Autor Wątek: Czy warto kupic rav 4 2016r w dieslu?  (Przeczytany 14622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline burgeros

• Prawie Toyot
Czy warto kupic rav 4 2016r w dieslu?
« dnia: 15 Maja 2017, 20:36:24 »
Witam serdecznie. Stanelismy przed wyborem kupna suva. Toyota rav 4 jest na poczatku listy wraz  honda i volvo.  Czesto sie mowi zeby nie kupowac diesli w japonczykach. Mozecie prosze doradzic w tej sprawie, ktory silnik pewniejszy 2.0 czy 2.2? Co pokrywa gwarancja toyoty ( 5 lat?). Planujemy jezdzic nia okolo 4 lata. rocznik 2016 po lifcie najchetniej z napedem na 4 kola. Przebieg miedzy 25 a 50tys km.Bede wdzieczny za informacje na temat tych aut. Mieszkamy w Uk. P.s. przesiadam sie z Seata altea xl . Mam nadzieje, ze presiade sie rowniez z forum Seata na Toyote
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2017, 21:07:17 wysłana przez burgeros »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: Czy warto kupic rav 4 2016r w dieslu?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2017, 00:17:42 »
Nie dowiedziałeś się chyba zbyt wiele o tym aucie... Kwestia wyboru 2.2 i 2.0 nie istnieje bo po liftingu jest wyłącznie diesel 2.0 a 2016 rocznik to już polift. Silnik ten jest dostępny wyłącznie z napędem na przednie koła (brak wersji 4x4) i z manualem. Taka bieda wersja na pożegnanie Toyoty z silnikami od traktorów.

Z tego co się słyszy ten konkretny silnik 2.0 nie jest godny polecenia, nawet jak na diesla. Jest to silnik BMW z serii N47, która sprawiała mnóstwo problemów już w autach BMW.

W UK Toyota od dawna oferuje 5-letnią gwarancję w standardzie (w Polsce tylko 3 lata), a co do jej warunków to już musisz się dowiedzieć u siebie na miejscu, tak myślę.

No i że tak spytam: po groma ci diesel, to jakiś atawizm? Niedługo nie wjedziesz nim nawet do Londynu a jeśli już to za słoną opłatą.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 00:27:23 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline burgeros

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2017, 09:17:06 »
Diesel z prostego powodu, jest duzo tanszy. Kupisz juz za 17tys funtow. Benzyna to juz 21tys. Wolalbym benzyne ale jednak zbyt duza roznica. W podobnej cenie co diesel mialbym honde crv  2.0 benzyna 4x4 2015rok. 2.0 benzyna w hondzie jest dobrym wyborem? Z tym wiazdem do Londynu to tez troche trudna sprawa bo polowa aut, wszystkie busybi ciezarowki by nie wjechaly. Chyba latwo sobie wyobrazoc co by sie dzialo. Sam mam 2 vany do przeprowadzek, w benzynie ich nie robia:) Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 09:24:13 wysłana przez burgeros »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2017, 10:14:02 »
Tańszy bo w słabszej konfiguracji - nie ma 4x4 i automatu -  nie wiem czy Ci to potrzebne, ale dla mnie SUV bez 4x4 to słabe rozwiązanie nie chodzi to u jakiś offroad, ale jazdę  po drogach w trudnych warunkach mokro, ślisko, śnieg. Honda C-RV też fajna, ale przyjrzałbym się plastikom czy nie są podatne na zarysowania bo Honda ma z tym problem. Volvo to inna półka cenowa, do ciekawej konfiguracji trzeba sporo dołożyć - ale samochód ciekawy (koszty serwisu mogą być też spore) Nie napisałeś w jaki sposób chcesz użytkować samochód, trasy czy miasto? Jakie odcinki średnio przejeżdżasz?

Offline burgeros

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maja 2017, 10:53:03 »
Jezdze dosc czesto do Londynu, 100-140 km w jedna strone w zaleznosci, w ktora czesc Londynu musze jechac. Jak jestem w domu to rano zawoze syna do szkoly, czasem do sklepu itd. Male miasto wiec nie ma gdzie sie rozpedzic i rozgrzac silnik. Jest jeszcze quashkai 2016r i Hyundai tuscon? Tam silniki 1.2 lub 1.5 w benzynie  chyba tylko sa, skromne bardzo jak na taka bude no i 4x4 raczej nie znajdziesz. Volvo fajne ale wtedy 2013-14 rok i po gwarancji i tylko diesel wchodzi w gre. Ewentualnie rav 4 2014-15 przed liftem wtedy 2.0 benzyna 4x4 jest dostepna.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2017, 11:02:54 »
W takim razie ja bym brał albo RAV4 przedliftowe albo CR-V, oba w benzynie. Sam rozważałem nową CR-V kupując Ravkę, to dobre auto ale przegrało na punkty. Benzyna 2.0 w CR-V jest bardziej mułowata i więcej pali niż w Ravce, do tego dość słaby automat i bardzo słaby napęd 4x4. Wnętrze ponure, przypominało mi mojego starego Civika tyle że w większym rozmiarze. Te kwestie przesądziły, że wybrałem Ravkę.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 11:11:35 wysłana przez Milos »

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2017, 14:34:15 »
Jako wieloletni (i zadowolony !!!) użytkownik Hondy Civic z roku 2003 miałem podobny dylemat: CRV czy RAV4 ? W obu przypadkach rozważałem benzynę i AWD. Gdyby nie negatywne opinie na temat słabego napędu AWD w Hondzie, to może bym ją wybrał. Ostatecznie jeżdżę RAV4 ze skrzynią automatyczną CVT i jestem tym autem pozytywnie zaskoczony, szczególnie jeśli chodzi o pracę skrzyni biegów. Bardzo fajnie imituje ona klasyczny automat. Do szybszej jazdy autostradą polecam tryb Sport, który jest oferowany ze skrzynią CVT. Czy jest on też dostępny w wersji z manualną skrzynią biegów - tego nie wiem.

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maja 2017, 19:03:44 »
[...] Ostatecznie jeżdżę RAV4 ze skrzynią automatyczną CVT i jestem tym autem pozytywnie zaskoczony, szczególnie jeśli chodzi o pracę skrzyni biegów. Bardzo fajnie imituje ona klasyczny automat. Do szybszej jazdy autostradą polecam tryb Sport, który jest oferowany ze skrzynią CVT. Czy jest on też dostępny w wersji z manualną skrzynią biegów - tego nie wiem.

Tryb Sport jest dostępny w RAV4 z manualną skrzynią, ale szczerze pisząc to jakoś szczególnie różnicy nie odczuwam po jego włączeniu.
Hiker, możesz opisać jak on się zachowuje u Ciebie i dlaczego polecasz na autostradzie?
BTW: nie lepiej wziąć "klasyczny automat" zamiast CVT, jak piszesz, "imitujący" klasyczny automat?

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maja 2017, 19:32:36 »
Poza tym, że nie lepiej to takiego wyboru w ogóle nie ma bo w nowej Ravce w Europie nie ma klasycznego automatu w żadnej wersji (tylko w amerykańskiej 2.5L). CVT ma wiele zalet, a z tą imitacją to przesada; jest symulacja biegów żeby uniknąć wycia na wysokich obrotach i tyle. Zalety CVT pozostają: nie podwyższa spalania, nie pogarsza osiągów i zapewnia dużo płynniejszą jazdę niż dowolna inna skrzynia dzięki dużo mniejszej różnicy obrotów przy zmianie kolejnych wirtualnych biegów. Świetna skrzynia.

Co do trybu Sport to ze skrzynią manualną jest on bez sensu. Przy CVT zmienia wirtualne biegi na wyższych obrotach i zapewnia dużo lepszą reakcję na gaz. Nie polecam tego trybu na autostradzie tylko przy szybkiej jeździe w zakrętach lub w terenie górzystym - Ravka dużo lepiej się wtedy prowadzi. Na autostradzie lepszy jest tryb normalny, w mieście ewentualnie Eco, którego jednak nie używam.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 19:37:42 wysłana przez Milos »

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Maja 2017, 20:17:56 »
[...] Co do trybu Sport to ze skrzynią manualną jest on bez sensu.[...]

Też tak sądzę   :) , chociaż w instrukcji piszą: "Stosowany w celu uzyskania lepszego przyspieszenia lub podczas jazdy w górzystym terenie."

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Maja 2017, 20:33:23 »
Poza tym, że nie lepiej to takiego wyboru w ogóle nie ma bo w nowej Ravce w Europie nie ma klasycznego automatu w żadnej wersji (tylko w amerykańskiej 2.5L).[...]

Po lifcie z 2016 nie ma, ale generalnie w RAV4 IV gen. był. Na znanym portalu aukcyjnym sporo jest takich w sprzedaży - połowę mniej niż CVT, ale jednak sporo. Ciekawe dlaczego zrezygnowano z klasycznego automatu? Może silnik 2.0 nie jest dla niego jednak komfortowy?

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Maja 2017, 20:36:49 »
[...] Co do trybu Sport to ze skrzynią manualną jest on bez sensu.[...]

Też tak sądzę   :) , chociaż w instrukcji piszą: "Stosowany w celu uzyskania lepszego przyspieszenia lub podczas jazdy w górzystym terenie."

Lepszego przyspieszenia to nie, natomiast reakcja na gaz jest lepsza - wystarczy lżejsze wciśnięcie pedału, żeby uzyskać ten sam efekt co w trybie normalnym przy głębszym wciśnięciu. Auto dzięki temu wydaje się bardziej zrywne ale globalnie przyspieszenie jest takie samo w obu trybach. Dodatkowo nie jestem pewien czy w trybie Sport lekko się nie utwardza elektryczne wspomaganie układu kierowniczego. I to tyle zalet trybu Sport przy skrzyni manualnej. Natomiast z CVT bardzo fajnie trzyma silnik na obrotach co daje dobry efekt w górach, na zakrętach i na śliskim.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Maja 2017, 20:39:51 »
Poza tym, że nie lepiej to takiego wyboru w ogóle nie ma bo w nowej Ravce w Europie nie ma klasycznego automatu w żadnej wersji (tylko w amerykańskiej 2.5L).[...]

Po lifcie z 2016 nie ma, ale generalnie w RAV4 IV gen. był. Na znanym portalu aukcyjnym sporo jest takich w sprzedaży - połowę mniej niż CVT, ale jednak sporo. Ciekawe dlaczego zrezygnowano z klasycznego automatu? Może silnik 2.0 nie jest dla niego jednak komfortowy?

Przed liftem w RAV IV gen klasyczny automat był tylko z silnikiem diesla, z benzyną 2.0 już przed liftem była wyłącznie CVT, choć trochę inaczej zestrojona (było więcej wycia, obecnie dopracowali wirtualne biegi). Według mnie bardzo dobrze, że Toyota postawiła na CVT z silnikami benzynowymi. Z dieslami to trochę inna sprawa; początkowo też chcieli je stosować ale te skrzynie niezbyt dobrze przenoszą tak duże momenty obrotowe jakie mają diesle. Za to z benzyną to super sprawa, oczywiście też do pewnego momentu. Klasyczny automat by całkiem zamulił wolnossący silnik benzynowy w Ravce.

PS a na znanym portalu aukcyjnym to ludzie różne rzeczy piszą, a niektórzy nie wiedzą co sprzedają ;) w efekcie można trafić na wersje, które... nie istnieją  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 21:28:18 wysłana przez Milos »

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Maja 2017, 20:50:48 »
[...] Przed liftem w RAV IV gen klasyczny automat był tylko z silnikiem diesla, z benzyną 2.0 również przed liftem była wyłącznie CVT[...]

No przecież sporo jest w sprzedaży krajowych RAV4 IV sprzed liftu z klasyczną skrzynią.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Maja 2017, 21:04:31 »
Wątpię. Strony 42-44 :

https://www.toyota.pl/download/cms/plpl/RAV4%20kat%202014_11_tcm-1015-149880.pdf

Multidrive S = CVT

A o Allegro to już pisałem... jeszcze przy "znakomitej" orientacji Polaków w skrzyniach automatycznych to może nawet znajdziesz DSG w Ravce jak dobrze poszukasz na Alle, z obowiązkowym "klimatronikiem" ;) ale chyba logiczne jest, że ludzie nie mogą mieć innych wersji niż miała Toyota, prawda?

Taką wersję testował też Zachar i innej jako żywo nie pamiętam a staram się być na bieżąco. Zresztą nie zdarza się, żeby Toyota oferowała dwa różne automaty w tej samej wersji silnikowej danego modelu, to byłoby kompletnie bez sensu i nie w ich stylu.

https://youtu.be/AmVI97in5T0
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 21:14:46 wysłana przez Milos »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl