Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 385571 razy)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #1065 dnia: 07 Sierpnia 2026, 16:18:18 »
Zawsze to coś, że nie trzeba dzwonić po lawetę jak padnie żeby ich zmusić do reakcji. Miałem przeglad w maju i nie wymienili ale może mam w dobrym stanie. W sumie nie padł ani razu, a auto jeździ mało.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #1066 dnia: 07 Sierpnia 2026, 18:17:46 »
Czy ktoś z Szanownych próbował tej autokalibracji IBS'a ?

Instrukcja tajemna podobno mówi, aby:

Na wstępie - pozamykać wszystkie okna i drzwi, pogasić lampki, wyłączyć klimę.

1. Posiadać dobry akumulator i naładować go do pełna PRZED procedurą (aby był pełen) - ma mieć 12.6V i nie mniej ! :)
2. Odłączyć ujemnej klemy (tutaj są różnice - czasem mowa o wtyczce IBS a czasem o odpięciu ujemnej klemy) na około 15 minut - podobno w C-HR trzeba odpiąć klemę i IBS
3. Podpiąć z powrotem wszystko :)
4. Zrobić procedurę T-SB-0006-19 czyli nacisnąć pedał hamulca, włączyć POWER, zostawić bieg na P na 15 minut i wyłączyć i zamknąć samochód.
5. Odejść od samochodu, nie podchodzić z kluczykiem, nie budzić DCM'a aplikacją - pozwolić mu spać przez 6-8 godzin. W tym czasie IBS się rekalibruje.

I na koniec podobno gotowe, nasz IBS podobno ma być "nauczony" nowego akumulatora.

@Colin zerknąłbyś czy to prawda?

Niezależnie od powyżej opisanej procedury, stwierdzam że niestety ale mojego nowego akumulatora IBS nie doładowuje pomimo miesięcy letnich, 12.1V to nie jest to czego bym się spodziewał (startowałem z 12.3V i przyznaję że nie doładowałem akumulatora zaraz przed jego włożeniem).
A to znaczy że auto drenuje więcej prądu niż ładuje, stąd pomysł na rekalibrację IBS'a.

Domniemuję, że teraz jest nauczony ładowania "fabrycznego złomu" który w nim był zamontowany wcześniej - a przecież mapa pojemności i ładowania musi być odpowiednia do charakterystyki 12V jeśli to ma działać poprawnie.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #1067 dnia: 18 Sierpnia 2026, 16:23:20 »
Czy ktoś z Szanownych próbował tej autokalibracji IBS'a ?

Instrukcja tajemna podobno mówi, aby:

Na wstępie - pozamykać wszystkie okna i drzwi, pogasić lampki, wyłączyć klimę.

1. Posiadać dobry akumulator i naładować go do pełna PRZED procedurą (aby był pełen) - ma mieć 12.6V i nie mniej ! :)
2. Odłączyć ujemnej klemy (tutaj są różnice - czasem mowa o wtyczce IBS a czasem o odpięciu ujemnej klemy) na około 15 minut - podobno w C-HR trzeba odpiąć klemę i IBS
4. Zrobić procedurę T-SB-0006-19 czyli nacisnąć pedał hamulca, włączyć POWER, zostawić bieg na P na 15 minut i wyłączyć i zamknąć samochód.
5. Odejść od samochodu, nie podchodzić z kluczykiem, nie budzić DCM'a aplikacją - pozwolić mu spać przez 6-8 godzin. W tym czasie IBS się rekalibruje.

I na koniec podobno gotowe, nasz IBS podobno ma być "nauczony" nowego akumulatora.

@Colin zerknąłbyś czy to prawda?

Niezależnie od powyżej opisanej procedury, stwierdzam że niestety ale mojego nowego akumulatora IBS nie doładowuje pomimo miesięcy letnich, 12.1V to nie jest to czego bym się spodziewał (startowałem z 12.3V i przyznaję że nie doładowałem akumulatora zaraz przed jego włożeniem).
A to znaczy że auto drenuje więcej prądu niż ładuje, stąd pomysł na rekalibrację IBS'a.

Domniemuję, że teraz jest nauczony ładowania "fabrycznego złomu" który w nim był zamontowany wcześniej - a przecież mapa pojemności i ładowania musi być odpowiednia do charakterystyki 12V jeśli to ma działać poprawnie.

Czy mógłbyś wrzucić tutaj ten biuletyn T-SB-0006-19 albo podać do niego linka? Jakoś nie mogę go znaleźć w googlu w pdfie

A co do samej procedury kalibracji to jakoś nie widzę podstaw fizycznych żeby IBS mógł się skalibrować przez 8 godzin spania
W normalnych urządzeniach typu smartfon czujnik baterii liczy prąd podczas rozładowania od 100% do 0%, oraz podczas ładowania od 0% do 100% i stąd wie jaką pojemność ma bateria
No ale Toyota to tak spieprzyła że już mnie nic nie zdziwi haha Chętnie spróbuje tej procedury

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #1068 dnia: 22 Sierpnia 2026, 20:29:30 »
Panie i Panowie, jestem 2 tygodnie po procedurze:
Cytuj (zaznaczone)
Pomiar na samochodzie pozamykanym od 2 godzin: 12,2V.

Czyli: 2 tygodnie temu doładowałem do 12,8V (pomiar w takich samych warunkach, auto zamknięte i 2 godziny stało), teraz mam 12,2V.
To nie jest dramat, ale spodziewałem się innej wartości.

Zrobiłem w tym czasie około 1200km, w tym 2 trasy po 450km, prawie codziennie krótkie odcinki.

Także musi być inny sposób aby nauczyć IBS'a ładowania mojego akumulatora - czy ktoś z dostępem do TechStream'a czy innego softu może powiedzieć, czy u niego w opcjach jest do wpisania pojemność akumulatora ? Chyba że coś zrobiłem inaczej niż jest rekomendowane, może powinienem dłużej zostawić samochód włączony na pozycji P, albo może nie wyresetowałem IBS'a bo nie zmasowałem wtyczki (akumulator był rozłączony około 2 godzin, także nie powinno to być potrzebne).

Ogółem, myślę że producent IBS'a chyba poległ na tych swoich algorytmach, to naprawdę działa słabo. Trzeba jeszcze doczytać jak go nauczyć poprawnie ładować akumulator.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1069 dnia: 31 Sierpnia 2026, 17:27:53 »
TME wrzuciła biuletyn o polecanych ładowarkach 12V, ciekawe co to za modele  :grin:
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1070 dnia: 31 Sierpnia 2026, 18:14:34 »
To wrzuć. Poczytamy co tam wymyślili

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1071 dnia: 31 Sierpnia 2026, 18:42:00 »
Nie no, za dostęp do biuletynów po aktualizacje mogę zapłacić, ale za 12V mi szkoda kasy  :-P
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1072 dnia: 31 Sierpnia 2026, 19:32:22 »
A to zrozumiałe

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1073 dnia: 01 Września 2026, 06:01:08 »
co to za modele

wrzucili takie https://www.gys-schweissen.com/extranet/document/datasheet/026988/pl  i  https://www.deutronic.com/produkte/dbl-professional-battery-charging-computer-1ac/
ale to są do zastosowań profesjonalnych a nie codziennego ładowania CHR ; RAV4 czy Yarisa Crossa ;)

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl