seria do yaris czy szukac krotszych?
g.

zawsze możesz kupić seryjne, teraz zadzwoń do aso i jakiegoś sklepu, popytaj o cenęa potem zastanów sięczy jednak nie sportowe  :mrgreen:

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Sierpnia 2004, 10:26:49 »
dokładnie, cena kompletu zwykłych amorków wyjdzie podobnie, jak nie drożej niż sprotowe

beep

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Sierpnia 2004, 09:54:34 »
Cytat: Crit
Od razu chcęuspokoić, że to, co piszędotyczy tylko ostrej i szybkiej jazdy, przy normalnym użytkowaniu takiego wózka na zakupy takich zabiegów nie ma potrzeby wykonywać.

A nie ma jakiegos optymalnego ustawienia - tak żeby nie trzeba bylo grzebac w ustawieniach, a mozna było bezpiecznie jezdzic w 2 max 4 osoby?

A moze na dobry początek wystarczą sprężyny obniżające + rozpórka z przodu?

ps. O ile jest sensownie obniżyć Yarka przy kołach 14'' i 15''?

Pozdro,
Beep

Crit

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Sierpnia 2004, 10:58:33 »
Widzisz optymalne ustawienie to mit, nie ma czegoś takiego w sytuacji, gdy zmienia sięmasa pojazdu wraz z przemieszczeniem środka ciężkości. Problem ten narasta im mniejszy samochód o mniejszej masie własnej, a yaris taki właśnie jest, jest lekki i wystarczy posadzić jedną osobęna tył, aby diametralnie zmienił sięukład środka ciężkości. To samo dotyczy hamulców i dlatego yaris wyposażony jest w regulator siły hamowania z uwagi na znaczną amplitudęmas. Ale wracając do tematu, przy normalnej jeździe i spokojnym użytkowaniu bez jazdy czysto sportowej na granicy przyczepności można tak ustawić zawieszenie, aby auto trzymało siędrogi i zarazem pozostawiło tyle komfortu by nie pogubić plomb z zębów, co można zrobić na Koni Sportach połączonych z np. Lesjofors –40 mm ;)

Czy na dobry początek wystarczą sprężyny i rozpórka, oczywiście, że tak, wystarczy i będziesz cieszyć siędużą poprawą trakcji, plus przy okazji poprawą wyglądu autka. Na seryjnych amortyzatorach auto będzie poprawnie sięzachowywało i jedyną oznaką, że nie jest to do końca wszystko będzie fakt, iż szybciej niż normalnie ulegną zużyciu amortyzatory, ale jak już było napisane nie jest to kolosalna różnica i gdy przyjdzie na nie pora kupisz sobie sportowe amortyzatory za cenębardzo porównywalną do seryjnych. Co do rozpórki to tu upieram się, iż jest to absolutna konieczność, rozpórka na normalnych drogach zwiększa sztywność konstrukcji auta zwiększając przez to przyczepność osi i zwiększając czułość, czyli dokładność prowadzenia szczególnie w zakrętach, na naszych drogach dodatkowo zabezpiecza karoserięprzed tym, co nazywane jest nawierzchnią a jest tak naprawdęserem szwajcarskim.
Natomiast pytanie czy jest sens przy 14 czy 15 calowych kołach, oczywiście, że jest, tak samo jak jest przy 13 czy 16 czy 17 calowych to nie ma znaczenia, zawsze warto to zrobić oczywiście pod warunkiem, że idziemy na kompromis i to daleko idący w niektórych przypadkach, bo obniżone auto to wymaga większej uwagi przy pokonywaniu przeszkód, krawężników itp., to też mniejszy komfort (zależnie od rodzaju sprężyn i amortyzatorów), ale to też niżej środek ciężkości, lepsze prowadzenie, możliwość pokonywania szybciej zakrętów i zmniejszenia ilości hamowań dzięki temu.

beep

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Sierpnia 2004, 19:11:27 »
Crit!

Dzieki za wyczerpująca odpowiedź! :D

A co ro rozpórki to jaką polecasz i dlaczego nie jest montowana seryjnie ;) ?

ps. co do sensu obniżania przy 14'' lub 15'' kolach to chodzilo mi o to, o ile cm należałoby obniżyć Yarka przy zachowaniu znośnego komfortu i lepszego prowadzenia auta. ;)

-------------
Pozdro,
Beep

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Sierpnia 2004, 19:16:40 »
Mi rozporke zrobil Grzybek, 150zl z malowaniem jej i z wysylka,nie ejst regulowana, ale naarzie wystarcza mi :D

Crit

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Sierpnia 2004, 09:39:18 »
Jak będzie okazja to przejdź sięz wwtcka albo ze mną po mieście i zobaczysz jak jest i będziesz mieć porównanie, bo słowo komfort może być różnie rozumiane ;) , wstępnie ja bym glebił 40 mm, full komfort jest na Eibach a tam jest  30 mm, ale tak jak piszęnajlepiej sięprzejechać u kogoś.
Kwestia rozpórki to nie jest to bardzo ważne czy super firmowa czy home made byle działała, regulacja też nie jest potrzebna, jeśli auto nie bite i nie trzeba go prostować, byle ją umiejętnie zakładać, a tego niestety, ale 90 % warsztatów nie potrafi zrobić i lepiej samemu.
Tak mniej więcej to home made wyjdzie do 150 zł, SPARCO coś koło 300 zł, OMP 350 zł i w górędalej aż do cen astronomicznych, moja kosztuje ponad 100 euro, ale nie, dlatego że jest wykonana kosmicznie tylko zapłaciłem za firmę(niepotrzebnie zupełnie) a mam rozpórki Wiechers’a. Dlaczego nie ma tego seryjnie tu odpowiedź jest dziecinnie prosta, bo spada komfort a klient w wózku na zakupy ceni komfort a nie prowadzenie plus to też kosztuje a producenci tną koszty jak mogą.

beep

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Sierpnia 2004, 12:14:29 »
Cytuj (zaznaczone)
Jak będzie okazja to przejdź sięz wwtcka albo ze mną po mieście i zobaczysz jak jest i będziesz mieć porównanie

No to kiedy jazda próbna? ;)
Oczywiście ty prowadzisz.

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Sierpnia 2004, 15:03:15 »
Cytat: Crit
Kwestia rozpórki to nie jest to bardzo ważne czy super firmowa czy home made byle działała, regulacja też nie jest potrzebna, jeśli auto nie bite i nie trzeba go prostować, byle ją umiejętnie zakładać, a tego niestety, ale 90 % warsztatów nie potrafi zrobić i lepiej samemu.

A jak powinna byc prawidlowa zalozona?A jak zle zakladaja w warsztatach?

GAK

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Sierpnia 2004, 15:07:33 »
ja  zakladalem sam po opisie Crit'a... 2 podnosniki, podnosimy przod auta tak zeby oba kola wisialy (ale opieraly sie minimalnie o ziemie bo amorki wypadna z kielichow) potem odkreca sie po 3 nakretki na strone zdejmuje metalowe podkladki, zaklada rozporke nakreca nakretki i opuszcza bryka... i juz ;) do tej pory sie trzyma.
g.

beep

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Sierpnia 2004, 20:48:29 »
Cytat: GAK
... do tej pory sie trzyma.

No chyba nie zamierza odpaść ;)

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Sierpnia 2004, 22:44:14 »
Cytuj (zaznaczone)
No chyba nie zamierza odpaść

wtedy mogłoby być nieciekawie  :wink:
osobiście polecam do tego typu zabiegów Toyotowych lewarków, są naprawdębardzo wytrzymałe  :D

GAK

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Sierpnia 2004, 09:24:41 »
ja mialem moj i od mondeo...
mysle ze to nie ma wiekszej roznicy...
za 2 tylne kola wsadzilem po cegle a ze calosc byla na trawniku to pod lewarki deseczki... troche sie wbily w ziemie ale ogolnie spoko ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl