Witajcie.
Mam następujący problem z moim automatem w Rav4 III generacji z silnikiem 2.0 vvti:
1. Po chłodniejszej nocy auto jedzie normalnie do 3 biegu. potem nie przerzuca na 4. Zrobi to dopiero po przejechaniu od 1 do 2 kilometrów. Potem gdy się już "rozgrzeje" "działa normalnie"
2. Gdy np dojeżdżam do ronda i puszczam pedał gazu (a auto się po prostu toczy z rozpędu). Następnie jeśli się nie zatrzymam i wcisnę pedał gazu jest jakby szarpnięcie, ale nie jak stuknięcie. Raczej jak uślizg sprzęgła w tradycyjnej skrzyni biegów. Nie jest to szczególnie uciążliwe, nie wydaje żadnych odgłosów a przy delikatnej jeździe niewyczuwalne.
Dodam, że na ciepłym silniku samo przyśpieszanie i redukowanie odbywa się bardzo płynnie. Problemy występują tylko i aż w dwóch wyżej wymienionych przypadkach.
Olej w skrzyni był wymieniany profilaktycznie jakieś 30 000 Km temu w celu próby uleczenia punktu 2. ( nic to nie pomogło ani nie zaszkodziło)
Jednak punkt pierwszy nieco mnie martwi.
Autem byłem na diagnostyce przez OBD2 ale tam nie am dostępu do komputera skrzyni.