Autor Wątek: Czy warto kupic rav 4 2016r w dieslu?  (Przeczytany 14613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czy warto kupic rav 4 2016r w dieslu?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Maja 2017, 21:14:54 »
Dlaczego polecam tryb Sport przy dynamicznej jeździe autostrada? Utrzymuje on wyzsze obroty. Być może jest to tylko moje subiektywne odczucie ale mam wrażenie ze nie muszę cisnąć  pedału gazu tak długo, jak w trybie normalnym, aby uzyskać podobne przyspieszenie. Kiedyś jeździłem Chryslerem Voyager z klasycznym automatem i silnikiem V6. Mam wrażenie ze cvt udaje sposób pracy takiej klasycznej skrzyni biegów z ta różnica, ze jazda jest bardziej płynna, niż  Voyagerem. Jest to znowu moje subiektywne odczucie. Generalnie: benzyna 2.0 + cvt = udane połączenie  :good:

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Maja 2017, 21:35:17 »
Wątpię. Strony 42-44 : https://www.toyota.pl/download/cms/plpl/RAV4%20kat%202014_11_tcm-1015-149880.pdf Multidrive S = CVT A o Allegro to już pisałem... jeszcze przy "znakomitej" orientacji Polaków w skrzyniach automatycznych to może nawet znajdziesz DSG w Ravce jak dobrze poszukasz na Alle, z obowiązkowym "klimatronikiem" ;) ale chyba logiczne jest, że ludzie nie mogą mieć innych wersji niż miała Toyota, prawda? Taką wersję testował też Zachar i innej jako żywo nie pamiętam a staram się być na bieżąco. Zresztą nie zdarza się, żeby Toyota oferowała dwa różne automaty w tej samej wersji silnikowej danego modelu, to byłoby kompletnie bez sensu i nie w ich stylu. https://youtu.be/AmVI97in5T0
Ależ oczywiście, że DSG na Alle znalazłem w nowych RAV4 ;). Faktycznie, masz chyba rację. Jednak aż tylu właścicieli nie wie co sprzedaje?? To ciekawe.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maja 2017, 21:40:20 »
Wiesz... dla przeciętnego Polaka automat to automat... kto by tam wnikał w szczegóły :)
My Toyota is Fantastic :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Maja 2017, 21:44:35 »
Generalnie: benzyna 2.0 + cvt = udane połączenie  :good:

Całkowicie się z tym zgadzam! A co do twoich odczuć to są może subiektywne ale... mam takie same... tyle, że taka zero-jedynkowa charakterystyka jazdy niezbyt mi pasuje na autostradę, do długiej monotonnej jazdy... a właśnie na górki i zakręty - polecam! Wszystko zależy od przyzwyczajeń, stylu jazdy i tego o jakich autostradach mówimy :) bo przy jeździe na polskich dwupasmówkach z tirami to faktycznie tryb Sport jak znalazł :)

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Maja 2017, 21:46:48 »
Dlaczego polecam tryb Sport przy dynamicznej jeździe autostrada? Utrzymuje on wyzsze obroty. Być może jest to tylko moje subiektywne odczucie ale mam wrażenie ze nie muszę cisnąć  pedału gazu tak długo, jak w trybie normalnym, aby uzyskać podobne przyspieszenie. Kiedyś jeździłem Chryslerem Voyager z klasycznym automatem i silnikiem V6. Mam wrażenie ze cvt udaje sposób pracy takiej klasycznej skrzyni biegów z ta różnica, ze jazda jest bardziej płynna, niż  Voyagerem. Jest to znowu moje subiektywne odczucie. Generalnie: benzyna 2.0 + cvt = udane połączenie  :good:

Hiker, dzięki za odpowiedź. Ja się jeszcze raz przyjrzę temu trybowi w manualu. Może coś poczuję  :o

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Maja 2017, 21:47:44 »
Wiesz... dla przeciętnego Polaka automat to automat... kto by tam wnikał w szczegóły :)

No szkoda gadać... Przeglądając oferty aut używanych wręcz byłem przekonany, że jest też klasyczna (jak w amerykańskich), a tu widać, że nie.
Dzięki Milos.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Maja 2017, 22:12:02 »
Może też zresztą niektórzy celowo wprowadzają w błąd... bo CVT czasem źle się kojarzy dzięki równie mądrym dziennikarzom, którym "wyje" na testach jak cisną; szkoda tylko że nawet nie próbują jeździć normalnie tak jak się jeździ na codzień kiedy zupełnie inne sprawy zaczynają się liczyć... Więc może na Alle niektórzy wolą napisać "automat" i tyle. Dla mnie to głupota, a tym, którzy ze skrzynią bezstopniową mieli faktycznie do czynienia raczej kojarzy się ona wyjątkowo dobrze.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 22:13:52 wysłana przez Milos »

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Maja 2017, 23:03:56 »
No właśnie tak jak napisałeś Milos: moje największe obawy przed odbiorem auta budziła skrzynia cvt z powodu testów dziennikarzy narzekających na sposób jej pracy. Jednak rzeczywistość okazała się pozytywnym zaskoczeniem. Trochę odbiegliśmy od głównego tematu tego wątku. Wydaje mi się jednak ze nowa Rav4 + diesel z BMW to słabe połączenie. Chyba lepsza alternatywa dla benzyny 2.0 jest hybryda sadzac np. z wpisów na autocentrum.pl : na 10 wpisów 7 dotyczy hybryd, 3 wersji benzynowej 2.0 i ani jednego diesla.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Maja 2017, 07:49:01 »
Hybryda jak najbardziej na tak, dobre osiągi, zużycie paliwa w trybie miejsko/mieszanym na poziomie wersji z Dieslem. Jest automat, 4x4 można zamówić. Komfort jazdy na EV mamy gratis. Na testy dziennikarskie nie ma co patrzeć lepiej wybrać się do salonu i samemu przetestować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl