Autor Wątek: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje  (Przeczytany 59151 razy)

Offline cinq

• Toyot Leżący
  • *
Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje
« dnia: 23 Maja 2017, 10:20:02 »
Cześć,
chciałem zapytać o Wasze doświadczenia z systemem PCS w Auris Hybrid, niby posiadam ten system włączony z ostrzeganiem od największej odległości jaką można ustawić, a do tej pory system uruchomił mi się dosłownie kilka razy, w sytuacjach zupełnie od czapy (brak samochodów, ostry zakręt, górka). Rozumiem, że nie będzie działać idealnie, bo w instrukcji są opisane różne przypadki kiedy faktycznie może się zachowywać dziwnie. Natomiast np. w trakcie jazdy po mieście, gdy zbliżam się do stojącego auta na światłach przede mną (nie kręcę kierownicą i nie wciskam gazu) nie uruchomił się ani razu. Czy w takiej sytuacji powinien się uruchomić, jakie są Wasze doświadczenia z tym systemem i czy komuś zdarzyło się że potrzebował jakiejś kalibracji, bo to faktycznie dobrze nie działało?

Pozdrawiam
cinq

MMZabrze

• Gość
Odp: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2017, 10:34:30 »
Ktoś na forum obligował się do przetestowania za pomocą prześcieradła. Nawet była dyskusja na ten temat, ale jakoś cicho.
Mi nigdy nie zadziałał oprócz upierdliwego piszczenia i wyświetlania na czerwono z napisem Hamuj !!!

Offline cinq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2017, 10:38:29 »
To też mogę potwierdzić i u siebie, zawsze kończyło się na 'Hamuj' i sygnale dźwiękowym, bez faktycznego hamowania.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2017, 11:16:29 »
Bo on zacznie hamować daleko poza waszą strefą komfortu - jak zacznie to na maxa w odległości takiej, że nikt normalny nie dopuści do takiego czegoś

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2017, 11:40:14 »
Na jezdzie próbnej aurisem pracownik aso wjechał na parkingu w swojego yarisa - tak był pewien tego systemu...
Był czerwony ekran i dzwięk, ale nie zahamowało.
To chyba wymaga minimalnej prędkości powyżej jakiegoś progu żeby faktycznie zareagowało hamulcem.

Niemniej jednak mi kilka razy uratowało tyłek i dużo wcześniej zaczynałem hamować.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Maja 2017, 13:27:31 »
Ostrzeganie działa w zakresie 15-140 km/h przy prędkości względnej ponad 15 km/h

Automatyczne hamowanie w zakresie 10-80 km/h przy prędkości względnej ponad 10 km/h

Offline cinq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maja 2017, 14:54:27 »
Zbig: czyli jeśli samochód przede mną stoi na czerwonym, a ja dojeżdżam do niego z prędkością nawet 30 km/h to powinno pojawić się ostrzeżenie 'Hamuj', a to się ewidentnie nie dzieje...

Offline Devidet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maja 2017, 17:20:00 »
Jak mi gość wjechał przed maskę z gdańskiej obwodnicy przy prędkości ok. 30k/h, gdzie ja lecialem ok. 70km/h to system dal tak po hamulcach, że prawie zwymiotowałem, a auto za mną ledwo wyhamowało, dodam tylko, że system mi wyhamował do 0, a dźwięk ostrzeżenia pojawia się dość często

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2017, 18:14:26 »
E to widać, że nie jest ze mną tak źle na stare lata. Blisko 50tki a szybszy od komputera  :good:
Brawo JA  :laugh:

Tak na poważnie: prędkość przy 70 km/h daje około 17 m/s , droga hamowania od momentu działania hamulców to około 25 m. System nigdy nie zareagował wcześniej niż 2-3 długości auta... domaluj sobie resztę sam.
Nie twierdzę, że nie zadziałał, ale mocno to pokolorowałeś  :grin:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2017, 18:59:26 »
Zgadza się, Trzeba zasuwać a auto musi stać przed nami. Prześcieradło nie działa, Musi być coś innego, kartony również nie. Osobiście tylko raz poczułem hamowanie (zawsze sam napis i dźwięk) gdy wyjeżdżałem z parkingu by włączyć się do ruchu a przede mną jakiś wyskoczył z pełnym impetem. Prawie zębów nie powybijałem sobie o kierownice bo wyłączony mam pipczyk od pasów ;x

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maja 2017, 19:58:58 »
Samo prześcieradło nic nie da - trzeba je powlec folią aluminiową.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maja 2017, 21:43:41 »
Oj nie kupuje tego z folią i kartonami.
Są sensory ultradźwiękowe, są optyczne i na podczerwień.
W Naszych Aurisach są optyczne więc to ma wspólnego folia, a nawet jakim cudem rozróżnia karton od blachy, pomyślcie.
W droższych systemach stosuje się optykę z podczerwienią i może rozróżnić prawidłowo zwierze lub człowieka we mgle.
Ultradźwiękowe montowane są w zderzakach czy grillu samochodu i  są sprzęgnięte przeważnie z odleglosciowka i potrafi system rozróżnić czy przeszkoda się zbliża czy oddała od nas.

Wracając do auta Auris, jeżeli działa musi zareagować na ścianę kartonów czy prześcieradło rozwieszone nad droga. To widzi tylko w dwóch płaszczyznach, a nie trzech i nie ma wykrywacza metalu 😀

Aż mnie korci to kiedyś na firmie przetestować 🤔
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2017, 21:47:23 wysłana przez MMZabrze »

Offline cinq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Maja 2017, 23:33:01 »
Bo on zacznie hamować daleko poza waszą strefą komfortu - jak zacznie to na maxa w odległości takiej, że nikt normalny nie dopuści do takiego czegoś

Hamowanie to jedno, ale nawet to ostrzeżenie o zbliżaniu się do pojazdu  uruchomiło mi się dosłowanie 3 razy i to na pustej drodze. Czy to nie dziwne że w mieście się nie pokazuje nawet ostrzeżenie?

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Maja 2017, 11:30:45 »
Myślałem, że tylko ja ma wrażenie że system nie działa prawidłowo. W czasie mojego 2-tygodniowego użytkowania nowego Aurisa komunikat "Hamuj" pojawił się dosłownie raz i też w sytuacji od czapy. Próbowałem przetestować system w granicach rozsądku tj. hamowałem trochę później niż robiłbym to normalnie i nic, cisza (warunek prędkości był spełniony). Oczywiście bawiłem się też zmianą czułości PCS i również brak efektów.

Zastanawiam się czy nie sprawdzić systemu w ASO (ale znając życie stwierdzą, że wszystko jest OK i zaczną mi recytować listę wyjątków z instrukcji)  :|

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Maja 2017, 13:25:08 »
U mnie działa to ok.  Ponieważ reaguję szybko nie zdarzyło się aby sam zaczął hamować.  Przypominam że PCS również wspomaga hamowanie zainicjowane przez kierowcę comoże być trudne do wychwycenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl