Jak się ta kamerka sprawuje?
no cóż przede wszystkim wciąż działa. Ja mam z modułem gps, który jest oddzielną częścią kamerki - to on jest przyklejony do szyby, a do niego dołącza się kamerkę. Na stornie
https://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-viofo-a119 jest informacja, że połączenie tych dwóch elementów nie jest najlepsze i w przypadku podłączenia zasilania do gps następują zaniki zasilania (wtedy urządzenie się wciąż restartuje). Rozwiązania są dwa - odesłanie sprzętu do naprawy w ramach gwarancji lub podłączenie zasilania bezpośrednio do kamerki. Ja skorzystałem z drugiego rozwiązania i jest ok.
Kamerka jest bardzo dyskretna, ma polskie menu, kilka bajerów (ale nie pytaj jakich bo i tak nie pamiętam) oraz oczywiście nagrywa w pętli (długość nagrania do wyboru), można zabezpieczyć wybrane nagranie przed nadpisaniem, ustawić cykliczne formatowanie karty etc. Jakość filmów dla mnie jest ok, w porównaniu z poprzednim blaupunktem lepsza, ale czasami rejestracja samochodu jest nie do odczytania, lecz czytałem w necie że to w zasadzie standard i ten sprzęt nie odbiega w tym zakresie od konkurencji. Ma szeroki kąt widzenia - chyba na końcach lekko zakrzywia obraz. Jak rozmawiałem ze sprzedawcą to rekomendował kartę do niej - Samsunga. Zwracał uwagę, że czasami klienci zgłaszali problemy z kamerką i Samsung te problemy rozwiązywał. Ja miałem goodrama i taka karta u mnie funkcjonuje na razie bez zarzutu. Po podłączeniu kamerki do kompa po usb i nagrywaniu obrazu, a następnie wyłączając kamerkę ostatni plik (niepełny) nie zapisuje się poprawnie, ale podczas pracy/zasilania w samochodzie już nie ma z tym problemu.
Jedyny minus, że kamerka nie ma baterii ( choć producent uważa że to plus )- wyłączając zapłon, ona też się wyłącza (poprzednia jeszcze przez 30 sekund. nagrywała). Poprzednią mogłem ustawić, że w przypadku ruchu wokół samochodu mogła się włączyć i nagrywać - tu tego chyba nie ma (bo nie ma baterii) - ale nigdy nie korzystałem z tego w obawie, że będzie się włączać ciągle i rozładuje aku. Podsumowując - mogę polecić to urządzenie