Autor Wątek: Czyszczenie zacisków - przednie hamulce  (Przeczytany 1940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline konrado99

• Toyot Leżący
  • *
Czyszczenie zacisków - przednie hamulce
« dnia: 05 Maja 2017, 13:46:11 »
Witam Wszystkich!
Mam zamiar zabrać się za dokładne wyczyszczenie zacisków w przednich hamulcach w moim Aurisie.
Stąd kilka pytań do Was, bo pierwszy raz będę robił to w Toyocie.

1. Czy jeśli chcę wymienić tłoczek oraz inne elementy, które powinno się wymienić (kupiłem zestaw naprawczy), to czy całą operację można zrobić bez ryzyka zapowietrzenia układu hamulcowego?
2. Czym polecacie wysmarować poszczególne elementy? Słyszałem o jakichś pastach miedzianych itp.
3. Znalazłem gdzieś szczegółowy opis czyszczenia zacisków w Corolli (https://www.dropbox.com/s/q2fzk7a573gxhvf/[E10][E11]%20Regeneracja%20zacisku%20hamulcowego%20DIY.pdf). Czy nasze Aurisy (I po FL z 2012 r.) mają całkiem inny układ hamulcowy, czy można się wzorować na w/w poradniku?
4. No i na koniec... na co szczególnie uwać i przy czym szczególną ostrożność trzeba zachować ? :)

Będę wdzięczny za pomoc! Pozdrawiam!

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Czyszczenie zacisków - przednie hamulce
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2017, 14:19:50 »
Jeśli z tłoczków nie ma przecieków, to zostawiasz je w spokoju. sprawdzasz gumkę ochraniającą tłoczek- musi być w całości i nie sparciała. Dla bezpieczeństwa pomiędzy gumkę a tłoczek wciskasz specjalny smar do tłoczków. Ja do tego polecam pastę ATE.
Sprawdzasz czy zacisk przesuwa się po prowadnicach, jeśli nie, to trzeba rozebrać, wszystko dokładnie wyczyścić i również nasmarować pastą ATE do zacisków. Smarów miedzianych nie polecam w to miejsce, potrafią szybko wysychać i skawalać się.
Wymieniasz tylko to, co jest uszkodzone. Zostaw oryginalne części jeśli nic się nie dzieje. Do takiego przeglądu nie potrzeba odłączać zacisku od układu.

Offline konrado99

• Toyot Leżący
  • *

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Czyszczenie zacisków - przednie hamulce
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2017, 10:23:23 »
Ta z Twojego linku może być pod klocki i na prowadnice zacisków.
http://allegro.pl/ate-pasta-do-smarowania-tloczkow-i-cylindrow-180g-i5935703117.html
Ta z powyższego jest do tłoczków i pod gumki osłaniające tłoczki. Poszukaj tylko w mniejszym opakowaniu jeśli taka ilość jest Ci nie potrzebna.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl