Autor Wątek: Problem z ABS  (Przeczytany 6251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafQ87

• Toyot Leżący
  • *
Problem z ABS
« dnia: 15 Maja 2017, 22:02:01 »
Witam

pisze w takiej o to sprawie od ok 2tyg jestem wlascicelem yaris  zwrocilem uwagie na taki problemik ze yarusi zalacza sie abs przy lekkim hamowaniu mam wrazenie ze zdarza sie to coraz czescicej, dzis wymienilem lozysko lewoego kola myslalem ze przy okazji ze buczenie z lozyska zniknie to i tu cos sie naprawi ale niestety nie abs dalej sie zalacza przy delikatnym hamowaniu, prosze o pomoc  :o

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problem z ABS
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2017, 11:54:01 »
A czujesz pod pedałem hamowania jak boksuje? Czy jedynie lampka na tablicy się załącza?

Offline rafQ87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2017, 18:10:16 »
jedynie boksuje, żadna lampka sie nie zapala.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2017, 18:20:17 »
czujniki abs czyste , koronki nie pordzewiałe, przewody, wtyczki nieuszkodzone ?
żadna lampka sie nie zapala.
a po przekreceniu kluczyka w stacyjce abs sie na chwile zapala ?
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 18:24:25 wysłana przez bazi »

Offline rafQ87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2017, 11:59:54 »
Dzis sprawdzalem abs zapala sie i po chwili gasnie czyli abs dziala

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2017, 21:39:02 »
To teraz trzeba przejrzec to co wyzej wymienione.

Offline rafQ87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maja 2017, 11:32:31 »
Sprawdzalem czujnik w prawym kole koronke leko poprzeczyszalem srubokretem plaskim a czujnik zpsikalem wd i powycieralem ale w lewym kole nie moglem rozkrecic sroby od czujnika, ale zwrocilem zato uwagie ze w tym lewym kole leko sie rusza srodek jak sie kreci srubami bez kola moze tu jest problem.

Offline rafQ87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Maja 2017, 14:05:58 »
Problem nie zniknoł abs załącza sie tylko przy leciutkim hamowaniu ale takim naprawde lekkim przy mocniejszym niema problemow, czujniki w dwoch przednich kolach sa oczyszczone koronka nie jest pordzewiała, przewody tez ok, a moze wina jest w tylnich kolach?
°a tak wyglada czujnik chyba ok?
https://zapodaj.net/df2d68878027e.jpg.html
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2017, 14:19:08 wysłana przez rafQ87 »

Offline rafQ87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Czerwca 2017, 22:28:09 »
Ostatnio podlaczylem auto do kompa okazalo sie ze ma staly blad problem z prawym czujnikiem hamowania, wymienilem prawy czujnik abs nic to nie dalo moze jednak cos z przewodami moze ktos pomoze???? :(

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwca 2017, 22:40:33 »
Moze byc uszkodzony sterownik pompy abs

Offline rafQ87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Czerwca 2017, 08:15:49 »
A gdzie on sie znajduje?, bo jesli odlaczyl bym bezpiecznik abs to pewnie kontrolka abs bedzie sie swiecic, i ktory jest bezpiecznik od abs?.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Czerwca 2017, 12:14:43 »
Sterownik jest zintegrowany z pompą abs. Opis bezpiecznikow pewnie masz pod ich pokrywką.

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Października 2020, 11:37:46 »
Odkopuję temat. U mnie właśnie ostatnio pojawił się problem z ABS. Objawy to wibrujący mocno pedał hamulca na chwilkę przed zatrzymaniem się auta jak hamuję. Nie zawsze się tak dzieje, czasami czuje bardzo delikatne pulsowanie pedału tylko. Problem się pojawia nawet na suchej nawierzchni, gdy jadę w korku i hamuję za autem poprzedzającym. Wtedy gdy się auto zatrzymuje, a ja mam wciśnięty hamulec, występuje mocna głośna wibracja pedału hamulca i wtedy trochę odpuszcza hamulec. Jak napisałem wcześniej, problem nie występuję za każdym razem, no ale jednak dość często. Kontrolka od ABS-u się wtedy nie zapala.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2020, 11:44:54 wysłana przez Marioosz »

Offline lalamido

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Października 2025, 20:42:01 »
Odkopię, bo może komuś się przyda... Miałem identyczne objawy tzn bzyczał abs pod koniec hamowania z małej prędkości np w korku. Problemem był łeb śruby trzymającej czujnik abs na jego miejscu w prawej piaście - otóż ten łeb ze starości skorodował i odpadł - czujnik trzymał się tylko na warstwie rdzy pomiędzy nim a piastą. Jednak przez brak łba śruby czujnik był odsunięty do góry i niewłaściwie sczytywał obroty pierścienia abs. Rozwiązanie to rozwiercenie otworu i nagwintowanie pod nową śrubę - problem zniknął.

Offline foflins

• Toyot Leżący
  • *
    • Powrót do korzeni
  • Samochód:: Yaris I
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopada 2025, 23:23:19 »
I ja miałem podobne objawy. Komputer nic nie wykazał, mechanik nie zauważył nic niepokojącego, a ja traciłem nerwy, zwłaszcza w ruchu miejskim. Zrezygnowany wyczyściłem czujniki z opiłków i pierścienie z brudu i wszystko wróciło do normy. Ot taka błahostka.
Yaris I 1.0 - 11/2000 - 182080km

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl