Autor Wątek: Hałas jakby niedomkniętej szyby przy wyższej prędkości  (Przeczytany 64337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Hałas jakby niedomkniętej szyby przy wyższej prędkości
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Maja 2017, 15:57:02 »
Czyli jakie ma obroty przy 150 km/h ?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Maja 2017, 16:57:43 »
Nie ma obrotomierza, nie wiadomo ile ma ale słyszalnie w poprzendiej toyocie ze 6ścio stopniową skrzynią w silniku 2.0 chyba silnik był bardziej słyszalny.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Maja 2017, 17:12:14 »
Czyli jakie ma obroty przy 150 km/h ?
Obrotomierz ma ale nie klasyczny  :)
Silnik spalinowy w HSD 1.8 osiąga maksymalną moc przy 5200 obrotach i prędkość 180 km/h.  1.6 Valvematic przy 6400 obrotach i prędkość 200 km/h.  Można sobie oszacować.

Uprzedzając ew. pytania, eCVT posiada odpowiednik funkcji nadbiegu, realizowany następująco: Podczas jazdy z dużą prędkością silnik spalinowy pracuje z prędkością mniejszą od wymaganej, dysponuje natomiast nadmiarem momentu obrotowego. W takiej sytuacji nadmiar momentu obrotowego napędza MG2, pracujący jako generator, zaś wytworzony przezeń prąd zasila MG1 pracujący jako silnik, którego prędkość obrotowa sumuje się w przekładni planetarnej z prędkością obrotową silnika spalinowego, umożliwiając szybsze obracanie się kół.

Podczas jazdy 150 km/h po płaskim wskazówka obrotomierza nie wchodzi na pole POWER.

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Maja 2017, 21:27:27 »
To póki co czekamy aż ktoś uparty będzie drązył temat w ASO i podzieli się rozwiązaniem  :-)

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Czerwca 2017, 11:43:24 »
Panie/Panowie - zgłaszałem również ten problem ... Mój to 09/2013 kombi 1.6 benzyna - wymieniono na gwarancji komplet uszczelek drzwi przednich od strony kierowcy i co... i to samo
Bardzo cenna informacja. Miałem interweniować w ASO, bo po roku użytkowania stwierdziłem, że dłużej nie wytrzymam. Teraz wiem, że nie ma to sensu. Zastanawiam się czy jakiś warsztat zajmujący się wyciszaniem samochodów poradziłby sobie z tym problemem. Już myślałem, że ześwirowałem i tylko ja słyszę ten wiaterek w uszczelkach. Jak widzę takich osób jest więcej. Co myślicie o czymś takim http://www.sztukawyciszania.pl/oferta/  punkt 18-ty?

trzeba było "dusić" ASO ile się da :)

Offline Michał_P

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Czerwca 2017, 09:45:19 »
Usiądź zamiast małżonki na siedzeniu pasażera to usłyszysz. Rocznik 2015, mam to samo. Robiłem testy oklejałemszyby taśmą, oklejałem drzwi taśmą, żeby wyeliminować uszczelki. Uszczelniałem wszystkie możliwe szpary między błotnikiem a komorą silnika i efektów brak. Jest to jedyna rzecz która mnie wpienia w tym samochodzie.

Mam chyba to samo. Jak obklejałeś drzwi - wszystko jak leci wkoło ktoś z zewnątrz Ci obkleił i nic nie dało?

Offline Ordi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Czerwca 2017, 10:29:05 »
Mam to samo. Auto kupione jako nowe w maju 2017. Od 100km/h słychać mocne zawirowania przy lewym słupku. Przyznam, że to dość irytujące, bo gdyby nie to, byłoby naprawdę spokojnie i ciuchutko w środku.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Czerwca 2017, 18:38:44 »
Mam chyba to samo. Jak obklejałeś drzwi - wszystko jak leci wkoło ktoś z zewnątrz Ci obkleił i nic nie dało?

Oklejałem najpierw szybę  - brak efektów. Przy następnym podejściu całe drzwi - brak efektów. Przy oklejeniu drzwi wsiadłem przez drzwi pasażera.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Czerwca 2017, 00:40:50 »
Koledzy, a że tak zapytam: ten hałas jest przy lewym słupku czy bardziej lewej nodze??? Dlaczego pytam, bo podobno spadają obejmy kolumny kierowniczej i zaczynają dobiegać hałasy ze spodu auta i komory silnika. Temat jest znany ASO i nazywają to poprawką wady konstrukcujnej  :laugh: czyli zaciskają mocniej zacisk na obejmie po wcześniejszym założeniu na kołnierz ściany grodziowej. Mi to do głowy przyszło, bo moja Auris zaczęła hałasować i podjechałem do ASO w Ulm. Czekam na kondonik, bo mi moją zwierzątko zeżarło. :cry:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Czerwca 2017, 09:44:20 »
Temat jest znany ASO i nazywają to poprawką wady konstrukcujnej   
A co w tym takiego śmiesznego?

Offline Michał_P

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Czerwca 2017, 12:10:43 »
Koledzy, a że tak zapytam: ten hałas jest przy lewym słupku czy bardziej lewej nodze???

U mnie raczej przy słupku - ale ten hałas tak się niesie, że może rzeczywiście problem jest gdzieś indziej  :|. Masz może jakieś zdjęcie jak to u Ciebie wygląda.

A testował może już ktoś jazdę ze złożonymi lusterkami?

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Czerwca 2017, 13:02:58 »
Może chodzi o ten element.

http://imgur.com/4c35eWA

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Czerwca 2017, 18:46:39 »
Temat jest znany ASO i nazywają to poprawką wady konstrukcujnej   
A co w tym takiego śmiesznego?

Tak ładnie nazwane...po prostu na bandzie nie mają czasu porządnie umocować gumę, a one potem spada z kołnierza.
Powinni to troszku inaczej nazywać, a nie zwalać na konstruktora.

Może chodzi o ten element. http://imgur.com/4c35eWA

Tak to jest to... chyba. Widziałem to przez moment.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2017, 18:48:41 wysłana przez MMZabrze »

Offline Michał_P

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Czerwca 2017, 15:29:39 »
A testował może już ktoś jazdę ze złożonymi lusterkami?

No i odpowiem sam sobie - nic to daje poza dodatkowym hałasem bliżej lusterka  :wallbash:

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Czerwca 2017, 21:25:38 »
U mnie od nowości jest szum, więc raczej nie spadła mi żadna guma z kolumny kierownicy ani gryzonie nic nie zeżarły. Miałem kilka dni na zastępczaku Corollę 1.6 Valve z 2016. Tam było zdecydowanie ciszej. Nie było tyle szumu. Silnika (rury wydechowej) praktycznie nie słyszałem. Silnik ten sam, klasa podobna, a różnica bardzo zauważalna. Kombi ma większą kubaturę i raczej bezpośredni dostęp do bagażnika. Jednak szum dochodzi raczej od przodu i z boku. Lusterka wydały mi się identyczne, więc ich bym nie winił. Nie wpadłem na to, aby dobrze obejrzeć komorę silnikową, przegrodę i nadkola Corolli. Jakaś istotna różnica musi być. 
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl