Autor Wątek: chr + lpg  (Przeczytany 50062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MaciejTT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota C-HR
Odp: chr + lpg
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Maja 2023, 02:40:20 »
@MaciejTT  A jak ze spalaniem gazu na codzien?Bo to ktore podales z podrozy do Chorwacji to jednak trasa.
Akurat 15.06 br.mam wykupione wczasy w Gradacu i mysle ze pojade tam juz C-HR.
Adamlca,
Właśnie przy okazji tankowania z racji że myślałem że już jadę na oparach to zatankowałem i zdziwiłem się że jeszcze miałem trochę zapasu. Postanowiłem więc przeliczyć w kalkulatorze jak to wygląda i ku mojemu zaskoczeniu wygląda to na prawdę fajnie bo wyszło że miałem jedynie 6L spalania na setkę.
Co do mojego stylu jazdy to mam ustawiony na stałe Eco Mode ale to dlatego że nie czuję jakieś różnicy a na pewno żadnej drastycznej od trybu normal a sport na stałe nie da się włączyć bez obfitych przeróbek  :cheesy: :grin:
Na pewno prawie nie zdaża mi się jeździć "Gaz hamulec" i raczej dość płynnie. Poza tym mam ciężką nogę więc ruszanie ze świateł jest sprawne  :P żona też jak prowadzi to się nie patyczkuje :grin:
A tutaj fotka z tabelką z wyliczeniem spalania:
Screenshot-20230528-011544" border="0

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Maja 2023, 11:53:29 »
Sport można włączyć na stałe po dołożeniu przekaźnika czasowego
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Maja 2023, 21:19:29 »
Sport można włączyć na stałe po dołożeniu przekaźnika czasowego

A jakieś szczegóły?  :roll:
Laik pomyśli że jak dołoży przekaźnik do schowka to ...  :grin:

Offline taki-jaa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Czerwca 2023, 20:21:25 »
@MaciejTT jest szansa na zdjęcia jak to u Ciebie wygląda?

Offline adamlca

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Sierpnia 2023, 20:25:38 »
Panowie dzis odebralem z warsztatu swoja CHRke juz z instalacja gazowa.Zrobilem pierwsze kilkadziesiat km.Jest ok,tylko bak benzyny zatankowalem do pelna i wczesniej zawsze wtedy komputer pokazywal mi zasieg ponad 700km.A teraz wcale sie nieprzestawil i pozostal na wartosci z przed tankowania  i choc jezdze na gazie to zasieg na benzynie spada mimo ze bak na 100% pelny.

Jest jakis sposob by komputer pokazywal prawdziwy zasieg jaki pozostal na benzynie?Zaznacze ze probowalem przelaczania na benzyne,gasilem auto i ponownie uruchamialem na benzynie-nic to nie dalo.
Grzebie na forum rowniez przy innych modelach i rady nie znajduje.

Offline taki-jaa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Sierpnia 2023, 21:14:33 »
Panowie dzis odebralem z warsztatu swoja CHRke juz z instalacja gazowa.Zrobilem pierwsze kilkadziesiat km.Jest ok,tylko bak benzyny zatankowalem do pelna i wczesniej zawsze wtedy komputer pokazywal mi zasieg ponad 700km.A teraz wcale sie nieprzestawil i pozostal na wartosci z przed tankowania  i choc jezdze na gazie to zasieg na benzynie spada mimo ze bak na 100% pelny.

Jest jakis sposob by komputer pokazywal prawdziwy zasieg jaki pozostal na benzynie?Zaznacze ze probowalem przelaczania na benzyne,gasilem auto i ponownie uruchamialem na benzynie-nic to nie dalo.
Grzebie na forum rowniez przy innych modelach i rady nie znajduje.

Napiszesz więcej - jaka instalacja? Gdzie montowałes? Jak duża butla? Jak jest zorganizowana przestrzec wokół?

Offline adamlca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Sierpnia 2023, 07:11:57 »
Wieczorem napisze wiecej bo dzis zrobie z 200km.
Mam nadzieje ze ktos ma rade na ten glupiejacy komputer.

Offline adamlca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Sierpnia 2023, 08:41:38 »
Zamontowalem w

v-gaz.pl Pawel Rzasa Dlugoleka.

Komputer KME Jet Mini OBD
ReduktorMagic III Compact
Wtryskiwacze Barracuda
Zbiornik Bormech 580/220/46l -realna poj.powinna wyniesc 36.8l
Typ czujnika CCT-6

Wlew pelny taki jak na tym filmie w 2.40minucie;
www.youtube.com/watch?v=unrKy7ap6iQ&t=161s
Rowniez przelacznik(na filmie 2.30mi)mam umieszczony w tym miejscu ale w mojej CHRce wolna byla prawa zaslepka a przelacznik KME jest inny i ...ladniejszy:)
Rowniez bagaznik po montazu u mnie wyglada podobnie(3.00min filmu)tylko u mnie ciut wiekszy.Po bokach mam teraz puste miejsca a mata bagaznika lezy na butli  po bokach dynda.Wiedzialem o tym-we wlasnym zakresie kupie twardy elewacyjny steropian i po bokach tam zamontuje.Ulatwia ten montaz dwa cienkie bolce ktore tam wystaja(mocowaly oryginalny styropian) do tego klej do styropianu i mata bedzie lezec jak sie nalezy.Z tym ze ten styropian bede mial(jeszcze sobie ustale)tylko 10-15cm od boku auta tak ze zostanie jeszcze miejsce na szpargaly po obu miejscach butli.

Zdjec nie wstawie bo portal ich bezposrednio nie przyjmuje.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Sierpnia 2023, 11:00:06 »
Zasięg wyświetlany w zegarach jest obliczalny ze średniego spalania benzyny podawanego ze sterownika silnika i drogi, ktora przebył wóz. Skoro jest dołożone zasilanie innym paliwem to nijak działać prawidłowo to nie będzie.
A jeżeli dodatkowo nie ma zamontowanego odpowiedniego emulator wskazań paliwa to i zaraz się okaże że nie będziesz wiedział ile masz w zbiorniku benzyny.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2023, 11:08:57 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline adamlca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Sierpnia 2023, 12:34:06 »
Zasięg wyświetlany w zegarach jest obliczalny ze średniego spalania benzyny podawanego ze sterownika silnika i drogi, ktora przebył wóz. Skoro jest dołożone zasilanie innym paliwem to nijak działać prawidłowo to nie będzie.
A jeżeli dodatkowo nie ma zamontowanego odpowiedniego emulator wskazań paliwa to i zaraz się okaże że nie będziesz wiedział ile masz w zbiorniku benzyny.

Dziekuje.Dokopalem sie do takich informacji choc wynika z nich ze i emulator nie zawsze sie sprawdza.

www.forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=52023.0

Dzis zona zrobila 108km i zasieg spadl z 517 na 491km:)Ale wskazowka na prawym zegarze pokazuje pelny bak benzyny(bo taki jest)i mnie najbardziej interesuje czy gdy zasieg spadnie do zera(choc fizycznie benzyna w baku jest) to nie bedzie miec wplywu na prace np.pompy paliwowej?
Nastepna sprawa-zapali sie kontrolka rezerwy i tak bedzie swiecic ?

W sumie warsztat gdzie montowalem robi tego silnika od cholery(oddawalem CHR we wtorek-stala Corolla,odbieralem w piatek-stal Auris)a nie wiedzial o takim problemie?Dziwne.
Braku informacji o zasiegu przeboleje...tylko boje sie o pompe paliwa-potrzebnie?

Offline taki-jaa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Sierpnia 2023, 12:42:14 »
Zamontowalem w

v-gaz.pl Pawel Rzasa Dlugoleka.

Wtryskiwacze wiercone w głowicy czy w kolektorze dolotowym? Miałeś wcześniej koło dojazdowe i te styropiany po bokach i wysoką podłogę czy tylko ten styropian mały na środku?

Offline adamlca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Sierpnia 2023, 18:20:31 »

Offline taki-jaa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Sierpnia 2023, 19:12:02 »