Autor Wątek: Kilka pytań przed zakupem Verso z salonu  (Przeczytany 11501 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartoleqq

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kilka pytań przed zakupem Verso z salonu
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Maja 2017, 07:57:38 »
Nie orientujecie się kiedy wyjdzie jakiś nowy model Verso? Ten jest już w zasadzie robiony od 2009, z liftingiem 2013.
Ile jeszcze można ten model ciągnąć?
Wydaje się że powinien w tym albo najpóźniej w następnym roku ujawniony następca.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Maja 2017, 08:14:17 »
Nic nie słychać o nowym Verso, słychać za to, że obecny model jest ostatni. Ten segment aut poległ w walce z SUVami. Chcesz auto rodzinne - kup CHR ;-)

Offline bartoleqq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maja 2017, 10:26:05 »
Jeździłem chr, niestety jest mniejszy w środku, bagażnik to samo. Verso przy nim to ciężarówka. Szkoda.
Ciekawe czy ford też chce uśmiercić np. c-maxa... bo to ten sam segment.

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Maja 2017, 11:42:55 »
Verso od 3 lat kończą .... tak donoszą media i salony w luźnych rozmowach. Za każdym razem jak jestem w salonie to dopytuję. I każdy potwierdza, że rynek klasy SUV wypiera vany i od ładnych kilku lat chodzą słuchy że linia verso chyli się ku końcowi. W tym tempie kończenia produkcji byłbym spokojny o los verso - z 2-3 lata myślę jeszcze będzie szansa na zakup tego modelu. Sprzedawcy podkreślają, że trendy są tak dynamiczne, że ciężko powiedzieć czy SUV nadal będzie napędzał temat za rok.

C-HR - oglądałem, siedziałem, a i w rodzinie 1 model jest. Na pewno nie jest to auto rodzinne pod moją rodzinę 2+3. Dla 2+2 owszem ale szału nie ma. Auto przyjemne, niebanalne, a 2 panie z rodziny stwierdziły że nawet dość damskie:) hmmmm.

p.s.
Jak moje verso osiągnie 5 lat to kupię następne. Nie będzie? szkoda. Kupię carensa od kia i tyle.

« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 11:44:40 wysłana przez gmarcin »
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline tomciu

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Maja 2017, 13:18:03 »
Owszem może i SUVy wypierają minivany, ale w przypadku Toyoty nie za bardzo widać sensowną alternatywę dla Verso na tej zasadzie, bo CHR jest za mały/za ciasny/zbyt klaustrofobiczny z tyłu, a RAV4 od Verso dzieli ogromna przepaść cenowa. Jeśli zrezygnują z Verso nie proponując w zamian nic sensownego, to będzie wielka szkoda...

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Maja 2017, 13:21:17 »
Nie no, ja również uważam, że po ostatnim mikro-liftingu model jeszcze kilka lat będzie w sprzedaży. Tyle, że mam wątpliwości, czy będzie następca Verso o takiej funkcjonalności, jak 7 os. Verso.  Nie ma co ukrywać, stylistycznie Verso odstaje już od pozostałych modeli Toyoty.
CHR jako auto rodzinne zamiast Verso to był oczywiście żart. Bardziej już Rav, ale ceny Rav zaczynają się tam, gdzie konczą Verso, więc nie jest to bezpośrednia alternatywa.
A z tą niepewnością rynku co do SUV, to chyba jednak długo jeszcze będziemy skazani na modę na takie auta. Niemieccy producenci dopiero się rozkręcają (nowa Skoda), a przecież już mają ich w ofercie multum.

Kia Carens to rzeczywiście najbliższy funkcjonalnie konkurent Verso. Wymiary auta praktycznie identyczne, wewnętrzne i zewnętrzne. Cenowo porównywalny, dużo lepsza jakość materiałów wewnątrz. Marka wiadomo, "na dorobku" jeszcze, mimo wszystko, ale robią postępy. Czy postępy robi Toyota? Pozostawię bez odpowiedzi...;-)
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 13:29:28 wysłana przez Piotr Jacek »

Offline korbiela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Maja 2017, 16:23:21 »
Wrócę jeszcze do tematu zakupu - pakiet Voyage zawiera czujniki parkowania oraz 3 rząd siedzeń (czyli wersja 7-os.) - czy w praktyce te dodatkowe 2 siedzenia są przydatne?
Planowałem wersję 5 os. jako że rodzina 2+2 i dodatkowo czujniki parkowania, ale za 2 tys. może warto brać pakiet bo w sumie nie wiadomo czy kiedyś podwózki (np. znajomi) się nie przydadzą.

Różnica podobno taka, że w wersji 7os bagażnik mniejszy o 40 litrów i wejdzie tylko dojazdówka, a nie pełne koło.
Ktoś ma i korzysta? Ktoś odradza?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Maja 2017, 17:47:22 »
Czujniki to średni argument - w przeciwieństwie do 3-go rzędu. Ale tutaj musisz sobie sam odpowiedzieć, czy chcesz - to że komuś się przydał albo nie przydał, to nic Ci nie da. :-)
Na pewno jak będziesz chciał, choćby na krótko, wziąć więcej niż 5-ciu pasażerów to się nie da, jeśli masz tylko 5 foteli. I to jest rzecz - w przeciwieństwie do czujników cofania - której potem nie dołożysz. :cool:

Offline _Anna_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Maja 2017, 20:53:05 »
Verso 5 os. jest fajne, bo wewn. jest dużo przestrzeni, autko świetnie sprawdza się w długich podróżach. W naszym przypadku to był istotny argument: 2 b. wysokich facetów, duży pies i ja. Zastanów się po co ci 7 os. wersja, by wozić złożony 3 rząd foteli? Z rozłożonymi 7 miejscami z tyłu jest bardzo mało miejsca, tyle co dla dzieci, jeśli nie planujesz często wozić kompletu pasażerów, tylko rodzinę, to chyba lepiej 5 os. takie jest moje zdanie.

Co do czujników, ja ich nie lubię, ale kamerka cofania jest gites-majonez

Bagażnik - Verso ma dużo schowków, jeśli umiesz je wykorzystać, to może nie będzie to zbyt dotkliwe 40 l mniej :-P

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Maja 2017, 21:01:54 »
3 rząd foteli to kwestia potrzeb. Jeżdżę autem przez rok i przydały się może z 5 razy. Niby mało, ale bez tych dodatkowych foteli nie zabrałbym wszystkich pasażerów tych kilka razy. Moim zdaniem, jeśli masz 2 dzieci i 2 rodziców, 7 foteli może się przydać. Jeśli masz jedno dziecko i nie zabierasz innych pasażerów (dziadek, babcia), dodatkowe fotele faktycznie niepotrzebne. Ja, z 2 dzieci, dziadkami i babciami traktuję Verso jako auto 7 osobowe i bardzo to sobie chwalę. Te 40 litrów przydałoby mi się może raz w roku, kiedy jadę na wakacje. Ale wtedy mam przestrzeń na bagaż w jednym z foteli 2 rzędu, więc nie narzekam.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Maja 2017, 21:22:20 »
Jeszcze w 5os wersji masz wiecej schowkow w bagazniku.
Niby detal ale ja je mam pelne gratow i nic sie nie wala.

Offline korbiela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Maja 2017, 22:23:42 »
Wiem, że 3 rząd siedzeń to kwestia mocno indywidualna, ale o takie odpowiedzi mi chodziło :)
Raczej wezmę "z", bo
a) chciałem mieć również czujniki parkowania z przodu
b) rodzina 2 + 2, ale fajnie od czasu do czasu będąc u dziadów zabrać ich w podróż, zawsze pomogą w opiece nad dziećmi, i nie trzeba wtedy jechać na 2 auta, a i raźniej w czasie jazdy
c) same czujniki parkowania kosztują 2k, po rabacie 1,5 więc niejako te siedzenia są za 500 zł, a że idealnie się składają, to w sumie miejsca nie zajmują tak na co dzień.
d) dzieciaki niebawem podrosną i 3ci rząd może się przydać aby zabrać koleżanki po drodze lub z jakichś zajęć.

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Maja 2017, 07:24:37 »
korbiela bierz 7 jeśli tak Ci pasuje wyposażenie. Polowałem 1,5 roku temu na wyprzedaż wersji premium ale z uwagi na pakiety i wyposażenie byłem "skazany" tylko na wersję 7 miejscową (rodzina 2+3). Z perspektywy czasu powiem, że nie planowałem używać 3 rzędu siedzeń to jednak czasami kogoś się zabierze. A to na wakacjach zamiast w 2 auta to naszym w 7 osób zwiedzamy okolice, a to jakaś impreza, kino, etc. 

Przestrzeń bagażowa: niby mniejsza owszem ale i tak na dłuższe trasy biorę box na majdan więc nie odczuwam dyskomfortu braku paru litrów przez 3 rząd siedzeń.
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Maja 2017, 10:33:23 »
Wiem, że 3 rząd siedzeń to kwestia mocno indywidualna, ale o takie odpowiedzi mi chodziło :) Raczej wezmę "z", bo a) chciałem mieć również czujniki parkowania z przodu b) rodzina 2 + 2, ale fajnie od czasu do czasu będąc u dziadów zabrać ich w podróż, zawsze pomogą w opiece nad dziećmi, i nie trzeba wtedy jechać na 2 auta, a i raźniej w czasie jazdy c) same czujniki parkowania kosztują 2k, po rabacie 1,5 więc niejako te siedzenia są za 500 zł, a że idealnie się składają, to w sumie miejsca nie zajmują tak na co dzień. d) dzieciaki niebawem podrosną i 3ci rząd może się przydać aby zabrać koleżanki po drodze lub z jakichś zajęć.

Jeśli potrzebujesz motywacji do zakupu wersji 7os. to Ci powiem że takową używam dla rodziny 2+3. Wydawało mi się że będę ten 3ci rząd używał rzadko - a w praktyce co najmniej raz na tydzień itd. Bagaznik nie cierpi za mocno z tego powodu. Co ciekawe - w tym trzecim rzędzie mam więcej miejsca dla siebie (sufit) niż na tylnej kanapie C-HR...
Bierz te 7osobową wersję i niech Ci służy :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Maja 2017, 10:37:37 »
Ja za to myślałem, że będę używał często - a używam rzadko. :cheesy:
Ale i tak bym brał następnym razem - i polecam takie rozwiązanie. :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl