Autor Wątek: Prius a Prius Plus - rożnice w spalaniu i wrażeniach z jazdy  (Przeczytany 5025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Karol888

• Początkujący
Witam serdecznie!
Jest to mój pierwszy post, przymierzam się do kupna Priusa, stąd moje pytanie zawarte w tytule: jakie są różnice w spalaniu między Priusem a Priusem Plus? Chodzi mi głównie o miasto, gdyż jeżdżę 95% po mieście, stąd nie obawiam się zbytnio większych oporów podczas szybkiej jazdy, ale przecież Plus jest trochę cięższy... No i czy wrażenia są inne? Czy bardzo czuć w zakrętach większe gabaryty i wyższy środek ciężkości?
Pozdrawiam serdecznie!

rkon1

• Gość
Odp: Prius a Prius Plus - rożnice w spalaniu i wrażeniach z jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2017, 17:11:45 »
Ja mam Plusa ale tylko raz przejechałem się zwykłym Priusem. Na pewno wykonczenie w Plusie jest miej plastikowe i większy jest bagażnik. Spalanie obecnie 5.4 głównie miasto.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwca 2017, 18:48:13 »
no to jednak chyba różnica z 1l/100 . Według instrukcji różnica powinna być z tego co pamiętam rzędu 1/2 litra, bo zastosowano w Plusie baterie Li-ion, które są trochę lżejsze, co miało w dużej części zmniejszyć różnicę w wadze plusa w stosunku do zwykłego.

Online Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwca 2017, 23:34:06 »
no to jednak chyba różnica z 1l/100

Plus to całkiem inny samochód. Wyższy, szerszy i cięższy niż Prius.
Ten sam kierowca w tych samych warunkach na pewno  będzie miał większe spalanie jeżdżąc Priusem+. Jednakże zużycie benzyny w wartościach xxl/100km trudno porównywać. Powinin być ten sam kierowca w tych samych warunkach.
U mnie 5.2l/100km w 80% miasto, 20% drogi podmiejskie. Ścisłe centrum Łodzi to 6l/100km, drogi podmiejskie 4.4l/100km.
Jeśli zużycie benzyny jest kluczowe, to Prius, albo Lexus CT200h  :)
Dla mnie istotna jest ładowność i przestrzeń w środku. Dlatego Prius+
Czy będzie się gorzej prowadził w zakrętach? na dużej szybkości na pewno. Ja jeżdżę też kanciastym wysokim SUVem, to Prius+ jest łatwiejszy w prowadzeniu.

Offline Arturas22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2019, 20:45:58 »
Witam czy prześwit w priusie plus jest większy niż w standardowym Priusie i czy siedzi się wyżej?Dzięki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl