Autor Wątek: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje  (Przeczytany 59222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Czerwca 2017, 23:49:19 »
Niektórzy zdaje się zapominają, że włączenie się PCS w trybie automatycznego hamowania oznacza doprowadzenie do sytuacji, w której bez tego systemu kolizja jest niemal pewna, a jego zadziałanie nie gwarantuje jej uniknięcia, choćby ze względu na zmienność poziomu przyczepności.

W trybie ostrzegania działa zupełnie nieźle.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Czerwca 2017, 05:12:49 »
Niektórzy zdaje się zapominają, że włączenie się PCS w trybie automatycznego hamowania oznacza doprowadzenie do sytuacji, w której bez tego systemu kolizja jest niemal pewna, a jego zadziałanie nie gwarantuje jej uniknięcia, choćby ze względu na zmienność poziomu przyczepności.

W trybie ostrzegania działa zupełnie nieźle.

A tutaj się zgodzę : tryb ostrzegania działa nawet znośnie, tylko wiesz... jestem przyzwyczajony do podobnego systemu w autobusach, które skladamy i tam działa to rewelacyjnie ( koszty modułu elektronicznego podobne ) a w Toyocie to jest jakaś imitacja tego systemu i jeżeli wracamy do spraw ekonomicznych to ten system nie jest wart dopłaty, bo to są pieniądze wyrzucone w błoto (piszę o przypadkach zakupu we wcześniejszym okresie, kiedy to było jako opcja płatna lub dorzucona do pewnych wersji modelu).

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Czerwca 2017, 09:29:12 »
A tutaj się zgodzę : tryb ostrzegania działa nawet znośnie, tylko wiesz... jestem przyzwyczajony do podobnego systemu w autobusach, które skladamy i tam działa to rewelacyjnie
Trudno mi się do tego odnieść, dość rzadko mam okazję prowadzić autobusy, jeszcze rzadziej wykonywać nimi awaryjne hamowanie...

Cytuj (zaznaczone)
( koszty modułu elektronicznego podobne ) a w Toyocie to jest jakaś imitacja tego systemu
Naprawdę, montownie autobusów kupują osobówki i testują porównawczo, rozbierają, robią debugging softu, itp.?

Cytuj (zaznaczone)
i jeżeli wracamy do spraw ekonomicznych to ten system nie jest wart dopłaty, bo to są pieniądze wyrzucone w błoto (piszę o przypadkach zakupu we wcześniejszym okresie, kiedy to było jako opcja płatna lub dorzucona do pewnych wersji modelu).
Może to kwestia ceny, w innych markach taki komplet wypadał kilkakrotnie drożej, i wcale nie ma pewności czy działał lepiej.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Czerwca 2017, 00:33:25 »
Nie gniewaj się, ale z opisu Twego i własnego doświadczenia to uważam, że Twój samochód zareagował w odległości około 5-4 m, bo prowokowałem już system w odległości 10-7 m i tylko piszczy, żadne dohamowywanie nie występowało.

No piszczenie jak mam ustawione na dużą odległość to nawet tak przy 15-20m potrafi się włączyć jak różnica prędkości jest znaczna. Myślę, że na to czy i z jaką gwałtownością system zadziała ma wpływ nie tylko odległość ale nawet bardziej tempo w jakim się ta odległość zmniejsza.

Na pytanie czy warte jest to dodatkowych 2000zł odpowiadam że warto, nawet jeśli nie zapobiegnie kolizji to może rzeczywiście zmniejszy jej skutki i nie chodzi mi o uszkodzenia samochodu ale moje i pasażerów zdrowie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Czerwca 2017, 20:24:48 »
Głupi asystent pasa ruchu to duże udogodnienie. Rozpoznawanie znaków. Czasami nie patrze na znaki z różnych przyczyn i już ułatwienie ;) Dla mnie warte każdego grosza.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Czerwca 2017, 08:48:09 »
Ja uważam, że jeżeli wydaję 500 euro na system, który ma mi pomóc to wymagam aby on działał zgodnie z instrukcją, a nie imitował swoją pracę. W tej cenie montujemy moduł elektroniczny do autobusów i tam system reaguje już z maksymalną siłą hamowania w 1,5 długości pojazdu i tam czuć za każdym razem podjazdu pod inny pojazd i człowiek ma ten komfort psychiczny, w Auris jeszcze nigdy nie odczułem hamowania nawet jak byłem już na zderzaku (3-4m). Oczywiście ze te systemy są potrzebne, ale niech działają a nie udają, że działają, a gdybym miał ochotę tylko na piszczenie i czytania znaków to moja żona spełnia to zadanie o wiele lepiej i byłaby znacznie szczęśliwsza gdybym dał jej 500 setek niż Toyocie.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Czerwca 2017, 12:02:51 »
HOWGH! :D

Co ja bym dał, żeby PCS działał tak sprawnie jak asystent pasa ruchu....ehhhhhhh. Marzenia :(

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Czerwca 2017, 13:42:26 »
Ja uważam, że jeżeli wydaję 500 euro na system, który ma mi pomóc to wymagam aby on działał zgodnie z instrukcją, a nie imitował swoją pracę. W tej cenie montujemy moduł elektroniczny do autobusów i tam system reaguje już z maksymalną siłą hamowania w 1,5 długości pojazdu i tam czuć za każdym razem podjazdu pod inny pojazd i człowiek ma ten komfort psychiczny, w Auris jeszcze nigdy nie odczułem hamowania nawet jak byłem już na zderzaku (3-4m).
To chyba albo nie czytałeś tej instrukcji albo jej nie rozumiesz - polecam uważną lekturę, punkt 4.5 strona 238 pierwszy akapit.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Czerwca 2017, 22:05:09 »
To chyba albo nie czytałeś tej instrukcji albo jej nie rozumiesz - polecam uważną lekturę, punkt 4.5 strona 238 pierwszy akapit.

Widzę, że się czepiamy o byle słówko to proszę: Twój przykład jest do bani, a bo pierwszy akapit strony 238 mówi: ..."Podczas zbliżania się do wiszących nisko obiektów, które mogą dotknąć samochodu, takich jak banery reklamowe czy gałęzie drzew"...

czyli nic na temat...jak zawsze

« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2017, 22:43:27 wysłana przez MMZabrze »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Czerwca 2017, 22:51:04 »
Widzę, że się czepiamy o byle słówko to proszę: Twój przykład jest do bani, a bo pierwszy akapit strony 238 mówi: ..."Podczas zbliżania się do wiszących nisko obiektów, które mogą dotknąć samochodu, takich jak banery reklamowe czy gałęzie drzew"...
Po prostu masz inną wersję instrukcji.  Ww. tekst u mnie jest na stronie 241.

Opis układu PCS w instrukcji zaczyna się streszczeniem pogrubioną czcionką i potem masz definicje jego trzech trybów działania: przedkolizyjnego ostrzegania, przedkolizyjnego wspomagania hamowania i przedkolizyjnego automatycznego hamowania. Chodzi o to ostatnie.

Dodam jeszcze, że gdyby miało działać tak jak to opisujesz, natychmiast bym je wyłączył, bo stwarzało by więcej zagrożeń niż korzyści.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Lipca 2017, 13:33:01 »
Chyba faktycznie coś Ci się pomyliło bo to nie autobus i nie wozisz ze sobą kilkunastu ludzi tylko samochód osobowy który w ostateczności ma zadziałać nie przy każdej możliwej okazji. U mnie w instrukcji również jest jasno opisane w jaki sposób ma działać i nie wymagam cudów. Wystarczy że piknie kilka razy Hamuj i już wiem że to pora jeśli się zagapiłem.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Lipca 2017, 22:14:55 »
No właśnie ja czytałem instrukcje, a co za różnica czy to autobus, ciężarówka czy osobówka? Wszędzie system awaryjnego hamowania ma działać identycznie. Gdyby Toyota opisywała to jak system wspomagający lub ostrzegający to bym się nie czepiał, ale w instrukcji jest jasno opisany przykład awaryjnego hamowania, który może zostać przerwany w przypadku nagłego skrętu kierownicy lub naciśnięcia pedału przyspieszania lub hamulca, wiec co? Mam inna instrukcje czy Wy nie czytacie ze zrozumieniem. Jeżeli uważacie, że koncerny jak Mercedes, Scania, MAN, Iveco, Setra i inni montują systemy PCS które działają wadliwie (jak opisywałem wcześniej), a powinno działać to jak w Auris to faktycznie...dyskusja nie ma sensu.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Lipca 2017, 22:19:01 »
to układ reagowania w razie ryzyka zderzenia nie zaawansowany układ hamowania ;) Wydaje mi się że taka iż w autobusie masz kilku pasażerów i masa pojazdu jest nieco inna. Dlatego chyba systemów nie warto porównywać. W Ciągnikach znów napewno działa lepiej niż w autobusach. Może i masz racje i oczekujesz więcej. Ale wydaje mi się że Mercedes ten układ ma o niebo lepszy niż Toyota która kosztuje tyle co jakiś pakiet w Mercedesie :D

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Lipca 2017, 22:39:06 »
No właśnie ja czytałem instrukcje, a co za różnica czy to autobus, ciężarówka czy osobówka? Wszędzie system awaryjnego hamowania ma działać identycznie.
Ech... Widzę że bez przytoczenia wprost się nie obędzie. 

"W sytuacji rozpoznania wysokiego ryzyka kolizji czołowej kierowca
jest ostrzegany za pomocą komunikatu ostrzegawczego oraz
sygnalizacji akustycznej. Gdy układ wczesnego reagowania w razie
ryzyka zderzenia (PCS) uzna, że kolizja jest nieunikniona, następuje samoczynne uruchomienie hamulców, by ograniczyć
prędkość, przy jakiej nastąpi zderzenie."

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Lipca 2017, 23:05:02 »
Tak zgadza się i ja to niekwestionuje, ale jest też mowa, że system przestanie działać po 2 sekundach po całkowitym zatrzymaniu pojazdu...więc twierdzą, że ich system ma w chwili awaryjnego hamowania zatrzymać pojazd do predkosci zerowej, więc albo zle przetłumaczyli,albo brednie piszą, a reklamy systemu Made in Toyota jest kłamstwem (można obejrzeć na YouTube) ale dalej nie rozumiem na co ta dyskusja i cytowanie instrukcji. Ja uważam, że mój samochód nie wykonał żadnego awaryjnego hamowania, dohamowywania ect. Faktycznie ostrzega w odległości 2 długości pojazdu, ale to wszystko i dlatego pisze, że to co mowi instrukcja, tym czym chwalą się w necie wielce odbiega od doświadczenia z moja Auris i uważam, że system nie jest warty swojej ceny, a należy traktować go jako gadżet, a nie system odpowiedzialny za bezpieczeństwo użytkowników .
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2017, 23:07:15 wysłana przez MMZabrze »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl