Autor Wątek: Drży na jałowym i falujące obroty  (Przeczytany 20329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
Drży na jałowym i falujące obroty
« dnia: 29 Czerwca 2017, 08:38:31 »
Witam

Auris 1,6 Valvematic 2014

Na jałowym biegu wpada w drgania - tzn obroty po odpaleniu wchodzą na 1500 następnie się stabilizują po 5-7 sekundach.
Jednak każde zatrzymanie na światłach i włączanie luzu strasznie mnie irytuje. Auto faluje z 600-900 obrotów i przy ich zwiększaniu drga. Drga tak że czuję w siedzeniu, kierownicy itp.

Przy wchodzeniu na te obroty z 600 na 900 bulgocze mi też tłumik jakby był lekko rozpruty gdzieś.

Wczoraj był na podnośniku wg mojego mechanika w tłumiku z zewnątrz nic nie widać.

Przy okazji wymiany oleju - wyczyścił mi też wczoraj przepustnicę, która ponoć była mocno brudna - ale jest bez zmian.
Za kilka dni wymienię świece bo i tak już czas nie mniej może coś podpowiecie ????

« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2017, 09:27:14 wysłana przez cornolio »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Drży na jałowym i falujące obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2017, 10:53:19 »
auto zagazowane?
przepływomierz sprawdzony ew. przeczyszczony? filtr powietrza OK?
Obi

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2017, 11:39:30 »
Filtr tak... a przepływomierz - to raczej czułbym spadek mocy  i mulenie. A tutaj nic z tego. Ale tak jak mówisz to też może być więc to następna rzecz do sprawdzenia. Dzięki

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2017, 14:01:58 »
Mam dosłownie to samo co Ty w benzynie 1,33 - drżenie na światłach, czasem falowanie bez powodu. W ASO stwierdzili, że zapchana przepustnica, skasowali dwie stówki za czyszczenie i nic to nie dało. Dalej nie wiem gdzie leży problem.

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwca 2017, 14:16:15 »
Ja jadę dzisiaj do ASO - zobaczę co powiedzą.

Przepustnica już odpada, zostaje przepływomierz albo ... regulacja zaworów - co chyba bardzo mnie uderzy po kieszeni. Ew. jeszcze cewka bo świece mają o 10 tys. więc póki co wykluczam, choć też je będę zmieniał.

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Czerwca 2017, 19:24:31 »
U mnie w Corolli E12 1,4 VVT-i była przepustnica. Obroty na jałowym biegu tańczyły jakby silnik miał zaraz zgasnąć, a wszystko to sprawiało ze auto wpadało w wibracje. Być może też silnik dostaje gdzieś lewego powietrza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2017, 07:50:21 »
W ASO usłyszałem to czego się spodziewałem - ten typ tak ma i wszystkie Aurisy tak lekko trzęsą.

Zastanawiam się tylko czy po czyszczeniu przepustnicy powinienem odłączyć akumulator i robić mu adaptację. Czy po prostu po 100 -150 km sam się nauczy?

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lipca 2017, 15:25:44 »
Adaptacja zrobiona na zasadzie pozostawienia na biegu jałowym 25 min. I bez zmian nadal lekko trzęsie i falują obroty
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2017, 15:35:12 wysłana przez cornolio »

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lipca 2017, 08:04:55 »
Wymieniłem świece i nadal nic faluje i drży ... w przyszłym tygodniu czyszczę przepływomierz - Panowie nie macie podobnym problemów - bo 3 ASO w Poznaniu - Ten typ tak ma i tyle. Może komuś się udało rozwiązać taki problem?

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lipca 2017, 12:02:48 »
Witam

Coś nie działa baza danych i wyszukiwanie - w związku z tym mam pytanie - czy mógłby ktoś wrzucić jakieś foto z umiejscowieniem przepływomierza w Auris II?

Ew. naprowadzić gdzie jest i czy dużo czasu zajmuje się dostanie do niego?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lipca 2017, 12:32:40 »
jest przy obudowie filtra powietrza na dwóch śrubkach :

https://www.toyota.org.pl/p/przeplywomierz-powietrza-denso-dma-0111/N-U19C022D534-3926

Na YT masz sporo filmów:
https://www.youtube.com/watch?v=Rt8Ekk6kot8

z ciekawości - jaki przebieg auta ?
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2017, 12:35:00 wysłana przez bazi »

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lipca 2017, 13:17:47 »
Oki dzięki - tak myślałem patrząc właśnie na fotki spod maski.

Przebieg 100 tys.

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2017, 13:03:05 »
A więc tak:
Jak mi w ASO powiedzieli że ten typ tak ma to oczywiście nie przyjąłem do wiadomości.
Wymieniłem filtr powietrza, świece, sprawdziłem poduszki, przeczyściłem przepustnicę i przepływomierz. Po przepustnicy było troszkę lepiej ale ona była faktycznie brudna.

Objawy nadal pozostały czyli falowanie z 600 na 900 obrotów i drżenie.
Wczoraj byłem  w dwóch polecanych serwisach w Poznaniu - po 20 minutach rozmów i oględzin  w obu serwisach skończyło się na telefonie do kolegów z ASO - którzy potwierdzili że TTTM.
W małym zaufaniu otrzymałem info że w jednym z poznańskich salonów przećwiczyli ponad 20 Aurisów z takim objawami jak moje i przyczyny nie znaleźli.

Także ja odpuszczam póki co a jeśli ktoś kiedyś znajdzie rozwiązanie to pewnie z niego skorzystam.

« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2017, 13:09:36 wysłana przez cornolio »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2017, 13:30:34 »
VVTI w e12, też trzęsło i falowało - na postoju przedział obrotów 600-900, było to celowe działanie producenta i  miało to na celu ochronę środowiska (cokolwiek to znaczy).  Prawdopodobnie w Aurisie jest tak samo. W Twoim opisie występuje jedna różnica  - moimi czterema literami tak mocno nie trzęsło, owszem wyczuwałem trzęsienie budy, obroty falowały, ale nie dawały objawu jakby silnik miał zgasnąć
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2017, 16:55:56 »
Wahania obrotów u mnie też występują ale nigdy nie odebrałem tego jako jakąś usterkę. Nie odczuwam przy zmianach obrotów jakiegoś wyraźnego drżenia, może bardzo lekkie na kierownicy. Zauważyłem też, że sam bez powodu potrafi na chwilę zwiększyć obroty nawet do 1 tys. Potrafi też utrzymywać w zimę wyższe obroty gdy np. jest większe zapotrzebowanie (moje) na ciepło wewnątrz samochodu, mimo, że wskaźnik temperatury pokazuje, że silnik jest ciepły.

Przy wyłączonej klimatyzacji też wyczuwacie skoki obrotów?
U brata w Avensis włączanie/wyłączanie sprzęgiełka klimy powoduje dużo częstsze zmiany obrotów niż u mnie.
Też uważam, że ten typ tak ma i trzeba się przyzwyczaić. Nie mieliście chyba nigdy do czynienia z silnikiem 1.6 MPI 102 KM VW, tam to dopiero telepie, mimo że na obrotomierzu obroty stoją jak żyleta :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl