Autor Wątek: kilka pytań przed zakupem Aurisa I HSD  (Przeczytany 13471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: kilka pytań przed zakupem Aurisa I HSD
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Maja 2017, 08:27:23 »
czy tylko lać tam Toyota ATF WS?

Najlepiej. Ja kupiłem tu:

http://allegro.pl/olej-do-automatu-toyota-atf-ws-oryginal-i6817890541.html

Wymiana niedługo (planuję czerwiec przy przebiegu 165tyś , urlop na większy serwis) 4 litry kosztują 220zł, możesz poszukać zamienników ale zgodnych ze specyfikacją i zaleceniami producenta - mi się nie chciało szukać ani zamienników ani tych zaleceń bo wymiana nie jest tak częsta jak olej silnikowy więc można te paręnaście PLN odpuścić i spać spokojnie. Są też wątki o wymianie w ASO i wychodzi to ok 100zł drożej (czyste rączki i kawka) - a sama wymiana bodajże 60zł (?) jeszcze nie podjąłem decyzji czy będzie mi się chciało brudzić i czy będę miał czas na zabawę z tym samodzielnie.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2017, 08:31:39 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline eurotarget.uk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Maja 2017, 10:22:53 »
Dzięki za linka. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Wymiana w skrzyni po 90 tyś, płyn chłodniczy po 150 tyś, hamulcowy co 60 tyś, olej silnikowy 15 tyś. A co ze świecami, filtrem paliwa?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Maja 2017, 10:32:56 »
..., hamulcowy co 60 tyś, olej silnikowy 15 tyś. A co ze świecami, filtrem paliwa? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Hamulcowy co 30tyś, świece 90, filtr powietrza jest chyba na 60tyś a filtru paliwa to się chyba nigdzie nie doszukasz... (nigdzie nie znalazłem)

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Maja 2017, 10:41:19 »
Hamulcowy co 30tyś, świece 90, filtr powietrza jest chyba na 60tyś a filtru paliwa to się chyba nigdzie nie doszukasz... (nigdzie nie znalazłem)

Hamulcowy co 30tyś, nie za często ?
Nie patrząc w instrukcję, filtr powietrza wymieniałbym co 15 tyś. razem z olejem i filtrem oleju. Na takich sprawach się nie oszczędza.

W przypadku filtra paliwa, nie chcę wprowadzać w błąd ale wydaje mi się ze jest bezobsługowy.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2017, 10:55:54 wysłana przez smiecho84 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Maja 2017, 11:47:08 »
Jaki jest interwał wymiany płynu
Nie ma interwału wymiany, jest interwał kontroli.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Maja 2017, 11:50:22 »
Olej w e-cvt mozna zmienic co 90000km.
A co ile wymienia się olej w skrzyniach manualnych?

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Maja 2017, 13:43:57 »
A co ile wymienia się olej w skrzyniach manualnych?

Nigdy. Chyba, że masz taki kaprys...

a filtru paliwa to się chyba nigdzie nie doszukasz... (nigdzie nie znalazłem)
Cytuj (zaznaczone)

Ja wymieniałem w Skodzie co drugą wymianę oleju, czyli co 2 lata.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2017, 13:46:32 wysłana przez Arturas »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Maja 2017, 18:31:40 »
Cytat: Zbig w Dzisiaj o 11:50:22A co ile wymienia się olej w skrzyniach manualnych?Nigdy. Chyba, że masz taki kaprys...
Hmm.. To nie rozumiem po co wymieniać płyn w eCVT, która mechanicznie jest o wiele prostsza od skrzyni manualnej, właściwie nie jest to w ogóle skrzynia biegów bo takowych w niej nie ma. Zamiast zmiany przełożenia mamy przekazanie nadmiaru prędkosci obrotowej lub momentu z silnika spalinowego na silnik elektryczny pełniący w danym momencie rolę generatora, który zasila drugi silnik elektryczny, moce sumują się i już. Wszystko sterowane jest elektronicznie, nie ma żadnych mechanicznych zmian przełożeń.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Maja 2017, 19:05:53 »
Chyba źle rozumiesz literkę e w skrócie eCVT, to mechaniczna planetarna skrzynia biegów...

Ale bardzo trwała...

sterowanie jest oczywiście elektronicznie, ale sterujesz prędkością wirujących kółek zębatych.

« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2017, 19:18:02 wysłana przez mariuszs »

Offline eurotarget.uk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Maja 2017, 19:55:08 »
Witam kolegów, obejrzałem dokładnie upatrzony samochód i bardzo zmartwił mnie widok z lewej strony silnika patrząc z góry w dół w przerwę między zbiorniczkiem pl. chłodzącego a silnikiem. Tam ewidentnie jest wyciek; z góry na dół wszystko obrzucone olejem. Na dole jest również czujnik z wiązką przewodów również mokry. Czy tam znajduje się pokrywa rozrządu? Czy ktoś z Wam naprawiał to u siebie?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Maja 2017, 09:45:02 »
Chyba źle rozumiesz literkę e w skrócie eCVT, to mechaniczna planetarna skrzynia biegów...
Doprawdy?  No cóż, jak dla mnie część mechaniczna eCVT to jedynie rozdzielacz mocy, bez jakiejkolwiek funkcji zmiany przełożeń, w porównaniu do planetarnych skrzyń biegów w klasycznych automatach prosty jak konstrukcja cepa (co bynajmniej nie jest wadą a wielką zaletą).
Jeżeli kwestionujesz coś co napisałem to poproszę o konkrety a nie wklejanie obrazków z których nie bardzo wiadomo co ma wynikać.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Maja 2017, 12:23:37 »
Ja również uważam że HSD nie ma skrzyni biegów - można się kłócić o nazewnictwo tylko co to zmieni.

Wiadomo że w HSD mamy przekładnię planetarną i tyle.
A w verso eCVT - i to jest skrzynia bo następuje zmiana przełożeń z tym że jest sterowana elektronicznie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Maja 2017, 12:33:45 »
W Verso jest Multidrive S która nie ma nic wspólnego z eCVT.

Nie kłócimy się o nazewnictwo tylko dyskutujemy czy i jak często wymieniać płyn w przekładni.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2017, 12:36:43 wysłana przez Zbig »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Maja 2017, 14:54:00 »
Ostro :)

Nie wiem jak Ci to miałbym wyjaśnić, ale tam jest jak najbardziej zmiana przełożeń, i to zrobiona w dużo bardziej skomplikowany sposób niż w zwykłym eCVT.

Przełożenia zmieniasz wprowadzając w obrót wewnętrznej zębatki (nie obrotowy wokół własnej osi, tylko planetarny wokół głównej osi).

A dlaczego jest eCVT zamiast CVT, bo ta konstrukcja pozwala na spięcie dwóch źródeł obrotów (jedno podaje obroty na dużą zębatkę, a drugie na wirujące maluchy). I teraz sterując orbitowaniem tych małych możesz regulować prędkość wyjściową - przynajmniej ja tak ogólnie rozumiem tą konstrukcję.

W CVT płynnie regulujesz przełożeniem i tyle...

« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2017, 14:59:10 wysłana przez mariuszs »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Maja 2017, 23:29:31 »
A dlaczego jest eCVT zamiast CVT, bo ta konstrukcja pozwala na spięcie dwóch źródeł obrotów (jedno podaje obroty na dużą zębatkę, a drugie na wirujące maluchy). I teraz sterując orbitowaniem tych małych możesz regulować prędkość wyjściową - przynajmniej ja tak ogólnie rozumiem tą konstrukcję.

No dobra, pora wyciągnąć pomoce naukowe ;-)
http://eahart.com/prius/psd/
Klikamy w powyższy link i przewijamy w dół do okienka symulatora.  Można regulować prędkość silnika elektrycznego MG2 i spalinowego ICE przesuwając żółte kropki na osi.
Powiedzmy że ruszamy na elektrycznym np. wyjeżdżając z parkingu i rozpędzamy się na nim do 30 mph (48 km/h), MG2 osiąga 1788 obrotów, ICE stoi, MG1 wiruje swobodnie.
Teraz wciskamy pedał gazu mocniej, co powoduje że ICE zostaje uruchomiony przez MG1 i w ułamku sekundy wychodzi na obroty, powiedzmy ok. 3000 – przesuwamy kropkę ICE do takiej pozycji.  Ponieważ moment którym dysponuje ICE przy stałym przełożeniu jest za mały aby proporcjonalnie ruszyć zewnętrznym kołem zębatym powiązanym z kołami, większość mocy idzie na koło słoneczne rozpędzając MG1 który przełącza się w tryb generatora i przesyła wytwarzany prąd do MG2.  MG2 rozpędza koło zewnętrzne – przesuwamy jego żółtą kropkę do momentu aż obroty MG1 spadną do zera i jedziemy z prędkością 70 mph (112 km/h) na samym spalinowym (co często w takiej sytuacji, gdy utrzymujemy stałą prędkość na płaskiej nawierzchni widać na wyświetlaczu – same czerwone strzałki od silnika do kół)

« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2017, 23:31:52 wysłana przez Zbig »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl