Autor Wątek: Ubytki lakieru pod progami  (Przeczytany 2634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek-40

• Toyot Leżący
  • *
Ubytki lakieru pod progami
« dnia: 21 Sierpnia 2017, 13:32:04 »
Witam. Zauważyłem, że w mojej Ravce na tym czarnym rancie pod progami pojawiły się ubytki lakieru prawdopodobnie od kamieni (widoczne na zdjęciu). Czy macie jakies sprawdzone sposoby aby się ich pozbyć oraz aby zapobiec ich powstawaniu? Myślałem o punktowym zamalowaniu tych ubytków i zastosowaniu na całym elemencie jakiegoś środka o strukturze gumy. Co myślicie, możecie coś polecić?
Drugim problemem jest łuszczenie się lakieru w miejscu widocznym na drugim zdjęciu? Na szczęście nie pojawiła się jeszcze rdza. Oddać to do lakiernika czy samemu próbować coś zrobić. Może warto to miejsce także zabezpieczyć jakimś środkiem typu baranek? Wiem, ze trochę straciłbym na estetyce samochodu, ale przynajmniej byłbym spokojny o korozję. Poniżej zamieszczam linki do zdjęć.

IMG_20170821_130628.jpg
IMG_20170821_130706.jpg

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Ubytki lakieru pod progami
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpnia 2017, 16:38:24 »
Takie to wystarczy punktowo podkładem epoksydowym i na to punktowo konserwacja.

Albo jakiś dobry środek antyodpryskowy na całe progi i polakierować.
3VZ.pl

Offline Bartek-40

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpnia 2017, 18:14:16 »
A mógłbyś polecić coś konkretnego? Może jest coś czego nie trzeba malować i wygląda znosnie?
Mam jeszcze pytanie odnośnie plastikowej osłony widocznej na zdjęciu. Próbowałem ja zdjac, odkrecilem śrubę ale widać że jest ona chyba przyklejona do progu? Mogę to oderwać? Nic nie uszkodze? Co użyć aby przykleić to ponownie?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2017, 21:00:24 »
Zależy, co dla Ciebie oznacza znośnie.

Nie wiem ile lat ma to auto, ale położenie dodatkowej warstwy na same progi nie zapewni Ci spokoju o korozję, bo do tego trzeba by zrobić całe podwozie, póki go nie łapie rdza.

Środków jest multum, od bitumicznych przez wodne po rozpuszczalnikowe. Ja robię Noxudolem lub Terosonem, a konkretnego produktu Ci jednoznacznie nie polecę, bo to można zrobić na 5 różnych sposobów z lakierowaniem lub bez.

Jeśli osłona będzie przyklejona do progu (w co wątpię) to zapewne na taśmie do listew. Przykleić możesz tym samym lub uszczelniaczem blacharskim, ostatecznie klejem do szyb.

3VZ.pl

Offline Bartek-40

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sierpnia 2017, 16:45:09 »
Próbowałem ściągnąć ta osłonę i nic. Odkrecilem śrubę i już nawet wygiąłem cała ta osłonę tak że trzyma się tylko w miejscu gdzie jest otwór po śrubie. Ktos wie jak to ściagnac?

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpnia 2017, 00:46:46 »
Wykręć śrubę i wsuń płaski wkrętak, wyjedzie plastik z tulejką z progu...

Offline marian325

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2017, 12:34:41 »
Witam. Zauważyłem, że w mojej Ravce na tym czarnym rancie pod progami pojawiły się ubytki lakieru prawdopodobnie od kamieni (widoczne na zdjęciu). Czy macie jakies sprawdzone sposoby aby się ich pozbyć oraz aby zapobiec ich powstawaniu? Myślałem o punktowym zamalowaniu tych ubytków i zastosowaniu na całym elemencie jakiegoś środka o strukturze gumy. Co myślicie, możecie coś polecić?
Drugim problemem jest łuszczenie się lakieru w miejscu widocznym na drugim zdjęciu? Na szczęście nie pojawiła się jeszcze rdza. Oddać to do lakiernika czy samemu próbować coś zrobić. Może warto to miejsce także zabezpieczyć jakimś środkiem typu baranek? Wiem, ze trochę straciłbym na estetyce samochodu, ale przynajmniej byłbym spokojny o korozję. Poniżej zamieszczam linki do zdjęć.

IMG_20170821_130628.jpg
IMG_20170821_130706.jpg

u mnie po wykreceniu tej sruby od spodu okazało sie ze brog od srodka jest zjedzony, a moj rocznik Ravki to 2007.radze kupic od razu wosk do profili zamknietych- powyciagac z progow gumki i solidnie wpryskiwac materiał

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Września 2017, 13:47:00 »
Kolega powyżej bardzo słusznie zauważył, że bardzo istotne jest zabezpieczenie progów od wewnątrz. Jest masa wosków do wyboru z odpowiednimi aplikatorami, robota prosta. Zewnętrzne odpryski to pikuś w porównaniu z tym co siędzieje w zamkniętych przestrzeniach profili.

Offline marian325

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Września 2017, 14:43:49 »
Kolega powyżej bardzo słusznie zauważył, że bardzo istotne jest zabezpieczenie progów od wewnątrz. Jest masa wosków do wyboru z odpowiednimi aplikatorami, robota prosta. Zewnętrzne odpryski to pikuś w porównaniu z tym co siędzieje w zamkniętych przestrzeniach profili.
Dokładnie, w srodku "ruda tanczy jak szalona" a blacha w ravkach jest papierowa.
w dodatku profile w srodku sa suche- bez konserwacji .
Byłem w szoku jak zobaczyłem na swoim przykładzie jak 10 letnie auto moze byc juz zjedzone.
Blacha na tych progach jest tak cienka i plastyczna ze wyginam ja recznie po wycieciu.
Wiec Panowie radze konserwowac, zanim bedzie za pozno i pozostanie jedynie ciecie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl