Autor Wątek: Jak wygląda zabezpieczenie przed rdzą  (Przeczytany 22280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kocur

• Toyot Leżący
  • *
Jak wygląda zabezpieczenie przed rdzą
« dnia: 03 Czerwca 2017, 12:54:08 »
Jeśli powielam temat - proszę o link.

Do posiadaczy Aurisów, ale i Yarisów i innych modeli Toyoty: jaki jest stan zabezpieczenia przed korozją w Waszych autach, ogólna jakość nadwozia i podwozia.

Jak powszechnie wiadomo Hondy i Mazdy borykają się z z tym problemem w bardzo duxym stopniu.

W mojej Yarisce 1.3 z 2008r. póki co nie ma ognisk korozji, jedynie schodzący lakier i odpryski , aha i jeden szegół dziwny...kolor rdzy na lewej prowadnicy/szynie fotela kierowcy. Zastanawiajace...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jak wygląda zabezpieczenie przed rdzą
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2017, 14:27:42 »
Tzn co? Rdza ma jakiś dziwny kolor?

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2017, 16:33:23 »
W Aurisie 2010 po dwóch latach w podwoziu były wyraźne żółte zacieki. ASO olało sprawę mówiąc że do końca gwarancji nie przerdzewieje i zalecili zabezpieczyć we własnym zakresie. Jest słabo.

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwca 2017, 17:48:33 »
W mojej Yarisce 1.3 z 2008r. póki co nie ma ognisk korozji

Ściągnij wykładzinę podłogi to znajdziesz.

Offline lepo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwca 2017, 22:09:18 »
U mnie było czysto jak łza. Zrobiłem w ubiegłym roku konserwację i teraz zima nie straszna. Fotki podwozia przed i po w temacie auta.
W ave też nie miałem najmniejszego problemu z korozją.
Moim zdaniem toyota ma całkiem nieźle zabezpieczone blachy w porównaniu z innymi japończykami.

Offline kocur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2017, 22:26:52 »
Lepo, jestem pod mega wrażeniem - pełen profesjonalizm na zdjęciach w max zabezpieczeniu Toyoty :)

Offline marcin83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Czerwca 2017, 12:50:36 »
Ja swojej Aurisce robilem konserwację piaskowanie spodu do sciany grodziowej demontaż nadkola baku ukł.wydechowego wszystkich plastików lastików potwierdzone zdjeciami i wczasie tego bylem oglądać auto

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Czerwca 2017, 07:24:23 »
Przepraszam, że zapytam : o jakiej ochronie antykorozyjnej w Toyocie Auris mówimy? Ja przedstawiłem na youtubie jak wygląda zabezpieczenie tego pojazdu... czegoś czego nie ma  :laugh:
Warstwa ochronna przeciw kamieniom znajduje się na progach i łączeniach blach. Reszta to plastikowe nadkola i płyty plastikowe, które pokrywają 50% podłogi. Reszta to warstwa powłoka farby nałożonej w wannie. Po 1,5 roku pojawiają się ogniska rdzy, które nie podlegają gwarancji, ale musisz je usunąć, aby nie utracić gwarancji na perforacje blachy ( naturalnie w ASO ).

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Czerwca 2017, 11:48:06 »
Gdzie ten youtube z podwoziem bo nie mogę znaleźć?  Pobieżnie zajrzałem pod spód i nigdzie nie widzę nieosłoniętej karoserii.  Skąd wiadomo że tam jest tylko farba, bez powłoki fosforanowej lub innej pod spodem?

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Czerwca 2017, 08:50:10 »
No proszę Cię... naprawdę udajesz? Wystarczy się schylić i spojżeć... po Twoich postach można sugerować, żę jesteś osobą zorientowaną w klimatach motoryzacji, a Ty wyskakujesz z tekstem, że nie widzisz???  :shock:

Blacha jest pokryta metodą kataforyczną, czyli w kąpieli w wannie i podłączenie do karoserii prądu elektrycznego ( to ta powłoka o barwie kaki ) i to byłoby na tyle w Auris... nie wierzę, że `ty tego nie rozróżniasz, więc sugeruję, że Twój post ma za zadanie wywołać awanturę.

https://www.youtube.com/watch?v=haKIu_GYaF8     proszę spojżeć ( zainteresowani ) ile jest warstwy ochronnej przed kamieniami i czy jest co innego niż farba antykorozyjna.
Olewam to w moim przypadku, bo auto u mnie i tak nie jest dłużej niż okres kredytu, ale współczuję późniejszym użytkownikom. Za 5 lat te auta będą rude całe, bez wyjątku.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Czerwca 2017, 13:38:15 »
I na taki okres użytkowana są przeznaczone dzisiejsze produkty. To samo się tyczy pralek,zmywarek itp. Po okresie gwarancji może się psuć i korodować do woli - masz kupić nowe. Czysty biznes. Ja planuję swoją Auriske I na wiosnę opatulić  :roll:.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Czerwca 2017, 21:52:36 »
Wystarczy się schylić i spojżeć...
Może nie chciało mi się wystarczająco pochylić...  jak będę na przeglądzie to poproszę o pokazanie stanu podwozia...

Cytuj (zaznaczone)
Blacha jest pokryta metodą kataforyczną, czyli w kąpieli w wannie i podłączenie do karoserii prądu elektrycznego ( to ta powłoka o barwie kaki ) i to byłoby na tyle w Auris
W automotive malowanie kataforetyczne jest zazwyczaj poprzedzone nałożeniem powłoki antykorozyjnej, np. fosforanu cynku, która powstrzymuje rozchodzenie się rdzy wokół lokalnych odprysków lub zarysowań.  W moich poprzednich autach miałem wiele ubytków, nieraz całkiem poważnych, nic z nimi nie robiłem i nie było z nimi problemu przez lata.

Cytuj (zaznaczone)
No proszę Cię... naprawdę udajesz? ... po Twoich postach można sugerować, żę jesteś osobą zorientowaną w klimatach motoryzacji, a Ty wyskakujesz z tekstem, że nie widzisz??? :shock: ... nie wierzę, że `ty tego nie rozróżniasz, więc sugeruję, że Twój post ma za zadanie wywołać awanturę. 
Nie rób takich tanich prowokacji to nie będzie awantury... zresztą nie będzie tak czy inaczej ;-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Czerwca 2017, 22:09:39 »
I na taki okres użytkowana są przeznaczone dzisiejsze produkty. To samo się tyczy pralek,zmywarek itp. Po okresie gwarancji może się psuć i korodować do woli - masz kupić nowe.
To nie jest sprawa producentów.  Ceny sprzętu rtv/agd dyktują im sieci handlowe, które zmonopolizowały rynek.  Z drugiej strony mają ceny surowców i mediów na które nie mają wpływu.  Muszą się zmieścić w kosztach a klienci głosują nogami tłumnie galopując w kierunku półek z tabliczką PROMOCJA.

Sam jakoś nie odczuwam tej złej jakości roztrąbionej przez internety...  właśnie minęło 9 lat odkąd przeprowadziłem się wymieniając komplet wyposażenia na nowe.  Z kilkunastu sprzętów rok temu zepsuła się płyta indukcyjna i kiedyś był naprawiany na gwarancji wyłącznik w odkurzaczu, i to chyba wszystko.  Jeszcze tanie wentylatory, po roku wymieniłem na takie z prawdziwymi łożyskami i odtąd poza sprawami eksploatacyjnymi jest spokój...

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Czerwca 2017, 00:34:57 »
Zbig to było kiedyś i teraz można śmiało powiedzieć, że to g!@#$% prawda.

Jeżeli dziś tak by było to przykładowo wieszaki w moim wozie nie powinny rdzewieć po okresie 1,5 roku, a jednak już je zżera ruda wraz blachą dookoła.
To są cięcia kosztów dla zysków zarządu i nie zrobimy nic, tylko nie ma co zaklinać rzeczywistości i przyjąć na "klatę", że nasze auta za 5 lat będą wymagały remontów blacharskich.

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Czerwca 2017, 09:37:53 »
Kumpel rozbierał ostatnii dwie Yariski 2007 i 2008 rok. Stojący obok Golf IV był w lepszej kondycji blacharskiej niż one.Rude elementy zawieszenia, układ wydechowy i podłoga z przodu pod wykładziną. Niedługo po zakupie nowego auta, trzeba będzie odrazu konserwować całość.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl