Autor Wątek: Auris TS 1.6 Valvematic - spalanie nowego samochodu  (Przeczytany 11545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris TS 1.6 Valvematic - spalanie nowego samochodu
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Maja 2017, 10:10:54 »
Co do Appki to https://itunes.apple.com/pl/app/road-trip-mpg-mileage-and-fuel-economy/id298398207?l=pl&mt=8
Polecam idealny notatnik kosztów,przypominacz przeglądów, ubezpieczeń itd Wart swojej ceny używam od lat.
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Maja 2017, 20:21:13 »
Ciekawostka z dzisiejszych pomiarów.

Ranny przejazd
Średnia prędkość: 14 km/h
Spalanie: 12,2 l/100 km

Popołudniowy przejazd
Średnia prędkość: 24 km/h
Spalanie: 8,2 l/100 km

Dodam jeszcze, że podczas powrotu z pracy (gdzie jak widać było znacznie luźniej) przy płynnej jeździe ok. 50-60 km/h chwilowe spalanie wychodziło poniżej 5 l/100 km.
Może będą z tego silnika ludzie :) W tym tygodniu 2-gie tankowanie, zobaczymy jaką prawdę pokaże dystrybutor.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2017, 20:26:33 wysłana przez Czesiek_Alcatraz »

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Maja 2017, 07:54:11 »
Temu spalaniu co pokazuje komputer, gdy się robi krótkie odcinki, to bym raczej nie ufał. Mi np pokazywał średnie spalanie po przejechaniu 100 km, dziennie robiłem około 10-12 km, na poziomie 8,4 litra, a pod dystrybutorem okazało się że jest to 9,5 litra. Oczywiście oba tankowania pod korek.
Co do spalania z danego odcinka, to nie ma nic dziwnego w rozbieżności pomiędzy nimi. Wszystko zależy co nas spotka na trasie a nawet i od temperatury na zewnątrz. Trasę Rumia-Gdynia potrafię zamknąć w 6 litrach, ale zdaża się i 9 litrów.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Maja 2017, 12:21:13 »
Jeżdżę już prawie 4 lata Aurisem z takim samym silnikiem i skrzynią i przyznam szczerze, że manualem można wykręcić lepsze wyniki.
Średnia po 87 tankowaniach, przy jeździe głównie po mieście (70% jazdy) wynosi 8.75l - w zimie znacznie rośnie spalanie w mieście dochodzi do 12l/100
Najniższą wartość jaką zarejestrowałem to 5.97, jazda poza miastem prędkość max 90km/h

Próbowałem jeździć po emerycku, czyli cały czas eko i obroty poniżej 2000 - ale odpuściłem. Trzeba po prostu przywyknąć do rzeczywistości i oszczędzić na czymś innym. :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Maja 2017, 17:09:40 »
To jest bardzo przyzwoity wynik dla mocnej wolnossącej benzyny. Ja w hybrydzie też potrafię zejść do 4.5 litra ale wolę zapłacić dodatkowe półtora za przyjemność z jazdy.  Dodatkowo należy pamiętać że w spalinie PSJ jest niezdrowy dla układu napędowego.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Maja 2017, 19:41:13 »
Ciekawostka z dzisiejszych pomiarów. Ranny przejazd Średnia prędkość: 14 km/h Spalanie: 12,2 l/100 km Popołudniowy przejazd Średnia prędkość: 24 km/h Spalanie: 8,2 l/100 km Dodam jeszcze, że podczas powrotu z pracy (gdzie jak widać było znacznie luźniej) przy płynnej jeździe ok. 50-60 km/h chwilowe spalanie wychodziło poniżej 5 l/100 km. Może będą z tego silnika ludzie :) W tym tygodniu 2-gie tankowanie, zobaczymy jaką prawdę pokaże dystrybutor.

Możesz spróbować też nie jechać całą Puławską, wtedy jedzie się dłuższą trasą ale płynniej... więc spalanie powinno być lepsze, i czas dojazdu krótszy.

Offline Półtoralitrowy

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Czerwca 2017, 17:04:22 »
Swoją toyotę odebrałem tydzień temu (1.6 valvematic, TS, manual). Wszystkie wrażeni pozytywne, a spalanie z pierwszego baku (dziś drugie tankowanie) wyszło 7.1/100km. Nazwałbym to cyklem mieszanym, bo w weeken była krótka trasa (po ok 130km w jedną stronę), troche mista, obwodnicy, korków przy światłach itp.
O dziwo, dane z komputera - takie same jak z dystrybutora.
Nie jest źle.
Ale jazda była emerycka:)

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Czerwca 2017, 20:50:23 »
Mi spalanie z 1-szego baku wyszło ostatecznie 10,25 l, gdzie 80% to była jazda w mieście z prędkością średnią 15-20 km/h. Aha, dodam tylko, że jeździłem non-stop z klimą (zapomniałem o tym wspomnieć na początku), bo to też w sumie robi sporą różnicę  (podczas ostatnich pomiarów odcinkowych przy tej samej prędkości średniej jazda bez klimy dała 1,5 l spalania mniej).

Jak na te gigantyczne korki, to dramatu nie ma  :-)

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Czerwca 2017, 00:42:00 »
Lata temu miałem Avensisa 1,8 chyba 126km i spalanie było na zadziwiającym poziomie 6l przy mieszanej jeździe. Pamiętam, że maksymalnie to miałem coś w granicach 8l. To teraz niby nowsza technologia, nowsze silniki o zmniejszonych pojemnościach a palą więcej niż stare konstrukcje z większą masą pojazdu, bo ave do lekkich nie należała. Nie wydaje się wam to dziwne?

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Lipca 2017, 12:48:56 »
Jestem już po 3-ech tankowaniach. Średnia z 3-ech tankowań to 8,5 l/100 km.
2. tankowanie - 7,6 l/100 km (cyk mieszany tj. 50% miasto, 50% drogi krajowe)
3. tankowanie - 9,6 l/100 km (90% miasto)

Dodam tylko, że jeździłem praktycznie cały czas z włączoną klimatyzacją. Styl jazdy to raczej eco, aczkolwiek kilka razy zdarzyło mi się testować tryb Sport, który oferuje CVT.
Wartości jak dla mnie są akceptowalne, biorąc pod uwagę skalę korków, o których wcześniej wspominałem.

Offline kerad44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Lipca 2017, 13:39:30 »
Samochód nie należy do oszczędnych. Jeżdżę głównie po mieście, krótkie odcinki, w lato około 9l. w zimę nawet 12 W ubiegłym roku jechałem nad morze (500km) auto na dotarciu więc nie przesadzałem, wynik 6,3 według kompa, w tym roku jechałem trochę szybciej, średnia wyszła 77 km/h spalanie 7,1. Tragedii nie ma ale np kiedyś Hondą Civic 1,4 przy podobnym stylu jazdy wychodziło mi 5 do 5,3. Jak czytam że komuś spalanie na trasie wychodzi w okolicach 5 litrów to zastanawiam się czy gość jechał 50-60 km/h czy miał z górki.

Offline 23wesdxc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Lipca 2017, 17:55:06 »
Jestem w dłuższej trasie gdzie jest sporo ograniczeń i nie ma dróg szybkiego ruchu za to da się jeździć na tempomacie na dłuższych odcinkach. Muszę przyznać że udało mi się zejść do 5,5 litra. Długość trasy to około 300-400 km. Niestety jazda taka nie jest osiągalna na dłuższą metę i spalanie rośnie.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Lipca 2017, 22:27:48 »
Samochód nie należy do oszczędnych.
.... Jak czytam że komuś spalanie na trasie wychodzi w okolicach 5 litrów to zastanawiam się czy gość jechał 50-60 km/h czy miał z górki.
Ja mam zawsze z górki i z wiatrem ;)
Na krajówkach jednojezdniowych średnia 77 km/h to jest zapi......nie (przynajmniej okresowo). To się nie dziw, że samochód pali. Mój wyjazd nad morze, to średnia 67 km/h i spalanie na kompie 5,1 + 0,25 poprawki = 5,35 l/100. Fakt, że nie zap...łem. Czasem nawet blokowałem ruch, bo na dobrych odcinkach przy 100 km/h wszyscy mnie wyprzedzali.
1.6 to raczej oszczędny silnik, pod warunkiem, że się go troszkę czuje i nie "pałuje" bezsensownie. I nie oznacza to jazdy "emeryckiej" czy tam "żeglowania". 
Spalanie - Motostat.pl

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Lipca 2017, 11:35:54 »
Witam,

Corolla z tym silnikiem w drodze do Chorwacji i z powrotem -> 6,51l/100km. Jazda w 4 osoby z mnóstwem bagażu, zgodna z przepisami, około 2-3h korków, wdrapanie się na 2571m.n.p.m.
Moim zdaniem jest OK. Choć oczywiście do 6,0 można spokojnie zejść...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Lipca 2017, 08:12:33 »
avensis (cięższy) z tym silnikiem w mieście rzadko powyżej 8, nie mniej niż 7. W trasie spokojna jazda poniżej 6, autostrada powyżej 6, nie więcej niż 7. Rekord 5.4 na odcinku 600km. Bez większego wysiłku wychodzi zazwyczaj 5.6 na trasie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl