Autor Wątek: Aktualizacja map Touch&Go  (Przeczytany 15672 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
Odp: Aktualizacja map Touch&Go
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Maja 2017, 20:06:53 »
Nawigacja w Toyota ma moim zdaniem tylko dwie zalety / przewagi nad innymi:

Jeszcze możesz przyssać do niej uchwyt do telefonu/tabletu zamiast do przedniej szyby... :grin:

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Maja 2017, 21:10:33 »
Jeszcze możesz przyssać do niej uchwyt do telefonu/tabletu zamiast do przedniej szyby... :grin:

Na to nie wpadałem... :o Niestety zasłoniłbym wtedy panel radia/odtwarzacza, więc jednak odpada :embarassed:

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Maja 2017, 21:14:36 »
Sterować radiem można samymi przyciskami HW, bez użycia touch'a. :)

Promocje się kończą, ale też i promocje się kiedyś zaczynają! Wystarczy poczekać. Patience, my friend, patience!
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2017, 21:17:09 wysłana przez sorbifer »
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Maja 2017, 12:16:24 »
Można sterować też głosowo. :-)
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Maja 2017, 13:53:35 »
U mnie tylko telefonem... Chyba...

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Maja 2017, 21:38:54 »
Wgrałem właśnie "nową" mapę do Aurisa (6.9.0). Niestety nie ma chyba jeszcze obwodnicy Łodzi bo trasę szybką wyznacza przez Piotrków. Jak dodam punkt pośredni na A2 przed Strykowem to dalej każe mi jechać przez centrum Łodzi:( Marnie z aktualnością tych map:(

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maja 2017, 00:30:56 »
Wgrałem właśnie "nową" mapę do Aurisa (6.9.0). Niestety nie ma chyba jeszcze obwodnicy Łodzi bo trasę szybką wyznacza przez Piotrków. Jak dodam punkt pośredni na A2 przed Strykowem to dalej każe mi jechać przez centrum Łodzi:( Marnie z aktualnością tych map:(

Trzeba zapłacić za "nową" tak bardzo nieaktualną mapę??!  :thumbdown:
W takiej sytuacji zgłosiłbym reklamację i zawnioskował o zwrot pieniędzy.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2017, 00:32:45 wysłana przez Tapatik »

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Maja 2017, 02:11:00 »
Z tego powodu właśnie zrezygnowałem z "&GO" przy kupnie auta. Jeśli chodzi o aktualność map w Polsce, Automapa rządzi :)

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Maja 2017, 09:55:17 »
Ja zrobiłem identycznie, od lat korzystam z AM i nie chciałem dopłacać do czegoś, czego nie będę używał.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Maja 2017, 13:36:55 »
Automapa ssie ;) ale każdy używa to co lubi. Pisanie że rządzi to jednak spora przesada ;)

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Maja 2017, 13:40:50 »
Automapa ssie ;) ale każdy używa to co lubi. Pisanie że rządzi to jednak spora przesada ;)

W jakim sensie "Automapa ssie"?
Jeśli pieniądze, to "&GO" nic raczej nie przebije.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Maja 2017, 17:13:34 »
Nie pisałem, że to najlepsza nawigacja na rynku (to może być kwestia indywidualna, kto gdzie mieszka itp), a jedynie to, że jest najlepsza pod kątem aktualności map. Nowe odcinki dróg są dostępne w chwili ich otwarcia. Nie ma nawet co porównywać do nawigacji w TT2&GO.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Maja 2017, 18:01:51 »
Ja też sądzę, że Automapa jest najlepsza, ale tylko na Polskę. Szczegółowość i aktualność map jest rewelacyjna. Świetną sprawą jest wytyczanie trasy przy uwzględnieniu natężenia aktualnego ruchu. Sytuacja się jednak zmienia po przekroczeniu granicy - wtedy wykorzystywane są mapy HERE. I tu już niestety o korkach i innych utrudnieniach nam nie powie. A Touch&Go TAK dzięki funkcji TMC. Jechałem kilka dni temu z Lublany do Warszawy. Jakieś 15-20 km od miasta Graz nawigacja toyoty oznajmiła gigantyczne opóźnienie - 1,5 godziny i zaleciła zmianę trasy i zjechanie z autostrady. Myślę sobie co ona pier...li, taki korek na autostradzie - niemożliwe... No i jadę dalej. Za chwilę okazało się, że z powodu mgły wszystko stoi - nawigacja dzięki TMC miała rację.

Podsumowując - jeśli ktoś jeździ sporo za granicę to nawigacja toyoty ma sens. Na zachodzie nie ma też takiego problemu z aktualnością ponieważ sieć dróg nie jest tak rozbudowywana jak w Polsce.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Maja 2017, 11:05:20 »
Automapa nie jest najlepsza, w wielu niezależnych testach wykazano że znacznie lepiej prowadzi Naviexpert - przy uwzględnieniu aktualnej sytuacji na drodze. Może jest tylko lepsza w zakresie numerów domów... w końcu ma budynk 3D... ale czy to jest niezbędne do jazdy? Mapy są online, więc są aktualne. Wprowadzenie poprawki zajmuje kilka godzin.

TMC to również archaizm, ale T&GO2 ma dużą przewagę, bo pobiera informacje o korkach przez internet przy użyciu usług TomToma które są popularne i wiarygodne w Europie. To plus obniżka cen internetu mobilnego w europie sprawia że jest to dosyć ciekawa opcja ;) Aczkolwiek w Polsce, T&GO2 do pięt nie dorasta Naviexpertowi....

Offline XauSex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Maja 2017, 13:31:50 »
Od ponad 2 lat jeżdżę na Naviexpercie. Dostawcą map dla naviexperta jest TomTom. Jako taksówkarz, głównie na początku sporo korzystałemi zgłaszałem błędy adresów. Dziś tylko czasami sobie sprawdzam jak trafi się dziwny adres, ale na tym polu automapa bije naviexperta na głowę, zwłaszcza jeżeli chodzi o numerację budynków co w branży taxi jest dość ważne.
Jeżeli chodzi o wyznaczanie trasy to naviexpert robi to perfekcyjnie. Na trasie Bydgoszcz-Zakopane ani 5 minut nie stałem w korku wyjeżdżając w sobotę przed długim weekendem. Idealnie kazała w czas zjechać z autostrady i prowadziła lokalnymi drogami. W czasie ponad 560 km, zmieniała mi drogę chyba 4 czy 5 razy ze względu na warunki drogowe.
Powrót z długiego weekendu podobnie. Na tym polu jest niezastąpiona, tym bardziej że ilość użytkowników jest spora ze względu na lobbing przez sieci komórkowe jako nawigacja play, plus itp.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl