Autor Wątek: wady RAV4 hybrid..  (Przeczytany 105406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keniek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: wady RAV4 hybrid..
« Odpowiedź #195 dnia: 11 Maja 2021, 21:37:53 »
Ale pamiętaj za hybryda ma skrzynie e-CVT i przy przeniesieniu napędu bierze tez udział silnik elektryczny...wiec jak by mu dołożyć jeszcze pare Hz to albo on, albo falownik by sie usmażył ze względu na częstotliwość. Z drugiej strony w USA Vmax to 75mph na autostradzie = 115km/h i jakoś ludzie z tym żyją mając 4, 5, 6 litrowe silniki pod maska. Nasze RAV to raczej łajby niż wyścigówki   

Wszystkie hybrydy mają e-CVT? jak się zaloguję na Toyotę to pokazuje mi CVT, Toyota-Tech.eu tak samo.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #196 dnia: 11 Maja 2021, 22:45:46 »
Jeśli chodzi o Toyotę to tak.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #197 dnia: 12 Maja 2021, 00:03:08 »
Ale pamiętaj za hybryda ma skrzynie e-CVT i przy przeniesieniu napędu bierze tez udział silnik elektryczny...wiec jak by mu dołożyć jeszcze pare Hz to albo on, albo falownik by sie usmażył ze względu na częstotliwość. Z drugiej strony w USA Vmax to 75mph na autostradzie = 115km/h i jakoś ludzie z tym żyją mając 4, 5, 6 litrowe silniki pod maska. Nasze RAV to raczej łajby niż wyścigówki   

Wszystkie hybrydy mają e-CVT? jak się zaloguję na Toyotę to pokazuje mi CVT, Toyota-Tech.eu tak samo.

Tak wszystkie TOYOTY hybryd maja e-CVT electronic- Continously Variable Transmission chyba tak to się pisze. Pooglądaj filmy na YT ta skrzynia, a właściwie to nie jest skrzynia jest niesamowicie prostą i niezawodną konstrukcja. Powiedział bym genialna w swojej prostocie esencja inżynierii  :-) :-) :-)

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #198 dnia: 12 Maja 2021, 00:41:56 »
Pooglądaj filmy na YT ta skrzynia, a właściwie to nie jest skrzynia jest niesamowicie prostą i niezawodną konstrukcja.

Polecam ten filmik: https://youtu.be/E_xCssR8qQI .  Naprawdę obrazowo i wyraźnie przedstawia zasady tego zespołu.  Choć dotyczy to starszej generacji, w dzisiejszej np. już nie ma przekazywania łańcuchem, to ogólna zasada łączenia napędów przez przekładnię planetarną pozostaje.

Offline gbbsoft

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #199 dnia: 12 Maja 2021, 21:09:47 »
Yaris Cross Hybryd też będzie miał eCVT?

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Offline Pawgo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #200 dnia: 13 Maja 2021, 21:26:29 »
Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem RAV4 2020.
Mam pytanie odnośnie drgającej maski gdy jedzie się przy wietrznej pogodzie lub mija z TIRem. Czy w jakiś sposób to udało się komuś wyeliminować? :o

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #201 dnia: 14 Maja 2021, 07:09:23 »
Patrzeć przed siebie, a nie na maskę. Kiedyś otworzyła mi się maska na obwodnicy, prawie zginąłem ;), od tego czasu staram się nie patrzeć na maskę, bo po co się denerwować... ;).
Najważniejszy jest sprawny bezpiecznik klapy, a jak drga to życie.

Pewnie lakiernicy mają jakieś maty usztywniające, dociążające, można kleić pewnie do maski pod matę wygłuszającą, ale czy warto dociążać?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #202 dnia: 14 Maja 2021, 07:20:24 »
U mnie nic nie drga, a testowałem na autostradzie niemieckiej z maksymalną prędkością, czyli może być dobrze. Ona jest z aluminium jak i błotniki więc musi być perfekcyjnie wyregulowana, inaczej będzie drgać.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #203 dnia: 14 Maja 2021, 07:53:34 »
Patrzeć przed siebie, a nie na maskę. Kiedyś otworzyła mi się maska na obwodnicy, prawie zginąłem ;), od tego czasu staram się nie patrzeć na maskę, bo po co się denerwować... ;).
Najważniejszy jest sprawny bezpiecznik klapy, a jak drga to życie.

ale w rav4?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #204 dnia: 14 Maja 2021, 09:35:19 »
no może jasno nie napisałem, ale nie w rav4, tylko w mondeło. Gdyby się otworzyło to już by był osobny wątek i pewnie ludzie wzywani na akcje serwisową;).

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #205 dnia: 14 Maja 2021, 12:34:26 »
Pooglądaj filmy na YT ta skrzynia, a właściwie to nie jest skrzynia jest niesamowicie prostą i niezawodną konstrukcja.

Polecam ten filmik: https://youtu.be/E_xCssR8qQI .  Naprawdę obrazowo i wyraźnie przedstawia zasady tego zespołu.  Choć dotyczy to starszej generacji, w dzisiejszej np. już nie ma przekazywania łańcuchem, to ogólna zasada łączenia napędów przez przekładnię planetarną pozostaje.
ja tam wole ten filmik od 16 minuty
https://www.youtube.com/watch?v=PEJnnZhOaGI&t=995s&ab_channel=ProfesorChris
ewentualnie ten od 5 minuty
https://www.youtube.com/watch?v=MsvVD0FaF28&ab_channel=ConsulabOfficial

ale to tylko pokazuje dlaczego predkosc maksymalna w hybrydach z ecvt jest ograniczona. jest ograniczona bo kazde silniki elektryczne maja swoja jakas maksymalna predkosc i pewnej granicy nie przeskocza. aby napedzic toyote szybko potrzeba by silnik elektryczny krecil sie w przeciwna strone. przy predkosci maksymalnej silnika elektrycznego do tylu i spalinowego pod odcinka mamy predkosc 180km/h auta i wiecej sie nie napedzimy bo jest to fizycznie niemozliwe i to nie jest kwestia jakichs blokad limitera w komputerze jak w konwencjonalnym silniku spalinowym. oczywiscie toyota na pewno zostawila sobie jakis margines bezpieczensta ze silnik elektryczny nie chodzi na 100% swojej predkosci obrotowej tak samo jak silnik spalinowy moze nie chodzi na 100% swpoich obrotow czyli nie ma 7tys obr/min no ale podyktowane pewnie to jest kwestia zywotnosci podzespolow a nie sztucznym limiterem w komputerze silnika jak w volvo np.
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2021, 13:00:40 wysłana przez Piwo »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #206 dnia: 14 Maja 2021, 21:49:07 »
no może jasno nie napisałem, ale nie w rav4, tylko w mondeło. Gdyby się otworzyło to już by był osobny wątek i pewnie ludzie wzywani na akcje serwisową;).

w sumie znam 1 sytuacje, że komuś maska się otworzyła, ale to dlatego, że nie była całkowicie zamknięta i wiadomo - wysoka prędkość, powietrze dostające się pod maskę i bam... akcji serwisowej nie było :)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #207 dnia: 14 Maja 2021, 22:21:19 »
U mnie w warsztacie nie domknęli klapy, a że miałem bezpiecznik klapy złamany (popularne w mondeo MK3) to skończyło się maska wbitą w dach, kawałki szyby na ciele. Wycieraczki aż wbiło do środka auta :). Hamowanie i kierowanie autem patrząc w boczną szybę było ciekawe ;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #208 dnia: 14 Maja 2021, 22:51:28 »
Doleganie maski powinno byc regulowane. W okolicach chlodnicy na pasie powinny byc gumowe podpory maski. Moze musicie je lekko wykrecic?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Pawgo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #209 dnia: 15 Maja 2021, 10:07:21 »
Witam.
Patrzyłem te podpory w linii chłodnicy. Nie są one regulowane. W zasadzie nie zauważyłem żeby gdzieś była jakakolwiek regulacja maski. Chyba trzeba będzie udać się do ASO z tym może mają jakiś patent na to. Zauważyłem że pomiędzy światłami a maską jest spora szpara i nie ma tu uszczelki(jest głębiej) i być może tu podwiewa maskę więc trzeba będzie jakąś uszczelkę dokleić tu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl