Autor Wątek: Siedemnastoletni Yaris I - co może się zepsuć?  (Przeczytany 3566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline foflins

• Toyot Leżący
  • *
    • Powrót do korzeni
  • Samochód:: Yaris I
Siedemnastoletni Yaris I - co może się zepsuć?
« dnia: 08 Maja 2017, 18:02:41 »
Witam, posiadam litrowego Yarisa z 2000 roku o stosunkowo małym przebiegu, bo 132 tys. km i mam pytanie, na co zwrócić obecnie szczególną uwagę? Używam go rzadko, ale na dłuższych trasach, poza tym jak auto stoi, to podobno też się psuje. Do tego czasu wymieniłem alternator (pękła obudowa), wydech, łączniki stabilizatora i fabryczne radio. Może to i mało, ale nie wiem co będzie następne i oby nie na trasie. Pozdrawiam.
Yaris I 1.0 - 11/2000 - 182080km

Offline kamil1988

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Siedemnastoletni Yaris I - co może się zepsuć?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2017, 09:35:09 »
ja tu tylko widziałem że niektórzy maja problemy z sonda lambda czasami a poza tym wszystko ok. wiadomo w razie potrzeby trzeba mieć dobrego mechanika a nie paproka który problem będzie rozwiązywał okrężną drogą.

Offline adamo64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2017, 11:48:44 »
Przede wszystkim rdza :cry:
Podwozie-jeśli stał na zewnątrz i nadkola i progi, wydech.
Pozdrawiam Adam

Offline foflins

• Toyot Leżący
  • *
    • Powrót do korzeni
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2017, 13:22:18 »
Rdza odpada, niedosłownie :-) Jeszcze na gwarancji, wbrew specjalistom z ASO zakonserwowałem całe podwozie. Fabryczna wydawała mi się za licha. Nadwozie również nie ruszone przez rdzę, oprócz 3 cm nalotu na dolnym rancie drzwi po otarciu o krawężnik. Przyznam się, że od 2013 roku, kiedy to grad wielkości kurzych jaj nawiedził karoserię, przestałem o nią dbać. Mimo tego rudej nie ma.

Offline kamil1988

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2017, 00:30:18 »
bez przesady z tą rdzą w swoim yarisie mam nalot rdzy na łączeniu tylnego pochłaniacza uderzeń/wzmocnienia? taka belka miedzy buda a zderzakiem i 1 małą malinkę pod tym plastikiem co jest na progu pod drzwiami, nigdzie więcej żadnej rdzy nie stwierdziłem i co widzę po drogach o yariski jak na japońca bardzo dobrze się trzymają.

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2017, 13:53:50 »
jak udało mi się opchnąć mojego japończyka z 2001 roku to bak były przerdzewiały na kołnierzu i na samym dole, przy wlewie paliwa pod tapicerką w bagażniku była taka dziura, że można było rękę wsadzić - syf się zbierał pomiędzy rurą wlewu a karoserią, progi były skorodowane od wewnątrz a już zaczęło wyłazić na tyle przy kołach.

Offline foflins

• Toyot Leżący
  • *
    • Powrót do korzeni
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwca 2017, 22:24:34 »
Miałem zamiar wymienić płyn chłodzący i stwierdziłem, że zaczyna się sypać chłodnica, te małe lamelki się kruszą. Mam pytanie, czy przy jej wymianie muszę zdemontować zderzak? Szukałem - jest tylko "chyba".

Offline foflins

• Toyot Leżący
  • *
    • Powrót do korzeni
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Października 2017, 22:54:29 »
Chłodnica i płyn wymieniony - koszt 200 zł.
Pod wpływem upałów wystąpiła nowa usterka, pękł uchwyt sprężynki w klamce tylnych drzwi. Teraz klapka odstaje od karoserii.

Offline foflins

• Toyot Leżący
  • *
    • Powrót do korzeni
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopada 2017, 19:14:56 »
Wczoraj podczas badania technicznego wykryto niewielki wyciek na jednym z amortyzatorów tylnych. Trzeba wymienić oba, ale na szczęście nie jest to duży wydatek. Której firmy polecacie?

Offline divers09

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2017, 20:04:40 »
Polecam amortyzatory firmy Kayaba sprawdzone już na nie jednym aucie. W swoim Yarku tez zmieniałem własnie na tą markę i śmigam już ładnych parę lat .

Offline foflins

• Toyot Leżący
  • *
    • Powrót do korzeni
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Września 2020, 22:18:01 »
Witam ponownie. Nie chcę zakładać nowego wątku, bo ten dotyczy tylko mojego Yarisa, bezawaryjnego i który za dwa m-ce będzie miał 20 lat. Ostatnio wymieniłem gumę na pedale sprzęgła i świece. No i po wymianie świec (NGK BKR5EYA 2087) silnik na biegu jałowym, przy włączonych światłach terkocze. Po wyłączeniu świateł cisza, jak makiem zasiał. Odczułem również mniejszą moc silnika. Jaka przyczyna? Świece? Są rekomendowane dla tego typu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl