Czy ktoś z Szanownych próbował tej autokalibracji IBS'a ?
Instrukcja tajemna podobno mówi, aby:
Na wstępie - pozamykać wszystkie okna i drzwi, pogasić lampki, wyłączyć klimę.
1. Posiadać dobry akumulator i naładować go do pełna PRZED procedurą (aby był pełen) - ma mieć 12.6V i nie mniej !

2. Odłączyć ujemnej klemy (tutaj są różnice - czasem mowa o wtyczce IBS a czasem o odpięciu ujemnej klemy) na około 15 minut - podobno w C-HR trzeba odpiąć klemę i IBS
3. Podpiąć z powrotem wszystko

4. Zrobić procedurę T-SB-0006-19 czyli nacisnąć pedał hamulca, włączyć POWER, zostawić bieg na P na 15 minut i wyłączyć i zamknąć samochód.
5. Odejść od samochodu, nie podchodzić z kluczykiem, nie budzić DCM'a aplikacją - pozwolić mu spać przez 6-8 godzin. W tym czasie IBS się rekalibruje.
I na koniec podobno gotowe, nasz IBS podobno ma być "nauczony" nowego akumulatora.
@Colin zerknąłbyś czy to prawda?
Niezależnie od powyżej opisanej procedury, stwierdzam że niestety ale mojego nowego akumulatora IBS nie doładowuje pomimo miesięcy letnich, 12.1V to nie jest to czego bym się spodziewał (startowałem z 12.3V i przyznaję że nie doładowałem akumulatora zaraz przed jego włożeniem).
A to znaczy że auto drenuje więcej prądu niż ładuje, stąd pomysł na rekalibrację IBS'a.
Domniemuję, że teraz jest nauczony ładowania "fabrycznego złomu" który w nim był zamontowany wcześniej - a przecież mapa pojemności i ładowania musi być odpowiednia do charakterystyki 12V jeśli to ma działać poprawnie.