Autor Wątek: Przepalające się żarówki mijania  (Przeczytany 8468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DarkMind

• Toyot Leżący
  • *
Przepalające się żarówki mijania
« dnia: 02 Sierpnia 2017, 15:37:04 »
Temat z tego, co wyczytałem w internecie dość znany, ale interesuje mnie Wasze doświadczenie.
OSRAM Night Breaker u mnie wytrzymuje dokładnie pół roku i palą sie obie żarówki w odstępie 2-3 tygodni, w tym czasie jest przejechane ok. 7-8 tys km.
Dwa komplety już przerobiłem, teraz zastanawiam się co kupić? Philips Long Life EcoVision to dobry pomysł? Czego Wy używacie?
Toyota Camry 96 Kanada sedan manual
Toyota Auris I HSD 2011
Toyota CHR 2019

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Przepalające się żarówki mijania
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2017, 15:49:09 »
Raczej Powinieneś się pogodzić z tym i kupić zwykłe najtańsze żarówki h11

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2017, 18:30:47 »
Porada z zakupem najtańszych żarówek jest kiepska, nie dość że mało co widać bo żółte światło to jeszcze nie firmowe niszczą reflektory.
Chyba, że jeździsz tylko w mieście. Wtedy to światła są mało potrzebne.

Pisałem gdzieś w moim wątku rozwiązaniu.
Kupujesz gniazdo i wtyczke H11 x2, zestaw soft starter do żarówek samochodowych+ żarówki philips a nie osram.
Osram night breaker świeciły mi od 5min do 1mc,
Po zainstalowaniu softstartera i żarówek philips white vision mam spokój od ponad roku.

Jak zawsze, wszystko co germańskie to najgorsze, oszukane i nie spełniające jakichkolwiek norm.

Tu masz link do soft startera, można kupić gotowy, tylko zarabiasz kable, tak że instalacja zostaje oryginalna, bo cały zestaw jest pomiędzy instalacja fabryczną a żarówką.
https://sklep.avt.pl/avt1599.html

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpnia 2017, 18:31:51 »
Unikaj włączania świateł zaraz po włączeniu "zapłonu", poczekaj z 3-5sek

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2017, 19:43:09 »
Prawda jest iz jesli bys nie gasil swiatel to swiecily by latami, zimne wlokno ma niska rezystancje wiec tak jak i w domu zawsze przepala sie w chwili wlaczenia a nie kiedy juz swieci. Co do Philipsow to uwazaj na chinskie podrobki ktore maja nawet spreparowane sumy kontrolne w numerach seryjnych :-)
PS. Long Life to tez dobre rozwiazanie ale oryginaly sporo drozsze wiec finalnie sie zbilansuje. Najgorszy wybor pod wzgledem zywotnosci to wynalazki +30%
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2017, 19:47:32 wysłana przez erma »

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpnia 2017, 21:24:49 »
U mnie Nightbreakery wytrzymały równo 3 miesiące. A do pracy oraz po pracy wracam codziennie za dnia". W dodatku nie było zbyt zauważalnej różnicy w świeceniu. Te żarówki to totalna lipa. Kup zwykłe Osramy Classic.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpnia 2017, 22:11:08 »
I jak tu wierzyc ze na zestaw FULL LED Toya zaklada MBTF na poziomie 10lat :song:
PS. zestaw do lagodnego startu polecam jak najbardziej - prosty ukladzik RC a dziala
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2017, 22:12:48 wysłana przez erma »

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpnia 2017, 23:16:07 »
Led Toyoty, to nie są niemieckie, więc nie są ustawione jak w audi, wieśwagen czy bmw na 120% swojej wydajności, aby padły zaraz po gwarancji.
W Led toyota masz ograniczenie prądowe, poza tym przetwornica podaje napięcie na jakie są zaprojektowane. Pracują na wydajności takiej jakiej powinny.
Natomiast osram wie, że w zdrowej instalacji jest 14,4V a żarówki robi na 12V. Rozmawiałem z ich technikiem, sam się przyznał.
Philips na 13,2V więc już lepiej. Dlatego działają dłużej.
Oznaczenia na żarówce nie mają znaczenia.
Żarówki fabryczne robi dla toyoty philips, przynajmniej te główne w prius.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Sierpnia 2017, 23:33:12 »
Tu to pojechales, ten technik to chyba ma dyplom z gastronomii a nie elektryki.Toya nie tylko nie robi LEDow ale nawet nie projektuje lamp - dzwonia do firmy na V lub D i mowia ze maja taki i taki otwor i zeby cos zaproponowali. LEDy maja limitery pradu i nikt tu ich nie podkreca na 120% bo przyrost mocy swietlnej jest znikomy. Problem jest z czystoscia materialu polprzewodnikowego i dopuszczalnej ilosci defektow w strukturze PN. Co do napiecia dla klasycznych zarowek to przy odpaleniu bendiksu i tak napiecie mocno spada a przy warunkach ustabilizowanych wlokno sie nie przepala jak juz pisalem.
PS jak w Polsce podniesli napiecie w sieci z 220 na 230V to ludzie musieli wymieniac zarowki? Pewnie ty wymieniles :good:
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2017, 23:51:04 wysłana przez erma »

Offline DarkMind

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sierpnia 2017, 09:54:49 »
Unikaj włączania świateł zaraz po włączeniu "zapłonu", poczekaj z 3-5sek

Korzystam z automatu i bardzo rzadko zaczynam jazdę po zmierzchu, więc to jest sporadyczna sytuacja, że lampy włączają się zaraz po "odpaleniu" samochodu.

Tu masz link do soft startera,
Interesujące rozwiązanie. Wielkie dzięki :) Pytanko: jak zabezpieczyłeś płytki przed wilgocią no i gdzie je upchnąłeś. Czy ten układ się grzeje przy starcie?
Toyota Auris I HSD 2011
Toyota CHR 2019

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sierpnia 2017, 10:08:50 »
erma, chyba masz problem z matematyką, to raz
dwa, nie masz dostępu do takich danych jakie ja mam dzięki pracy jąką wykonuję.
wszystko co napisałem to prawda i tak jest - wszystko zweryfikowane na serwisie.
Oczywiście toyota sama nie robi, ma 100 rożnych spółek, które robią dla nich a czasem nawet zew firmy, ale zamówienie i specyfikacja wychodzi od nich.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Sierpnia 2017, 10:10:13 »
Interesujące rozwiązanie. Wielkie dzięki :) Pytanko: jak zabezpieczyłeś płytki przed wilgocią no i gdzie je upchnąłeś. Czy ten układ się grzeje przy starcie?
w kpl są pudelka na to, przed złożeniem dodałem na łączenie trochę silikonu.

Offline DarkMind

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Sierpnia 2017, 10:18:52 »
w kpl są pudelka na to, przed złożeniem dodałem na łączenie trochę silikonu.
Wielkie dzięki :) Jeszcze jedno pytanie: dobrze rozumiem - jedna płytka do jednej lampy? No i dlaczego na wyjściu są 4 kable?
Toyota Auris I HSD 2011
Toyota CHR 2019

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Sierpnia 2017, 11:20:51 »
Jesli przepalaja ci sie tylko wlokna od mijania to jedna plytka starczy na dwie zarowki. Drogowe i pozycje zostawiasz w spokoju.
Ps to taka mala zastawka
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2017, 11:42:04 wysłana przez erma »

Offline DarkMind

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Sierpnia 2017, 11:45:52 »
Jesli przepalaja ci sie tylko wlokna od mijania to jedna plytka starczy na dwie zarowki. Drogowe i pozycje zostawiasz w spokoju.
Ps to taka mala zastawka
Do drogowych są osobne żarówki, do pozycji też :) To jak podłączyć te 4 kabelki na wyjściu?
Toyota Auris I HSD 2011
Toyota CHR 2019

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl