Autor Wątek: Kompatybilność poprzecznych belek dachowych / bagażnik dachowy  (Przeczytany 6034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
Interesuje mnie poniższy tym bagażnika dachowego (nie zaś na relingi). Jestem Ciekaw czy bagażnik od Toyoty Verso po liftingu 2013-2017 będzie pasował do Verso przed liftingiem (2009-2012). Albo nawet czy od Corolli Verso będzie pasował do Verso przed liftingiem i po liftingu.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kompatybilność poprzecznych belek dachowych / bagażnik dachowy
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2017, 23:07:40 »
Mówi się że face lifting można rozpoznać po tym że stare drzwi pasują do nowego modelu. Tak jest w Verso. Więc relingi powinny pasować. Czyli kształt łuków itp jest ten sam. Ja bym jednak sprawdził co mają markowe firmy też. Rozwiązanie Toyoty działa ale szału nie ma. Ogólnie po aucie z relingami to rozwiązanie to nie to samo :cheesy:.

Pozdrowienia
Hsd

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2017, 12:34:18 »
trzeba pamiętać ze toyota wymaga obniżenia drzwi o chyba 5mm przy montażu bagażnika.

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2017, 16:21:56 »
Hm, czyli kupując załóżmy, że oryginalne toyoty belki poprzeczne (nie relingi), przeznaczone do tego modelu verso, będę musiał jeszcze obniżyć drzwi by bagażnik ten zamontować i używać ?

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2017, 13:11:55 »
Informacje z ASO Toyoty - nie trzeba opuszczać drzwi do bagażnika dachowego (belek poprzecznych) oryginalnego Toyoty. Gość pokazywał mi inne Verso gdzie na ekspozycję montował bagażnik, wspomniał że nigdy nie opuszczał drzwi.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2017, 15:28:00 »
nie trzeba opuszczać drzwi do bagażnika dachowego (belek poprzecznych) oryginalnego Toyoty.

Nie trzeba jeśli drzwi są wystarczająco nisko - przy instalacji bagaznika wsadzasz taki element w miejsce gdzie beda instalowane belki i jesli się mieści to nie trzeba obniżać - przeważnie sie nie miesci ale widać mają to gdzieś.
Sprawdzali ci takim elementrm dystansowym - prostokątny kawalek plastiku o grubości 5mm ?

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maja 2017, 00:12:35 »
Nie, nie sprawdzali mi w aucie, serwisant powiedział natomiast, że oryginalnie zamontowane drzwi są w taki sposób, że ten bagażnik wchodzi do verso bezproblemowo i że nie spotkał się z przypadkiem by trzeba było opuszczać drzwi, a że montował ich wiele. Powiedział również, że bagażnik jest zrobiony tak, by klient sam dał radę go montować i demontować i nie ma tu mowy o opuszczaniu drzwi :) Dosłownie. Ale wiem co masz na myśli i w instrukcji jest faktycznie mowa, że powinna tam być odległość 5mm, najwidoczniej taka jest fabrycznie w Verso 2009 - ... .

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maja 2017, 08:35:49 »
Powiedział również, że bagażnik jest zrobiony tak, by klient sam dał radę go montować i demontować i nie ma tu mowy o opuszczaniu drzwi  Dosłownie.

To niech zerknie pan serwisant do instrukcji montażu bagaznika - konkretnie chodzi o element H .

ps. instrukcja jest obrazkowa - może zrozumie ;)

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2017, 09:03:21 »
Może po prostu jest taka odległość faktycznie - fabrycznie ;) Sprawdzę to jak dojdzie bagażnik, nie brałem w ASO by oszczędzić 30% ceny :) Instrukcję mam i faktycznie jest obrazkowo :) Dzięki za wypowiedzi, myślę, że sobie poradzę z tematem. Pozdro !

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2017, 10:09:01 »
Ja u siebie sprawdzałem i na 100% musiałbym obniżyć lewe przednie drzwi.

Offline raVonline

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Listopada 2017, 08:30:46 »
ja musiałem kupić nowe belki do Verso 2017 bo nie spasowały stare z Corolli Verso 2007

Offline Olik

• Początkujący
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwietnia 2021, 14:52:09 »
Zastanawiam się nad zakupem bagażnika dachowego do wersji bez relingów.
W Toyocie mi powiedzieli że te ich bagażniki idealnie pasują i będę zadowolony. Wydaje mi się że przez to ich mocowanie same belki są dosyć krótkie i może mi się nie zmieścić na przykład trumna i bagażnik na rower.
Dlatego alternatywa to CRUZ AIRO w podobnej cenie lub THULE prawie dwa razy droższe.
Czy ma ktoś tego CRUZa? czy one są faktycznie dobrze dopasowane czy lepiej kupić oryginał TOYOTY?

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwietnia 2021, 17:31:24 »
Zawsze lepiej wybrać Thule.
Kup używane belki i stopy i dokup nowy zestaw dopasowujący i komplet zamków.
A belki weź szersze. Np. do mojego Wagona katalogowo są 108 cm, założyłem 120 i wszystko mieszczę
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline ars

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Kwietnia 2021, 11:36:29 »
Sprzedający w sklepie z bagażnikami polecał belki Cruz jako dobry kompromis ceny do jakości. Kategorycznie odradził bagażnika Amosa, twierdząc że grubość blach przy stopach bagażnika może niszczyć uszczelki w drzwiach.

Offline zlaczka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maja 2021, 11:24:17 »
Miałem AMOSA w Corolli i nie zauważyłem aby niszczył uszczelki w jakikolwiek sposób. Raczej problemem jest jakość plastików i śrub mocujących bagażnik. Są po prostu słabe.
Cruza ale patrząc na system montażu u sąsiada, nie na moje nerwy.

Ja polecam Thule (mam do Verso), ale do skody mam np. belki mont blanc. Nie są drogie, a jakość jest dość przyzwoita

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl