Autor Wątek: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)  (Przeczytany 67760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dagon

• Gość
Odp: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)
« Odpowiedź #90 dnia: 26 Marca 2009, 02:17:55 »
Prawdę mówiąc nie widzę sensu w przekładaniu sprężyn stronami.... Jeśli coś jest nie tak i stawiasz na sprężyny, to po prostu je wymień.

Co do Vogtlandów to jeśli się obawiasz, że możesz się naciąć itd. to dokładasz te około 350 pln (lub jakieś 200 jeśli uda się złożyć zamówienie grupowe) i masz spokój, pewność, gwarancję itd... W sumie przy takiej inwestycji w zawieszenie (koni sport + springi) różnica niewielka a spokój ducha i brak nerwów zapewnione ;] No i ta satysfakcja ;]

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 26 Marca 2009, 02:26:45 »
Satysfakcja by była jakbym sam te amorki zrobił i sprężyny;D
Wyciosał.

A tak to pustka w portfelu i niedosyt, że wyda się ponad 2 tysiące, a przy odsprzedaży ktoś zapłaci grosze;D

Jutro zadzwonię do tego Dars Tuning i pogadam z gościem. Chyba wezmę te springi. Jak coś nie wyjdzie to wezmę grupowo z wami. Nie zmierzyłem autka przed rozebraniem i teraz nie wiem ile siądzie.
Choć wątpię, że teraz auto trzyma fabryczny poziom. Myślę, że zamiast fabrycznego -15p/-20t zrobiło się już -25p/-30t może nawet więcej. Przecież autko ma już 6 lat.

A propos powiedz mi czy ustawiałeś zbieżność po 2 tyg? Po ułożeniu sprężyn?
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2009, 02:36:38 wysłana przez izotopek »

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 26 Marca 2009, 02:48:49 »
Cytuj (zaznaczone)
A tak to pustka w portfelu i niedosyt, że wyda się ponad 2 tysiące, a przy odsprzedaży ktoś zapłaci grosze;D
Jakby tak do tematu podchodzić, to nic ponad program nie warto by było w samochodzie robić.  :-P

Cytuj (zaznaczone)
Choć wątpię, że teraz auto trzyma fabryczny poziom. Myślę, że zamiast fabrycznego -15p/-20t zrobiło się już -25p/-30t może nawet więcej. Przecież autko ma już 6 lat.
Aż tyle, to nie ma prawa siąść nawet po 12 latach...

Koncepcja w sumie słuszna... Uważaj i nie daj się zrobić w bambuko jak będziesz z kolesiem gadał. Trzymam kciuki, by było wszystko ok ;]

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 26 Marca 2009, 02:57:57 »
Prawda jest taka, że jak będzie chciał mnie zrobić w wała to zrobi. Bo nakłamie mi i w sumie nie będę wiedział gdzie prawda, a gdzie fałsz. Szkoda, że to zamówienie grupowe nie jest już dopięte na ostatni guzik. Szkoda, że nie ma 5 chętnych.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 26 Marca 2009, 12:11:30 »
To pytaj znajomych... W końcu vogtland nie robi springów tylko do Toyot  <diabel> Ja znajomych pytałem, jeden chłopak zastanawia się, czy do golfa brać czy nie... :] Potrzebujemy jeszcze 2 osób... gdyby tak każda osoba z listy popytała znajomych... albo na innych forach na których bywa zaproponowała wspólne zamówienie. Ja zaproponowałem celica clubowi, corolli club i xtt ;]

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 27 Marca 2009, 02:32:44 »
Rozmawiałem z Panem z Vogtland.pl i wywnioskował, że są to na 100% oryginalne sprężyny. Sprzedawane przez nich z racji wietrzenia magazynów. Mają po prostu krótszą gwarancję.
Zaproponował mi rabat jak znajdę 3 chętnych na komplety od niego. Nie wiem ile procent, ale jutro mi napisze.:D

I teraz tak się zastanawiam...wyjąłem stare amorki...tylne...oblukałem...nie są idealne, ale jeszcze nie są złe. Szkoda wymieniać...
I nie wiem co robić....czy obniżać... czy zostawić stare sprężyny.

Fakt, że gość tanio chce za te sprężyny... jest na +.
Nie wiem co będzie z tylnymi amorkami jak obniżę jeszcze zawiechę o niecałe 20mm. Czy nie będzie tył podskakiwał. Obawiam się, że tylne amorki mogą mieć problem z wytłumieniem sportowych sprężyn.
Zresztą yaris 3 drzwiowy i tak już mocno podskakuje nie obciążony.

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 28 Marca 2009, 20:17:20 »
Powiedzcie mi jeszcze jak to jest z amorkami...
Bo kupiłem koni sporty i one gdy są wciskane wchodzą lekko, ręką... jednak przy rozciąganiu stawiają dużo większy opór, jak podkręcimy twardość to w ogóle nie można ich wyciągnąć:D

To jest normalne tak? To, że sciskają się łatwo?

Bo w necie niektórzy piszą, że nie mogą wcisnąć amorków, bo tak mocne są. Mowa akurat o bilsteinie.

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 01 Kwietnia 2009, 02:23:01 »
Jak rozmawiałem z gościem, z Vogtland.pl to stwierdził, że 3 komplety to 15% upustu w cenie.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 01 Kwietnia 2009, 14:44:33 »
Dobra, to będziemy zamawiać jakoś niedługo... Tylko jeszcze do czwartku może dojść nam kolejna osoba chętna. Szczegóły jakoś w okolicach weekendu w wiadomym wątku ;]

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 02 Kwietnia 2009, 02:05:28 »
Jak coś to ja nie biorę tych sprężyn także usuń mnie z listy u Was. Jutro złożę wszystko , zobaczę jak będzie... jak bym obniżał to za jakiś czas, jednak nie teraz.

dobra panowie, koniec tego OT
na temat ewentualnych zamówień macie oddzielny wątek
kafara1
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2009, 08:02:55 wysłana przez kafara1 »

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 21 Kwietnia 2009, 15:36:57 »
doradzi ktos gdzie rozpoczac poszukiwania amorkow na przod Kayaba Ultra SR. Narazie chyba tylko siec inter-cars przychodzi mi do glowy
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #101 dnia: 21 Kwietnia 2009, 20:15:06 »
W Inter Cars ceny raczej wysokie . Przód sa jakieś 2 rodzaje 380-420zł . Tył 220zł
Chcesz kupić wszystkie 4  amortyzatory ?
Jakie spreżyny do tego bedziesz wsadzał ?

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 22 Kwietnia 2009, 00:45:34 »
Amortyzator przód - 325 zł
Amortyzator Tył - 225 zł

Komplet na auto 1100 zł.

Czas oczekiwania około 10 dni - prosto z Kayaba.

W:

www.Inter-Rally.pl

Miła obsługa itd.
Mowa o ultra sr. Sam chciałem takie mieć, ale zdecydowałem się na coś z regulacją. Podobno sr-y są miękkie, ale nie jeździłem.

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 22 Kwietnia 2009, 09:16:18 »
Chcesz kupić wszystkie 4  amortyzatory ?

doradzi ktos gdzie rozpoczac poszukiwania amorkow na przod Kayaba Ultra SR
  :-)

Jakie spreżyny do tego bedziesz wsadzał ?

seryjne od TSa

www.Inter-Rally.pl

Miła obsługa itd.
Mowa o ultra sr. Sam chciałem takie mieć, ale zdecydowałem się na coś z regulacją. Podobno sr-y są miękkie, ale nie jeździłem.

dzieki za namiar, nie chcialem niczego ekstremalnego a tylne ultra sr juz czekaja, wiec na przod chce takie same
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 22 Kwietnia 2009, 22:05:10 »
A te sr-y na tył masz nowe? czy używki? Bo jakiś czas temu były na forum używki do kupienia.

Powiedz mi czy przy rozciąganiu stawiają duży opór...chodzi mi o szybsze szarpnięcie(rozciąganie).

Bo ja z przodu mam koni, ale na tył trochę szkoda mi kasy...myślałem o połączeniu KONI regulowane + kayaba ultra sr.
Przód mam skręcony na maxa i tak raczej pozostanie. Także, tył powinien być troszkę bardziej miękki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl