Autor Wątek: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje  (Przeczytany 59196 razy)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Lipca 2017, 19:24:34 »
Ale narzekasz na te dwa patyki o boże. Jedz do innego salonu i kup coś za dwa razy więcej co działa tak samo. Moim zdaniem działa a Ty się śmiej. Światła automatyczne działają dobrze, pasy działają dobrze, rozpoznawanie działa dobrze. A ten wiecznie że się nie zatrzymuje i śmiech. Nikt jeszcze nie narzekał akurat na ten system tylko Ty bo Twoje autobusy działają inaczej... Rozpędz się do 60, walnij w prześcieradło i nagraj, wtedy narzekaj a nie w ciemno. Może ma ustawione na najmniejszą odległość i dlatego się tak zatrzymuje. Najważniejsze że nie przywalił a czy 20cm czy 2mm mnie ro bzyka. Volvo które jest klasą premium i kosztuje jak kilka aurisów też na żyletki się zatrzymuje. Tylko S klasa meśka wymięka któ?a kosztuje pół miliona. A Ty biadol dalej i wymagaj cudów za 100tys.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2017, 19:29:29 wysłana przez Stivo »

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 03 Lipca 2017, 22:17:33 »
Ale narzekasz na te dwa patyki o boże. Jedz do innego salonu i kup coś za dwa razy więcej co działa tak samo. Moim zdaniem działa a Ty się śmiej. Światła automatyczne działają dobrze, pasy działają dobrze, rozpoznawanie działa dobrze. A ten wiecznie że się nie zatrzymuje i śmiech. Nikt jeszcze nie narzekał akurat na ten system tylko Ty bo Twoje autobusy działają inaczej... Rozpędz się do 60, walnij w prześcieradło i nagraj, wtedy narzekaj a nie w ciemno. Może ma ustawione na najmniejszą odległość i dlatego się tak zatrzymuje. Najważniejsze że nie przywalił a czy 20cm czy 2mm mnie ro bzyka. Volvo które jest klasą premium i kosztuje jak kilka aurisów też na żyletki się zatrzymuje. Tylko S klasa meśka wymięka któ?a kosztuje pół miliona. A Ty biadol dalej i wymagaj cudów za 100tys.

Sorki, ale muszę to napisać po przeczytaniu postu kolegi Stivo. Ty zdajesz sobie sprawę, że z Tobą jest coś nie w porządku? Co Ty wogole tu piszesz? Zdajesz sobie jaki jest koszt wyprodukowania przez Bosch, Denso lub Continental tego systemu? Czy my piszemy o Volvo?
Jak Ci zapnie w tyłek kiedyś ciężarówka lub autobus bez tego prawidłowo działającego systemu to zrozumiesz, że bredzisz (albo Twoja rodzina, bo Ty będziesz w piachu)
Szkoda na dyskusje z takim osobnikiem i takimi poglądami jak Ty.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Lipca 2017, 23:07:29 »
Żaden system nie ochroni Ciebie ani nikogo w Twoim samochodzie przed innymi ani przed sobą samym. Czy masz fakty które potwierdzają że to u CIebie po prostu nie działa i jest szajsowate dlatego szkoda Ci tych legendarnych 2000pln? To nie aktywny tempomat jak w priusie który trzyma określony dystans. Tylko ma zminimalizować siłe uderzenia jak dla mnie. Sprawdź, udowodnij, później rzucaj słowami na wiatr i odradzaj wszystkim bo Tobie się wydaje że nie działa.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Lipca 2017, 23:17:43 »
Cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa.  Po pierwsze system nie jest w stanie ocenić przyczepności nawierzchni, która przecież ma ogromny wpływ na drogę hamowania.  Po drugie, ustawienie mu poziomu czułości reakcji takiego jaki jest być może w autobusach sprawiało by ogromne zagrożenie np. przy dynamicznych manewrach zmiany pasa, kiedy dodaje się gazu aby wcisnąć się w lukę pomiędzy samochodem jadącym przed nami i jadącym obok po pasie na który chcemy wjechać.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Lipca 2017, 23:25:18 »
wtedy zapewne ktoś wjechałby nam właśnie w dupe bo inną masą i przyśpieszeniem dysponuje Auris a czym innym kilkutonowy kolos który dba o bezpieczeństwo kilkunastu osób.

Offline nerwowy666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 04 Lipca 2017, 02:34:52 »

..... Tylko ma zminimalizować siłe uderzenia jak dla mnie.....

I tu Stivo moim zdaniem  ma rację.  To jest system pre-colision, a nie anty-colision.

sgs6. mi3w

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 04 Lipca 2017, 12:35:27 »
I zaczynamy konkretnie rozmawiać. Zbig ma racje, system nie jest wstanie określić warunki drogowe i dlatego powinien wcześniej reagować i w razie potrzeby korygować siłę hamowania w celu uniknięcia kolizji. Stivo ja rozumiem, że to nie jest aktywny tempomat, który stałe koryguje odległość od innego pojazdu, choć w ostateczności ma zatrzymać pojazd przed poprzedzającym autem zanim uderzy w niego ( tak opisuje instrukcja ) i na koniec zgadzam się z nerwowym, że PCS ma minimalizować zderzenie, tylko dlaczego Toyota pisze o automatycznym zatrzymaniu, jeżeli nie byłoby tego wpisy nie czepiałbym się, a tak naginają prawdę i wprowadzają w błąd klientów, bo kupujący (taki jak ja , który czyta o awaryjnym zatrzymaniu) uważają, że pojazd do prędkości powiedzmy 60km/h zatrzyma się jak ja się zagapie na ...
Stivo uważam, ze u mnie nie działa jak należy i uwauerz sprawdzę to w najbliższym czasie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 04 Lipca 2017, 18:30:11 »
Mi zadziałał raz więc jestem zadowolony. Więc myśle że innym też zadziała. A czy rozpoznaje warunki drogowe to piernik wie. Może zczytuje informacje z czujników od wycieraczek albo innego ustrojstwa. Nie wiadomo. Może czuje mokre tarcze jak w innych samochodach i po wjechaniu w wodę automatycznie bez naszej wiedzy zaciska lekko hamulce by je wysuszyć. Jest zbyt wiele zmiennych by gdybać. Najpierw niech ktoś pokaże że nie działa a później dyskutujmy co było przyczyną bądź jak bardzo system się pomylił.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 04 Lipca 2017, 19:41:15 »
Byłem po pracy na jeździe próbnej Priusem 3 Gen. w wersji Plug-In TEC-Edition i na temat systemu PCS w Auris nie będę już dyskutował. Tam to jest z prawdziwego zdarzenia. Działa rewelacyjnie, w Auris to jakiś kastrat i nie ma co pisać o zaletach i wadach systemu. Asystent pasa ruchu(autokorekta toru jazdy), aktywny tempomat(odległościówka) , PCS jest fantastycznie zsynchronizowany i daje poczucie bezpieczeństwa na poziomie godnym klasy tego auta. Przypomnę, żę cena była porównywalna w 2014 w Priusie do Auris w 2015 (piszę o dodatkowej opcji płatnej za powyższe systemy).

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Lipca 2017, 20:55:59 »
Ale to wszystko jest przecież na stronie Toyoty opisane. Prius, Rav4 i chyba CHR teraz mają całkowicie inne systemy niż Auris i reszta floty Toyoty. Działają całkowicie inaczej co także jest uiszczone ;)

Nie patrz na ceny z przed roku. Patrz na aktualne ceny pakietów. Bo za nawigacje w Prisusie płacisz 3200zł a w Aurisie 2000zł. A jest dokładnie to samo ;) O innnych pakietach nie ma co wspominać. Zresztą sama cena końcowa samochodu jest również całkowicie inna.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2017, 21:00:59 wysłana przez Stivo »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Lipca 2017, 21:05:42 »

Ale to wszystko jest przecież na stronie Toyoty opisane. Prius, Rav4 i chyba CHR teraz mają całkowicie inne systemy niż Auris i reszta floty Toyoty. Działają całkowicie inaczej co także jest uiszczone, prius ma też wykrywanie ruchu poprzecznego i pieszych oraz wrazanie na pas ruchu czego inne modele nie mają. Dlatego za priusa w najbogatszej wersji płacisz 150 tysięcy a za Aurisa 110 ze wszystkimi widzi mi się a do Priusiaka można jeszcze coś dorzucić ;)

Nie patrz na ceny z przed roku. Patrz na aktualne ceny pakietów. Bo za nawigacje w Prisusie płacisz 3200zł a w Aurisie 2000zł. A jest dokładnie to samo ;) O innnych pakietach nie ma co wspominać. Zresztą sama cena końcowa samochodu jest również całkowicie inna.

Nie zapominaj że auris to średnia niższa klasa auta...
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2017, 21:08:25 wysłana przez Stivo »

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Lipca 2017, 21:45:40 »
Stivo nie zrozumiałeś mnie. Ja opisywałem Priusa 3 Gen rok produkcji 08.14 czyli równo 12 mieś starszy od mojej Auris. W 2014 roku wersja Life od Tec była tańsza o równe 8 tys euro, Auris Exe od podstawy również droższa o 8 patyków. Tylko w Auris już nie dali aktywnego tempomatu, asystenta parkowania prostopadlowego do drogi, pełnej skórzanej tapicerki, aktywnych spryskiwaczy do FullLED, HUB, systemu audio z prawdziwego zdarzenia, elektrycznych foteli z przodu i ścieżki skrętu podczas cofania na monitorze. Wiec mam prawo się troszku irytować.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Lipca 2017, 22:27:42 »
za 35tys jestem w stanie świadomym wyborem to zaakceptować i wybrać samochód z salonu. Choć w Polsce żyjemy i w Polsce to wygląda inaczej a euro mnie nie obchodzi. Trzeba było się dokształcić a nie teraz wytykać błędy który każdy był świadom wybierając aurisa chyba że się nie umie czytać :D

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Lipca 2017, 01:10:06 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Lipca 2017, 01:21:32 »
tylko dlaczego Toyota pisze o automatycznym zatrzymaniu
A niby czemu ma nie pisać?  Może byś tak łaskawie skończył z cytowaniem treści wyrwanych z kontekstu, bo to się nudne robi doprawdy...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl