Autor Wątek: Światła długie  (Przeczytany 6283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
Światła długie
« dnia: 16 Sierpnia 2017, 23:20:05 »
Witam,
dziś zamontowałem u siebie w auris zestaw xenonów (oczywiście podróbki), różnica jest porażająca na korzyść podróbek. Światła świecą dalej i jaśniej. Sprawdzałem po godzinie 22 na trasie , jechał przede mną tato i mówił ,że nie oślepiam . Pytanko mam do Was ,:skąd w aurisie z 2013r 1.4d4d biorą się światła długie, bo nie widziałem drugiej żarówki w lampie ani w soczewce. Czy ledy tak świecą czy może na te żarniki jest wysyłany większy prąd i one świecą jako długie?
pozdrawiam

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Światła długie
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpnia 2017, 11:09:25 »
Chyba tylko Taty nie oslepiasz!

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Auris HSD:

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpnia 2017, 12:25:17 »
Nagadałeś sie fanatyku przepisów? Nie o to pytałem! A po drugie ciekaw jestem jak Ty bardzo jestes przepisowy podczas jazdy;) Jeśli znasz odpowiedź to napisz,jeśli nie to uwagi zachowaj w sobie;) pozdrawiam

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpnia 2017, 17:59:13 »
del

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpnia 2017, 22:20:41 »
Może jest to jedna żarówka jak w niektórych samochodach?

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpnia 2017, 01:38:38 »
Podmieniłeś standardowy halogen HIR2?
Podeślij oznaczenie tego co zapodałeś i zdjęcie lampy. W zależności od wersji masz pewnie przesłonę do długich.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Sierpnia 2017, 17:20:20 »
Nagadałeś sie fanatyku przepisów?
Gdyby ktoś w ciebie wjechał przypadkiem i będzie bum, to sprawca może powiedzieć, że oślepiłeś go chińskim xenonem i skończy się to tak, że wina za stłuczkę będzie leżeć po twojej stronie.
Nawiązując do tematu to powinieneś zamontować bi-xenon aby mieć "długie".

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Sierpnia 2017, 18:58:21 »
Bo sprawca napewno będzie wiedzieć że ma Hidy...

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Sierpnia 2017, 22:13:10 »
Witam.
Widzę, że jest tyle samo zwolenników co przeciwników tego oświetlenia. Jednak dla mnie liczy sie najbardziej moje i mojej rodziny bezpieczeństwo. Widzę lepiej więc ono wzrasta. Jeździłem trzy dni na hidach na nocną zmianę do pracy i nikt z przeciwka nie mrugał ,że go oślepiam. Jutro wstawię fotki faktury tego co zamontowałem oraz zdjęcia lampy a w niedzielę postaram się o fotki z nocy świateł krótkich i długich na nie oświetlonej ulicy.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Sierpnia 2017, 22:44:54 »
Fabryczne nawet się nie stały obok hidów. Jeśli masz soczewki i odcięcie światła to nikogo nie oślepiasz bo równie dobrze robiłbyś to zwykłą żarówką.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Sierpnia 2017, 22:55:33 »
W przypadku gdy poszkodowany w wypadku spędza min. 7 dni w szpitalu, samochód jest wręcz "prześwietlany" przez policję, nie wspominając już o przypadkach śmiertelnych. HIDy można poznać z kilometra i różną się od zwykłych żarówek (także od prawdziwego xenona) charakterystyczną barwą światła. Zwykła żarówka ma barwę 3000k a mało kto zakłada HID o tej temperaturze. Najwięcej (dostępnych w sprzedaży) jest 6000-10000k. O braku spryskiwacza i auto poziomowania szkoda już wspominać.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2017, 22:57:06 wysłana przez Gawith »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sierpnia 2017, 00:55:19 »
Sami wiecie jak jest na drogach - albo ludkowie jeżdżą z jakimiś lampami, które oślepiają wszystkich dookoła, albo mają pseudo dzienne, których czasami nie widać jak świecą (w zależności pod jakim kątem zbliża się auto). Dlatego też w przypadku zdarzenia drogowego warto poprosić policję czy aby na pewno z oświetleniem drugiego auta wszystko jest w porządku - czy nie ma samoróbek bez homologacji. To tak jak z alkoholem - wystarczy że coś masz w organiźmie i jesteś już przynajmniej współwinnym
E18_Prestige_MultidriveS

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sierpnia 2017, 09:06:21 »
przypadku gdy poszkodowany w wypadku spędza min. 7 dni w szpitalu
Pobyt w szpitalu nie ma tu nic do rzeczy.
Ważny jest okres na jaki nastąpiło naruszenie czynności ciała lub rozstrój zdrowia - tu granicą jest 7 dni. Poniżej 7 dni - wykroczenie, powyżej 7 - dni przestępstwo.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sierpnia 2017, 16:12:42 »

Ubezpieczyciele mają mocną konkurencję na rynku i zaczynają chwytać się każdego sposobu żeby wymigać się od płacenia ewentualnie przerzucić odpowiedzialność na innego uczestnika wypadku.
Świadomość rośnie w narodzie i coraz częściej sięgamy po wzorce zachodnie przy kraksach i odszkodowaniach:
- sprawdzanie czy światła stopu były sprawne w momencie wjechania komuś w tył
- sprawdzanie stanu ogumienia itd.
Ba, nawet słynne dyskusje na temat czy samochód z homologacją na 17'' może jechać na 16''...

Kontrolowanie oświetlenia (Xenony-samoróbki, chińskie żarówki itd) w wykonaniu patroli policji widziałem wielokrotnie.
Tak że ten, tego...

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sierpnia 2017, 16:29:39 »
także ten tego pożyjemy zobaczymy:)
chciałem przesłać fotki co kupiłem ale nie widzę jak to zrobić:( nigdzie nie widzę opcji dodaj załącznik albo coś podobnego:(
napiszę więc co kupiłem:
1. HIR2 (9012) 6000K Palnik HID 35W(komplet)-65zł
2. Przetwornica 35W HID X35 AC cyfrowa slim can bus x2 xenon kit-249zł
Zdjęcie lampy nie wstawię i tak samo jutro zdjęć z nocy ,chyba ,że ktoś mi podpowie jak je wstawić:)
Lampę mam z soczewką i diodami LED.
pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl