Autor Wątek: Wymiana świec Auris 1.6 VVTI 124 KM - szczegóły  (Przeczytany 13106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana świec Auris 1.6 VVTI 124 KM - szczegóły
« dnia: 08 Maja 2017, 02:01:41 »
Witam.
Chcę wymienić świece, kupiłem już Denso SC20HR11 ale jak zacząłem w necie oglądać filmy instruktażowe i czytać fora pojawiły się wątpliwości...

1. Czy smarować nowe? Ponoć się to czyni specjalnymi smarami. Przyznam że nie wiedziałem. Jeśli tak to jaki smar i jak go stosować?
2. Dokręcanie. Moment dokręcania - konieczny jest klucz "dyna"? Moment dla tych świec to 17 Nm czyli mało czyli pewnie dobrze byłoby precyzyjnie dokręcić, posiadam tylko tani, "wychyłowy" klucz, na pewno się nie nadaje. Cena "normalnych" choćby w Castoramie to od 100 ale nie wiem ile jest wart taki sprzęt... Może się mylę - może sęk w tym że nie będzie trwały a z precyzją nie tak źle? Wtedy na świece na bank mi wystarczy :)
3. W związku z powyższymi wątpliwościami może lepiej to zrobić w jakimś zakładzie? Tylko znając "Januszy biznesu" to nie wiem czy będzie lepiej lub choćby średnio. Jeśli chodzi o region to w rachubę wchodzi Wrocław. Ale szczerze to wolałbym sam :)
Wspomóżcie wiedzą!
Pozdrawiam, Bartek

a55a5in

• Gość
Odp: Wymiana świec Auris 1.6 VVTI 124 KM - szczegóły
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2017, 11:47:12 »
Cześć,

Sam się noszę z takim zamiarem, prawie 100k km nastukane.
Wymieniasz bo zauważyłeś jakieś symptomy (złe odpalanie etc.) czy raczej eksploatacyjnie i proforma bo producent zaleca?

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2017, 12:23:38 »
No ja mam 128k km... Jakiś rok temu gadałem z gościem z serwisu Toyoty i mówił że też ma juz ponad 100 i nie wymienione póki co. Wymieniam bo mam wrażenie że minimalnie gorzej odpala (sporadycznie) i przy mocniejszym przyspieszaniu silnik jakby leciutko chrypił ale to może być moje "szukanie dziury w całym" bo nikt inny tego nie słyszy. A poza tym te 200 PLN za świece na 100 k km to nie koszt nie do przejścia :)

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2017, 14:19:58 »
Co do smarowania:

https://www.youtube.com/watch?v=d7ruksai5WE

Ok 4:40. Ale nie wiem ani co za smar ani czy to optymalny sposób czy tylko taka pokazówka... Bo szczerze to jestem bardzo zaskoczony że ten smar jest tak płynny, wyobrażałem sobie że jak już to bardziej "pasta" będzie.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2017, 21:09:14 »
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maja 2017, 23:36:30 »
Najpierw się ucieszyłem ale... Ta tabelka jest jakaś lewa. Po pierwsze świec SC w niej nie ma, po drugie w przedostatnim wierszu zarówno nowe jak i używane dokręcamy o 1/16 obrotu? Chyba pomyłka. Czy aby jedyna...
Na stronie DENSO jest też link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=xQKFhhvV4Xk
Im dalej w las tym więcej drzew. Panowie, nikt sam świec nie wymieniał ani przy tym nie był?

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maja 2017, 07:27:47 »
Pewnie wymieniali tylko że "normalnie" , klucz "bicepsometryczny"  :)

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maja 2017, 14:16:22 »
Najpierw się ucieszyłem ale... Ta tabelka jest jakaś lewa. Po pierwsze świec SC w niej nie ma, po drugie w przedostatnim wierszu zarówno nowe jak i używane dokręcamy o 1/16 obrotu? Chyba pomyłka. Czy aby jedyna...
Dobrze jest napisane tylko trzeba umieć zinterpretować. Najpierw dokręcamy z momentem 20-30Nm a następnie kąt 1/16 obrotu. Już rozumiesz?

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maja 2017, 14:49:09 »
Najpierw dokręcamy z momentem 20-30Nm a następnie kąt 1/16 obrotu.

obawiam się że wprowadzasz w błąd:
1) jak mamy klucz dynamometryczny to zawsze wkręcamy zgodnie z momentem podanym w tabelce,
2) jak nie mamy klucza to - przy pierwszym wkręceniu nowej świecy wkręcamy ręcznie do oporu i dokręcamy o kat podany w pierwszej kolumnie, przy ponownym wkręceniu tej samej świecy ręcznie i dokręcamy o kąt w drugiej drugiej kolumnie (mniejszy kąt bo uszczelka uległa już częściowemu sprasowaniu)

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maja 2017, 17:34:54 »
A które swiece polecacie Denso  SC20HR11 czy  IXEH22TT bo w katalogu są zamienne. A cenowo  IXEH22TT jest o 10 zł na sztuce tańsza a niby nowszy model. Według instrukcji właściwe są SC20HR11.

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maja 2017, 17:42:11 »
W tym wątku jest co nieco na temat jakie:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,28226.0.html

Osobiście po dłuższym namyśle wybrałem to co zaleca instrukcja (SC20HR11) ponieważ skoro śmignąłem na nich 130 k km... to znaczy są dobre :) Dla 10x4 = 40 zł nie warto eksperymentować.
Dziś kolega przyniósł mi klucz dyna także w weekend chyba w końcu zrobie co trzeba.
Natomiast drugi jeszcze sprzedał mi kolejne ciekawe info o którym wcześniej nie słyszałem (zapomniałem?) - że dobrze jest też przedmuchać komore spalania po odkręceniu starych świec...? Trochę drogą dedukcji i domyślania się doszliśmy do wniosku że prawdopodobnie chodzi o wywalenie ewentualnych paprochow ktore mogą "odpaść" przy wykrecaniu starej świecy. Jak dokładnie technicznie to przeprowadzić - nie wiemy ale pewnie kompresor byłby potrzebny. Właściwie to nie jestem pewny czy kiedyś w erze przeedpotopowej (powiedzmy dużego fiata i poloneza) nie widziałem takiej akcji bez użycia dodatkowego sprzętu - po prostu kręciło się chwilkę silnikiem na wykręconych świecach ale nie mam zamiaru robić takiej akcji.
Panowie Paba i Mateusz84 może by wiedzieli...
A info od Pana Ceglanego jest nieprawidłowe ale dobrą poprawkę dał odyso więc tu wszystko jasne, poza tym że tabelka jakaś taka "kserowana"...

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2017, 19:08:36 »
Nie dmucha się do komory spalania. Należy przedmuchać pokrywę zaworów przed demontażem cewek. Po wymontowaniu cewek a przed wykręceniem świec przedmuchać otwory w których siedzą świece. Następnie wykręcasz stare świece i od razu wkładasz nowe sprawdzając jednocześnie czy mają mniej więcej prawidłowy odstęp na elektrodach.

Offline Gnusmas

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris e18 ts 1.
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Kwietnia 2025, 08:05:47 »
Dzień dobry.  Odgrzewam z innym autem. Ja wymieniłem przy 155tys. Nie wiem, czy 1 wymiana,  czy nie. Zadnych oznak nie bylo, swiece byly denso. Ja kupilem tez denso, ale twintip. Dokrecałem dynamometrycznym z obi czy casto, nie smarowałem. Czy się będzie dalo odkrecić?Nie wiem, zrobilem dopiero 1500 km. W kazdym razie swiece stare były wszystkie kawowe i czyste. Ale po wymianie zauważyłem, że realne spalanie mierzone przy dystrybutorze jest mniejsze o 0,2 niż pokazuje komputer
 Natomiast przed wymianą było odwrotnie: np. na komputerze 7.9 w mieście, a realnie 8,2. Czy w ogóle mniej pali, to trudno powiedzieć  bo się ocieplilo i trochę tras aktualnie robię.

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris 2013 HSD
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maja 2025, 19:29:59 »
Kiedyś sam wymieniałem w innym aucie ale były na duży gwint klucz 22,
w aurisie są a mały pod klucz 16 .
Słyszałem że są przypadki ukręcania pękania świec dlatego oddałem auto do warsztatu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl