Autor Wątek: wady RAV4 hybrid..  (Przeczytany 105389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: wady RAV4 hybrid..
« Odpowiedź #150 dnia: 02 Maja 2019, 09:31:00 »
Mnie jedna rzecz nie podoba to, że są bardzo duże różnice cen ASO w promieniu 150km (+-1000zł).
To chyba dobrze ?
W PRLu wszędzie były te same ceny .....

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 03 Maja 2019, 17:14:52 »
Mnie jedna rzecz nie podoba to, że są bardzo duże różnice cen ASO w promieniu 150km (+-1000zł).

Ta różnica w cenie to czego dotyczy?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #152 dnia: 03 Maja 2019, 17:40:19 »
Pełny przegląd po 30 tys.km w tym 71 punktów kontrolnych

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #153 dnia: 03 Maja 2019, 18:24:09 »
To ciekawostka bo za ten przegląd zapłaciłem chyba około 1000 zł. Czyżby gdzieś robili go za darmo albo za 2000 zł? ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2019, 18:29:40 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 03 Maja 2019, 19:06:39 »
Za mały przegląd ( po 15 tys km ) płacę w 3 i 4 gen około 800 zł, a za duży ( po 30 tys km ) niecałe 1600 zł.
Są to kwoty wg mnie akceptowalne, żeby nie powiedzieć że niskie. W Lexusie powiedzieli mi 1400/2800 zł. 

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #155 dnia: 08 Maja 2019, 21:14:30 »
wciąż nie mogę się do nie przekonać; zbyt małe koła w zbyt dużej budzie..

No ja też :-) Patrzyłem ciekawe Felgi 19 calowe w https://allegro.pl/oferta/felgi-bk5137-mazda-cx3-cx5-toyota-rav-4-honda-19-8066169346
 Nieźle prezentuje felga która i tak by pasowała do Rav4 , ale dobór opon na takich 235 to trzeba mieć profil 50 by miały najmniej przekłamania licznikowe. Można większy czyli 55 i ładnie też by pokryło z całą nadkolą.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #156 dnia: 26 Czerwca 2019, 09:26:20 »
Panowie jak z waszymi hamulcami zużycia po 30 tys.km? U mnie o dziwo zużyłem ledwie 10%. Sprawność mam na 90% Tak otrzymałem informację w ASO po przeglądzie. Chyba mamy solidne wykończenia jakości układów hamulcowych.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #157 dnia: 26 Czerwca 2019, 09:44:39 »
Panowie jak z waszymi hamulcami zużycia po 30 tys.km? U mnie o dziwo zużyłem ledwie 10%. Sprawność mam na 90% Tak otrzymałem informację w ASO po przeglądzie. Chyba mamy solidne wykończenia jakości układów hamulcowych.

Miałem podobny wynik. Teraz dobijam do 100kkm i klocki nadal oryginalne (zobaczymy jak będzie na przeglądzie). Hybryda tak ma, odzysk energii i klocki nie mają potrzeby się trzeć za każdym razem.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #158 dnia: 27 Czerwca 2019, 09:30:08 »
Panowie u was też tak się dzieje w dni upalne ponad 30 stopni w mieście że nie uruchamia EV mimo naładowania akumulatora? Miałem pierwszy raz do czynienia nawet bez klimy to samo.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #159 dnia: 27 Czerwca 2019, 09:55:43 »
Panowie u was też tak się dzieje w dni upalne ponad 30 stopni w mieście że nie uruchamia EV mimo naładowania akumulatora? Miałem pierwszy raz do czynienia nawet bez klimy to samo.

Zauważyłem to zjawisko jak jest samochód nagrzany od słońca przy temperaturze powietrza > 30C,
jak się schłodzi to mija tyle, że jestem już poza miastem - więc nie wiem jak długo się ten stan utrzymuje. Jak jestem koło domu (tzn. 30km jazdy) to EV pracuje normalnie.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #160 dnia: 27 Czerwca 2019, 18:25:03 »
teą tak mam, moim zdaniem sterownik pilnuje temp baterii. przy właczonej klimie i max nagrzanym wnętrzu rezerwuje moc dla kompresora.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #161 dnia: 17 Kwietnia 2021, 16:24:31 »
Witam odświeżam temat tym razem o parametry OBD i zwróćcie uwagę czy w trakcie jazdy poziom akumulatora i nagrzany silnik jest ok?

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Jajacek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #162 dnia: 23 Kwietnia 2021, 15:12:32 »
Nie wiem czy wcześniej ten wątek był już poruszany, ale chciałbym zwrócić na coś co mnie mocno zaskoczyło w nowym samochodzie. Otóż moja ravka ma przejechane niewiele ponad 2000 km i właśnie jestem po wymianie kół z letnimi oponami. Nie jechałem do serwisu tylko usługę  wykonał mi jedne z serwisów oponiarskich i spec od kół zwrócił mi uwagę jak wygląda podwozie po zimie.
Jak się okazało  to po pierwszej zimie rdza zaczęła żreć wszystko co można żreć. Śruby, łączniki, wahacze czerwone aż miło. Oczywiście pojechałem od razu umyć dokładnie podwozie z pozostałości soli używanej posypywania dróg. Zapewne trzeba będzie zastanowić się przed ochroną antykorozyjną.
Póki co aż boje się w serwisie zapytać ile to kosztuje, bo zapewne w ramach gwarancji tego nie zrobią.
Czy ktoś zauważył coś podobnego w swoim samochodzie i jak sobie z tym poradził?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #163 dnia: 23 Kwietnia 2021, 15:58:40 »
W moim ASO oferują konserwację jakimiś woskami za ok 2k, po tym co roku kontrola i poprawki.
Jest tu na forum wątek korozji gdzie są omawiane różne metody i co za tym idzie koszty:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50884.0.html
ps. ja na razie nie tracę dobrego samopoczucia gdyż nie zaglądam pod podwozie ;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #164 dnia: 23 Kwietnia 2021, 15:59:38 »

Nie wiem czy wcześniej ten wątek był już poruszany, ale chciałbym zwrócić na coś co mnie mocno zaskoczyło w nowym samochodzie. Otóż moja ravka ma przejechane niewiele ponad 2000 km i właśnie jestem po wymianie kół z letnimi oponami. Nie jechałem do serwisu tylko usługę  wykonał mi jedne z serwisów oponiarskich i spec od kół zwrócił mi uwagę jak wygląda podwozie po zimie.
Jak się okazało  to po pierwszej zimie rdza zaczęła żreć wszystko co można żreć. Śruby, łączniki, wahacze czerwone aż miło. Oczywiście pojechałem od razu umyć dokładnie podwozie z pozostałości soli używanej posypywania dróg. Zapewne trzeba będzie zastanowić się przed ochroną antykorozyjną.
Póki co aż boje się w serwisie zapytać ile to kosztuje, bo zapewne w ramach gwarancji tego nie zrobią.
Czy ktoś zauważył coś podobnego w swoim samochodzie i jak sobie z tym poradził?

Ale ty masz 5 gen.? To nie wypowiemy, bo to temat RAV4 4 gen. W przypadku u mnie nie widać.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl