Autor Wątek: Zużycie paliwa w 1.2  (Przeczytany 17675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zużycie paliwa w 1.2
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Września 2017, 23:36:40 »
Ja zrobilem o.k 1000km 1.2t  w manualu.. myslalem ze bedzie lipa ale nie jest zle w trybie sport i włączone iMt da sie tym jechac.. spalanie mi wyszlo przy dynamicznej jezdzie ponad 7 l 80% trasa  na miescie po resecie 8-12 ale mysle ze spokojnie mozna zejsc nizej

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Września 2017, 00:17:15 »
Można tu mieć średnią poniżej 6l i to nie z dziadkowej jazdy, więc odniesione do gabarytu i kapci  :good:
W Auris'ach ten motor rozkłada na łopatki Valvematic'a - dynamika/ekonomika, tylko od dzisiaj już raczej było by ciepło jak by mieli go homologować na RDE i WLTP :song:
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2017, 00:32:08 wysłana przez erma »

Leśny_skoczek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Września 2017, 07:48:46 »
Przez pierwsze tysiące auto się dociera stąd to spalanie większe - tak pani przy odbiorze mówiła i w sumie u mnie też tak było że przez jakiś czas znacznie więcej paliła a później się unormowało.
To nie poldek ze po 1k w oleju 100g opiłków pływało, więc to lekka sugestia - poznajesz motor i inaczej nim zaczynasz jeździć, daj komuś innemu pośmigać to zobaczysz ile mu spali.

Niby tak ale jeździłem testowym 1.2T i miałem spalanie koło 6.5l a przy naszym nowym było znacznie wyższe na początku. Auto ma generalnie bardzo liniowego boosta i biegi wystarczy zmieniać powyżej 2tyś oraz jak najmniej hamować ot cała filozofia jazdy benzyną którą prawie do każdego auta można aplikować.

1.2T z automatem do hybrydy to oczywiście ma mniejszą różnicę cenową ale ja przy naszym stylu jazdy (60% trasy i 40% miasto) nie uważałem automatu za konieczność. Plus auto ma wysoki moment już od 1200 aż do 4000rpm więc nie trzeba tak żonglować biegami jak miało to miejsce w naszym poprzednim autem z silnikiem diesla gdzie przy 50-60km w mieście ciągle się zmieniało biegi między 3 a 4.

Skrzynia i silnik są dobrze zestrojone, mi najbardziej przeszkadza, że sprzęgło, skrzynia biegów i kierownica maja za dużo wspomagania i bardzo mało stawiają oporu ale to auto kierowane dla kobiet więc tak musi być

Offline trzeci

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Września 2017, 07:57:58 »
Jeżeli porównasz taką samą wersję wyposażenia 1,2 Multidrive z hybrydą, to wychodzi tylko jakieś 6-8 tyś zł różnicy, więc jak dla mnie warto dopłacić, chociażby ze względu na teoretyczną większą niezawodność układu hybrydowego.
A jak uwzględnić korzyści z tańszego parkowania gdy ktoś jest zmuszony parkować w strefach płatnych  (u mnie 1700zl/rok taniej) to ceny aut są juz zbliżone
Spalanie - Motostat.pl

Leśny_skoczek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Września 2017, 16:37:29 »
To chyba mieszkasz zagranicą jak takie perks masz do hybrydy?
Ja bym dopłacił te 20-30tyś jeśli CHR była plug in jak nowy prius, te 30km na ładowaniu z gniazdka w EV by zaspokoiło większość naszych potrzeb jeśli chodzi o dojazdy

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Września 2017, 19:22:09 »
Ja bym dopłacił te 20-30tyś jeśli CHR była plug in jak nowy prius, te 30km na ładowaniu z gniazdka w EV by zaspokoiło większość naszych potrzeb jeśli chodzi o dojazdy
NIekoniecznie... zdaje się że mieszkańcy Gdańska mogą parkować za darmo po wyrobieniu odpowiedniego identyfikatora (choć nie wiem czy dotyczy to wszystkich stref), a w Toruniu chyba z wyłączeniem strefy A (za to dotyczy to wszystkich hybryd, nie tylko zarejestrowanych w Toruniu)
Za to w W-wie - parkowania za free nie ma ale jest możliwość wjazdu autem na Nowy Świat/Krakowskie PRzedmieście (i znam takiego który tylko z tego powodu kupił hybrydę)
Ale to oczywiście bzdety w porównaniu z ulgami w innych krajach

Leśny_skoczek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Września 2017, 19:33:07 »
W Gdańsku darmowe parkowanie dotyczy tylko hybryd plug-in lub elektryków.

Offline amartin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Września 2017, 19:34:48 »
Witajcie forumowicze. Są istotne bonusy z powodu  posiadania hybrydy. W Szczecinie bilet parkingowy na wszystkie strefy kosztuje 10 złotych rocznie. Kiedy wyrabiałem sobie ten bilet, to przede mną w kolejce stał jeden gościu z Lexusem i inny z Aurisem. Pozdrawiam.

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Września 2017, 19:29:26 »
Dokładnie, gdyby C-hr był w wersji plugin to byłoby super, gdzieś czytałem że Toyota bierze taką opcje pod uwagę i wtedy faktycznie, część osób mogłaby spokojnie jeździć na samym prądzie, a przy emisji co2 poniżej 50 zerowy podatek, przynajmniej do 2019 np w Belgii w której mieszkam. Ciekawe na ile różni się konstrukcja plugin, może wystarczyło by zmienić akumulator na większy, wyprowadzić gniazdo ładowania i załatwione?

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Września 2017, 19:36:11 »
Prius plugin ma dwa silniki elektryczne

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Września 2017, 20:20:22 »
Nie koniecznie - e-Four jest dostępny i w zwykłym Prusiaku jak i w Ravce.
Chyba że masz na myśli to iż generator ma opcję wspomagania napędu.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2017, 21:14:12 wysłana przez erma »

Leśny_skoczek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Września 2017, 16:44:52 »
Zrobiłem pomiar spalania auta po przejechaniu trasy 650km i auto spaliło 40l (zalane po korek paliwo na stacji) więc wychodzi spalanie prawdziwe 6.15l/100km Cykl mieszany kilka wyjazdów z Gdańska na Hel by popływać na kitesufingu, trochę jazdy po Gdańsku.
Średnie spalanie komputera to waha się między 6.2 a 6.1 więc komputer pokazuje faktyczne spalanie (!!!) Na trasie ode mnie do Jastarni (80km) pokazał dziś 5.7l
Jestem bardzo zadowolony ze spalania bo myślałem, że będzie wyższe o te 0.5l

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Września 2017, 07:29:41 »
Jest nieźle . Mnie w mieście dużo pali ale mam baaardzo krótkie odcinki
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline marianpower

• Toyot Leżący
  • *
    • Pozycjonowanie stron Extraseo
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Września 2017, 15:26:25 »
Jestem posiadaczem toyoty chr 1,2 z manualem - kiedy kupowałem auto nie było jeszcze automatycznej skrzyni biegów.

Sprawdzanie i podawanie spalania na trasie A do B jest dużym błędem i wprowadzanie wszystkich w błąd.

Moje spalane to 7,2 przy pomiarze na 3000 km. Kilka trasy była autostrada i prędkość 140 - 160 (w trybie sport) + klima.
Gdyby nie to myślę ze miał bym średnie spalanie na poziomie 6,5
Używam auta jak normalny człowiek , kiedy jest ciepło używam klimatyzacji (po to ona jest) a jak jest szybsza trasa to nie jadę 80km/h tylko 130 - 140 (tam gdzie się da :) )

Każdemu polecam podawanie spalania z ostatnich 2000 km a nie z autostrady 60km - mi się raz udało przejechać z Katowic do Gliwic ze spalaniem 4,9 ale jadąc autostradą 85km/h tracimy swój czas którego nikt nie liczy.

Chętnie spotkał bym się z osobą która ma hybrydę aby przejechać kilak testowych odcinków, autostrada, miasto, trasa mieszana - jazda dwóch samochodów za sobą i wtedy porównać spalanie.

Takich testów jeszcze nie widziałem. Jeśli jest coś takiego podeślijcie linka i poprawcie mnie.       
CHR Dynamic - Niebieski z czarnym dachem
Przejechane 35 000 - Średnie spalanie 6,3 l

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Września 2017, 20:28:42 »
Każdemu polecam podawanie spalania z ostatnich 2000 km a nie z autostrady 60km - mi się raz udało przejechać z Katowic do Gliwic ze spalaniem 4,9 ale jadąc autostradą 85km/h tracimy swój czas którego nikt nie liczy.

Hmmm w mojej hybrydzi  :song: komp ustawiony mam tryb "A" to przebieg od nowości ponad 6000 a średnia 5 litrów  :good:
Tryb "B" to średnia od ostatniego tankowania, 4,1 litra  :shock: ale ostatni bak przejeździłem praktycznie trasą dom-praca-dom  :wallbash: odcinki około 8km max do 15km. wszystko po mieście i podmiejskie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl