Autor Wątek: stukanie  (Przeczytany 1720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peter73

• Prawie Toyot
stukanie
« dnia: 28 Maja 2017, 11:03:01 »
Witam
Jestem posiadaczem Toyoty Camry 2.4 vvti rocznik 2008 (wersja USA). Z auta jestem bardzo zadowolony, żadnych awarii przy dotychczasowym przebiegu 76000 mil, wszystko serwisowane na czas.
Ostatnio jednak pojawiło się dziwne rytmiczne stukanie (klekotanie) słyszalne najwyrazniej w kabinie. Owe odgłosy pojawiają się dopiero po osiągnięciu przez silnik temperatury i ustabilizowaniu wolnych obrotów. Po zwiększeniu obrotów zarówno na biegu jałowym jak i podczas jazdy stukanie ustaje, jednak po zdjęciu nogi z gazu i spadku obrotów problem wraca. Powtarzam, że dzieje się to tylko gdy silnik jest już w pełni gorący. Znajomi mechanicy nie potrafią zdiagnozować przyczyny stukania, choć jeden z nich podejrzewa zawór oparów paliwa.
Uprzejmie proszę o odpowiedz,
pozdrawiam
Piotr

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: stukanie
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maja 2017, 17:07:48 »
Masz szyberdach?

Offline peter73

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maja 2017, 20:49:38 »
Tak, mam szyberdach ale co ma to wspólnego ze stukaniem pod maską?

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2017, 07:32:54 »
U mnie stukało z tylu, niby w bagażniku. Jak siedziałem na tylnej kanapie to stukało z przodu. Finalnie okazało się ze to szyberdach. Gdzieś wrzucałem artykuł o błędzie konstrukcyjnym.
Nie wiem jakiego typu jest to stukanie. Tylko podrzucam jak finalnie skończą ci się pomysły.
Pozdrawiam

Offline peter73

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2017, 13:57:16 »
Dzięki, będę dalej obserwował. Dzisiaj wyczułem owe klekotania i drgania przykładając rękę do parownika LPG. Dzieje się to nawet  po przełączeniu na benzynę. Znajomy gazownik stwierdził, że nie spotkał się z takim problemem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl