Autor Wątek: Auris TS Hybrid - hak holowniczy i bagażnik na rowery  (Przeczytany 24116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris TS Hybrid - hak holowniczy i bagażnik na rowery
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Września 2017, 20:02:25 »
Z uwagi na limity pradu inwertera do HSD nie zalecają haka - ale haka służącego do ciagniecia przyczepy, hak jako baza do uchwytu na dwa rowery to zupełnie inny temat i nie ma się czego bac.

Offline Lele

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Września 2017, 20:34:53 »
Erma dzięki za wytłumaczenie :good:

Offline supermajku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Września 2017, 17:50:01 »
Z tego co dowidziałem się to:
inna wentylacja- chłodzenie baterii
inne zawieszenie może być nawet tylko 0,5 cm podkładka nie wiadomo co jest inne
wspawane blachy wzmacniające do mocowania

Mały nacisk na kule jest spowodowany właśnie z kłopotliwym zawieszeniem. Ja w moich dwóch toykach nie mam możliwości haka. Masy = 0kg zarówno tabliczka jak i dowód rej.

Offline PAMONIUSZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Maja 2021, 12:55:45 »
Czy ktoś z was ma bagażnik rowerowy na klapę do kombii?  zastanawiam się nad tym rozwiązaniem.

Offline Piotr_T

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Maja 2021, 10:18:39 »
Bagażnik na tylną klapę mam, używałem z powodzeniem nalpierw w Renault Modus, a później w Oplu Meriva B. Do Aurisa TS niestety nie pasuje, więc mam go na sprzedaż, ale nie w tym rzecz :-). Wybrałem Mont Blanc H3, bo przy montażu nie wymagał naciągania żadnych pasków do nadwozia i nie opierał się na zderzaku, czyli po zdjęciu rowerów można było normalnie podnieść klapę, a bagażnik po złożeniu poprzeczki na której montowane są rowery mógł na czas wyjazdu pozostać zamontowany. To był warunek. Generalnie nie zawiódł mnie ani razu, był stabilny, nic się nie urwało, nic nie zniszczyło, nie uszkodziło, po opracowaniu kolejności zakładanych rowerów (2 trekkingi - męski i damka + juniorski góral córki) można było załadować się w miarę szybko, choć nie tak sprawnie, jak na dach, czy platformę. Wady - w sumie oczywiste - obciąża zawiasy i zamek klapy, rowery zasłaniają tylną szybę i mogą przysłonić tablicę rejestracyjną, lepiej nie korzystać z tylnej wycieraczki. Byłem z niego zadowolony i gdyby dał się ustawić i założyć na Aurisa, to używałbym go dalej i może nie szurowalbym tylną osią o progi zwalniające ;-), ale uwaga - rozmawiamy o konkretnym modelu Mont Blanc. Są na rynku bagażniki na klapę, których nie chciałbym nawet za dopłatą :-). Auris TS nie jest w sumie bardzo wysoki, więc teraz rowery pewnie pójdą na dach. Podsumowując - tak, można, sprawdza się, ale tylko pod warunkiem wyboru solidnie mocowanego modelu dobrego producenta.

Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam,
Piotr

Corolla Sedan 1.8 Hybrid '19, Aygo 5D 1.0 '13

Offline Maroslaw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Lipca 2021, 10:02:55 »
Dla mnie w ASO powiedzieli, że instalacja do haka jak i sam hak w hybrydach MUSI być montowany na etapie produkcji czyli w fabryce.

AURIS HSD kombi nie ma homologacji na hak. możesz sobie założyć ale nie możesz wbić do dowodu. (szkoda zachodu)

Offline robincook

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Grudnia 2021, 14:15:22 »
Odświeżę temat :) czy ktoś z Was może polecić hak do Aurisa TS Hybrid 2013? Jest kilka modeli (Westfalia, Brink, ...), rozpiętość cenowa duża, a w ogóle nie wiem na co zwrócić uwagę. Chodzi oczywiście tylko i wyłącznie o montaż bagażnika rowerowego i przewóz 2 rowerów (same rowery <40 kg). Dzięki!

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Grudnia 2021, 16:03:24 »
Jak już zamontujesz hak i powiesisz na nim rowery 40kg to będziesz pytał co zrobić żeby tył auta tak nie siadał.

mortos

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 31 Grudnia 2021, 12:27:49 »
Odnośnie wyboru bagażnika rowerowego montowanego na hak - dobierajcie go tak żeby nie przekraczać maksymalnego pionowego nacisku na hak. Ma to znaczenie gdy chcecie przewozić 3 lub więcej rowerów - wtedy zsumujcie sobie wagę samego bagażnika i rowerów...

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Grudnia 2021, 13:29:54 »
W tym nacisku właśnie cały problem bo co mi z haka który ma nacisk max 50kg , jak mam rowery elektryczne to jeden tylko może być

mortos

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Grudnia 2021, 15:39:17 »
Jak już zamontujesz hak i powiesisz na nim rowery 40kg to będziesz pytał co zrobić żeby tył auta tak nie siadał.

Jeśli obciążenie pionowe haka będzie <= wartości z wymagań technicznych auta, to nie powinno być jakiegokolwiek problemu z "siadaniem" tyłu auta, gorszą trakcją itp.

mortos

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Grudnia 2021, 15:51:55 »
W tym nacisku właśnie cały problem bo co mi z haka który ma nacisk max 50kg , jak mam rowery elektryczne to jeden tylko może być

Przejrzyj ofertę bagażników pod kątem ich wagi - są czasami spore różnice między producentami. Natomiast jak masz dwa elektryki no to faktycznie kiepsko. Natomiast z tym maks. naciskiem to jest tak, że zależy on od modelu auta. Czy u Ciebie na pewno jest 50 kg?? W Corolli mam 55 kg...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl