Autor Wątek: automatyczna skrzynia biegów  (Przeczytany 2321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BOLEK4X4

• Początkujący
automatyczna skrzynia biegów
« dnia: 28 Maja 2017, 20:14:54 »
Witam szanowne grono użytkowników TOYOTY jestem tu nowy choć czytam Was od dawien dawna Waszych rad i porad to zakładam nowy wątek bo chyba czegoś tego jeszcze nie było chyba że coś przeoczyłem to przepraszam i proszę o link. Posiadam Aurisa 2008r 1.4D z manualną skrzynią biegów jeszcze bez dwu masa ale jakiś czas temu miałem wypadek i pojawił się niedowład w lewej nodze i problem z wciskaniem sprzęgła. Potrzebna jest mi automatyczna skrzynia ale nie bardzo pasuje mi ten mało udany wynalazek Toyoty łączący wszystkie najgorsze elementy (sprzęgło i zacinający się mechanizm zmiany biegu) Chciałbym przeszczepić normalną tradycyjną najlepiej hydrauliczną skrzynię. I tu jest właściwe pytanie czy orientujecie się od czego dało by się taką skrzynie zaadoptować lub w jakich autach prócz Toyoty były montowane te 1.4D może dawali jakieś swoje normalne skrzynie. Proszę pomocy bo naprawdę żal mi będzie się rozstać z Aurisem którego tak długo szukałem. 

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: automatyczna skrzynia biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maja 2017, 21:42:46 »
Takie przeróbki raczej nie wchodzą w grę. Jedynie zmiana samochodu to rozsądne rozwiązanie w tym wypadku. Hydrauliczną skrzynię znajdziesz w Corolli e12 1.6 lub 1.8 sprowadzanej ze Stanów. Yaris II z Ameryki też ma hydrauliczny automat. Reszta ma zabudowane MMT (wcale nie takie awaryjne) lub CVT w nowszych modelach.
Weź pod uwagę Priusa II lub III gen.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maja 2017, 22:13:44 »
Mozna wziasc pod uwage wszystkie hybrydy Toyoty lub Lexusa. No i oczywiscie Auris HSD.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline HPQ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maja 2017, 18:44:10 »
Polecam hybrydę

Sent from my LG-H818 using Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl