Autor Wątek: Wypadanie biegu (najczęściej 4) w czasie jazdy -Rav4, 2011, benz, manual  (Przeczytany 3508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline perkozek

• Toyot Leżący
  • *
Jak w temacie, czyli podczas jazdy wypada bieg - przeskakuje na luz, na razie dość rzadko: raz na tydzień i najczęściej jest to 4 bieg.

Ktoś coś miał podobnego - trzeba się już martwić

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Wypadanie biegu (najczęściej 4) w czasie jazdy -Rav4, 2011, benz, manual
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2017, 21:58:41 »
Ile przebiegu ?

Skrzynia klepie na luzie ?

Na pewno synchronizator, ale do tego mogą dojść łożyska, wałek wejściowy, może coś jeszcze.

Dziwne, że w benzyniaku, bo w dieslu na porządku dziennym...
3VZ.pl

Offline perkozek

• Toyot Leżący
  • *
Wypadanie biegu (najczęściej 4) w czasie jazdy -Rav4, 2011, benz, manual
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2017, 16:47:31 »
Przebieg 100tys.
Na luzie nie obserwuje nic niepokojącego.

Bieg wypada rzadko. Czasem mogę tez obserwować przy redukcji biegów np. Przy parkowaniu: zmiana z 1 na 2 -bieg wskakuje z takim dodatkowym oporem i stukiem - wyczuwalnym w drążku zmiany biegów - trochę trudno wrażenia opisać słowami - a najczęściej  przełączam biegi normalnie tak jak na wszystkich innych przełożeniach.

« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2017, 16:50:46 wysłana przez perkozek »

Offline perkozek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października 2017, 19:41:18 »
Początkiem sierpnia byłem w Aso i opisałem sytuacje (post wyżej) ze czasami biegi wchodzą specyficznie i raz na kilkaset km wypada czwarty bieg podczas jazdy.
Sprawdzili poziom oleju w s. biegów,  trochę pocmokali i powiedzieli ze wszystko Ok.

Tak się zastanawiam czy w Waszych Rav4 IIIgen tez tak funkcjonuje skrzynia biegów? Przebieg 107tys. Km

Offline dj777

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Października 2017, 19:58:14 »
Jak czytam Wasze odpowiedzi, to uświadomiłem sobie że zdarzają mi się problemy głównie przy przełączaniu z 1 na 2, czasem wsteczny.
Myślałem że po prostu że źle wrzucam biegi (może sprzęgło nie wciśnięte do końca), stąd lekkie chrupanie. Ale widać że te skrzynie tak mogą mieć.
Są jakieś okresy na wymianę oleju w skrzyni przy manualu?
Aktualny przebieg 80 kkm.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Października 2017, 20:09:07 »
45kkm
3VZ.pl

Offline perkozek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2017, 20:56:14 »
Są jakieś okresy na wymianę oleju w skrzyni przy manualu?
Aktualny przebieg 80 kkm.
wg Aso we Wrocławiu - oleju w skrzyni b. nie trzeba wymieniać ponieważ tak założył to producent.
Oczywiście są tez tacy którzy argumentują za wymiana oleju w skrzyni b.

Offline BartekRav4

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Rav4 III
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Czerwca 2024, 16:35:29 »
Cześć, te same objawy mam w rav4 III 2.0  2011r 90tys. przebiegu, co kilkaset kilometrów wypada 4 bieg (tylko ten bieg wypada) i czuć często jak nieprecyzyjnie wchodzą biegi z takim jakby  wyczuwalnym zgrzytem na drążku 1, 2 i wsteczny. Zastanawiam się czy coś właśnie z tym robić czy tak jeździć

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Czerwca 2024, 16:49:02 »
Cześć, te same objawy mam w rav4 III 2.0  2011r 90tys. przebiegu, co kilkaset kilometrów wypada 4 bieg (tylko ten bieg wypada) i czuć często jak nieprecyzyjnie wchodzą biegi z takim jakby  wyczuwalnym zgrzytem na drążku 1, 2 i wsteczny. Zastanawiam się czy coś właśnie z tym robić czy tak jeździć

U mnie na szczęście biegi nie wypadają, ale przy przełączaniu z 1 na 2 jest czasami takie "czknięcie" gdzieś w skrzyni. No i rzadko kiedy udaje się zmienić w pełni płynnie z 1 na 2. W ogóle, żeby płynnie jeździć tym autem, to trzeba być zegarmistrzem - nie wybacza najmniejszych błędów w operowaniu gazem, sprzęgłem i skrzynią biegów. Też mam silnik 2.0, rok 2012, przebieg 126 tys. km.

Dobrze, że chociaż czasami ktoś coś na tym forum o jakimś starszym aucie napisze :cheesy:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwca 2024, 10:43:17 »
U mnie na szczęście biegi nie wypadają, ale przy przełączaniu z 1 na 2 jest czasami takie "czknięcie" gdzieś w skrzyni.
Kiedy odebrałem w 2013 roku Rav4 2.2 d4d, zauważyłem, że przy włączaniu dwójki, skrzynia lekko haczy. Zgłosiłem do ASO na gwarancji, coś tam niby przeregulowali, i powiedzieli, że sprzęgło hydrauliczne, więc wiele zrobić nie mogą i ten typ tak ma. Przejeździłem 140 tys km, raz haczyło, raz nie, ale skrzynia się nie rozsypała. Generalnie dwójka zawsze wymagała wduszenia sprzęgła do samej podłogi.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lipca 2024, 11:32:41 »
Czyli prawdziwe jest stwierdzenie, że manualne skrzynie w RAV4 III nie są za dobre - tak w benzyniakach jak i dieslach. Przy zmianie z 1 na 2 za wiele zrobić się nie da - raz przyhaczy mniej, raz bardziej. W pełni płynna zmiana udaje się może jeden raz na 50.

Natomiast przy redukcji na 2 pomaga międzygaz. To auto nauczyło mnie robić super płynne redukcje, choć też nie zawsze wychodzą idealnie. Natomiast zrobienie w tym aucie redukcji "na twardo" przy dużej różnicy obrotów urywa głowy pasażerom. Z tak wymagającą i niewybaczającą błędów skrzynią nigdy jeszcze nie miałem do czynienia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl