Autor Wątek: Małe a cieszy  (Przeczytany 3381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AJRO VVTI

• Toyot Leżący
  • *
Małe a cieszy
« dnia: 24 Kwietnia 2017, 22:04:49 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Jestem tu nowy ponieważ zdecydowałem się być kolejnym szczęśliwym posiadaczem Japończyka z Turcji pt: Corolla Verso 1.8 vvti z 2004 r.
Potrzeba matką wynalazku. Po kupnie corolki i paru próbach parkingowych stwierdziłem, że mogę mieć problemy z wyczuciem przodu jak i tyłu samochodu. Stwierdziłem, że założę czujniki parkowania. Z tyłu nie ma problemu bo zasilanie bierzemy z lampy cofania i tylko wtedy działa kiedy mamy włączony bieg wsteczny. A co kiedy chcemy podłączyć takie czujniki z przodu? Długo nie myśląc wymyśliłem sobie włącznik tych czujników aby nie miały zasilania cały czas. Ori włącznik przedniej kamery wydał mi się idealny ale powaliła mnie cena którą znalazłem na allgro: 220zł !!! Oczywiście nie kupiłem, szukałem dalej ale bez rezultatów. Wymyśliłem sobie, że wykorzystam przełącznik TRC OFF który można kupić za 15zł. Pomyślicie lipa bo będą dwa takie same koło siebie. Macie rację ale w tym miejscu pojawia się motto z początku mojego wątku. Wymyśliłem, jak zmienić przełącznik za 15zł na przełącznik za 220zł. Wystarczy zmienić ikonę na Przełączniku a podczas podpinania czujników wykorzystać odpowiednie piny. Wydrukowałem sobie na odpowiednim papierze i w odpowiednim rozmiarze naklejkę z ikoną przycisku włączającego przednie kamery i cieszę się ori przełącznikiem i funkcją przełącznika troszkę zmienioną bo nie włącza kamer tylko czujniki. Mam nadzieję, że zrozumiale opisałem swój pomysł na zachowanie auta w oryginale zamiast montować brzydkie i kombinowane pstryczki w różnych miejscach. Dla zainteresowanych posiadam jeszcze parę takich naklejek.
Chciałem dodać fotki poglądowe ale jeszcze nie umiem. W razie pytań zapraszam

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Małe a cieszy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwietnia 2017, 22:53:57 »
Gratuluję pomysłu.
Fotki umieszczamy na zewnętrzym serwerze (np fotosik) , na forum natomiast umieszczamy link forumowy, który przeważnie generuje hosting.

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2017, 21:19:33 »
AJRO VVTI, wrzucisz wspomniane fotki?

Offline AJRO VVTI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwca 2017, 20:29:49 »
Wiecie jak wygląda przełącznik TRC OFF. Wykorzystałem do przerobienia coś takiego: http://www.fotosik.pl/zdjecie/43df4dbe9dd9e8af
i wyszło coś takiego: http://www.fotosik.pl/zdjecie/152f9e32a228c296 (to jest ori przełącznik dla poglądu)
Przełącznik umieściłem z lewej strony kierownicy koło regulacji świateł z powodu wygody montażu. Początkowo chciałem go umieścić tam gdzie on przychodzi oryginalnie, na konsoli środkowej między fotelami ale nie chciało mi się bawić z ciągnięciem tam kabli. Nie mam na tą chwilę fotki jak to wygląda ale jeśli będzie miał ktoś ochotę zobaczyć to wrzucę 
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2017, 20:56:35 wysłana przez AJRO VVTI »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl