Bagażnik na tylną klapę mam, używałem z powodzeniem nalpierw w Renault Modus, a później w Oplu Meriva B. Do Aurisa TS niestety nie pasuje, więc mam go na sprzedaż, ale nie w tym rzecz

. Wybrałem Mont Blanc H3, bo przy montażu nie wymagał naciągania żadnych pasków do nadwozia i nie opierał się na zderzaku, czyli po zdjęciu rowerów można było normalnie podnieść klapę, a bagażnik po złożeniu poprzeczki na której montowane są rowery mógł na czas wyjazdu pozostać zamontowany. To był warunek. Generalnie nie zawiódł mnie ani razu, był stabilny, nic się nie urwało, nic nie zniszczyło, nie uszkodziło, po opracowaniu kolejności zakładanych rowerów (2 trekkingi - męski i damka + juniorski góral córki) można było załadować się w miarę szybko, choć nie tak sprawnie, jak na dach, czy platformę. Wady - w sumie oczywiste - obciąża zawiasy i zamek klapy, rowery zasłaniają tylną szybę i mogą przysłonić tablicę rejestracyjną, lepiej nie korzystać z tylnej wycieraczki. Byłem z niego zadowolony i gdyby dał się ustawić i założyć na Aurisa, to używałbym go dalej i może nie szurowalbym tylną osią o progi zwalniające ;-), ale uwaga - rozmawiamy o konkretnym modelu Mont Blanc. Są na rynku bagażniki na klapę, których nie chciałbym nawet za dopłatą

. Auris TS nie jest w sumie bardzo wysoki, więc teraz rowery pewnie pójdą na dach. Podsumowując - tak, można, sprawdza się, ale tylko pod warunkiem wyboru solidnie mocowanego modelu dobrego producenta.
Mam nadzieję, że pomogłem.