Autor Wątek: Świst i głośniejsza praca silnika 1.4 D4D  (Przeczytany 7233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline konrado99

• Toyot Leżący
  • *
Świst i głośniejsza praca silnika 1.4 D4D
« dnia: 23 Sierpnia 2017, 07:49:52 »
Witam.
Wczoraj odebrałem Aurisa po wymianie oleju.
Mechanik wymienił także wszystkie filtry.
Jak wracałem od mechanika autkiem, wyraźnie słyszę że silnik pracuje troszkę głośniej (tak jakby buczał troszkę) tylko przy dodawaniu gazu - na wolnych obrotach jest spoko. Dodatkowo podczas dodawania i puszczania gazu, słychać tak jakby świst.
Jestem pewny, że filtry wymienione to zamienniki. Auto przyspiesza prawidłowo, wszystko jest ok, poza tymi niepokojącymi dźwiękami.
Ktoś coś podejrzewa? 
Pozdrawiam!

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Świst i głośniejsza praca silnika 1.4 D4D
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2017, 08:06:47 »
Źle zamknięta obudowa filtry powietrza?

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Auris HSD:

Offline konrado99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpnia 2017, 08:35:20 »
Myślę, że jestem w stanie to sprawdzić, jak wrócę z pracy do domu.
A czy myślicie, że problemem może być także zamiennik wkładu filtra? Gdzieś tu na forum wyczytałem, że powodowało to podobne objawy.
Myślę, że na bank problemem będzie coś co zostało wymienione przy tej wymianie oleju i filtrów - bo przedtem (przedwczoraj) auto chodziło idealnie..

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpnia 2017, 23:12:18 »
Jak jużwspominałeś, był tu już na forum poruszany temat buczenia w pewnym zakresie obrotów, a przyczyną był nieoryginalny filtr powietrza, który był niespasowany i "latał" sobie w obudowie powodując wibracje i buczenie. Moja rada: kup w sklepie budowlanym taśmę, taką srebrną zbrojoną, oklej nią brzeg filtra dookoła kilkukrotnie i zamontuj filtr z powrotem. U mnie zadziałało.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2017, 23:15:02 wysłana przez Gawith »

Offline konrado99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpnia 2017, 14:55:20 »
Słuchajcie, problem rozwiązany.
Winny okazał się być.... uwaga - młody pracownik zakładu, gdzie oddałem Aurisa (syn właściciela), który - po ponownym odwiedzeniu przez moją żonę zakładu - przyznał, że w sumie nie wiedział za bardzo jak dokręcić obudowę filtra powietrza, więc nie dokręcił.
Ręce opadają....
Ważne, że się wyjaśniło i filtr zakręcił - bo akurat wiedział jak - szef zakładu :D :D

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Października 2017, 20:15:34 »
Hej! Witajcie, to mój pierwszy post na forum... mam aurisa od kilku dni. Wcześniej jeździłem nissanem.

Filtr powietrza w 1.4 d4d nie jest przykręcany, bo obudowa ma dwa zatrzaski (system jak w nissanie), a od strony kabina pasażera wsuwa się dwa mocowania. Nie ma żadnych śrub.

Inna sprawa, sprawdziłem filtr powietrza, jest Denso. Samochód był cały czas, regularnie serwisowany w ASO, więc wg instrukcji filtr musiał być zmieniany przy 120 tys. km, czyli 7 tys. km wcześniej, ale widzę po nim, że jest dość mocno brudny... czy te filtry tak szybko się brudzą? jest "jasno-czarny" w połowie "waty" filtrującej.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Października 2017, 07:24:48 »
Hej! Witajcie, to mój pierwszy post na forum... mam aurisa od kilku dni. Wcześniej jeździłem nissanem.

Filtr powietrza w 1.4 d4d nie jest przykręcany, bo obudowa ma dwa zatrzaski (system jak w nissanie), a od strony kabina pasażera wsuwa się dwa mocowania. Nie ma żadnych śrub.

Inna sprawa, sprawdziłem filtr powietrza, jest Denso. Samochód był cały czas, regularnie serwisowany w ASO, więc wg instrukcji filtr musiał być zmieniany przy 120 tys. km, czyli 7 tys. km wcześniej, ale widzę po nim, że jest dość mocno brudny... czy te filtry tak szybko się brudzą? jest "jasno-czarny" w połowie "waty" filtrującej.
Filtr szybko się brudzi szczególnie w okresie zimowym (duża ilość pyłów - sezon grzewczy,  itp.)
Obi

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Października 2017, 12:02:36 »

Filtr szybko się brudzi szczególnie w okresie zimowym (duża ilość pyłów - sezon grzewczy,  itp.)
Jeszcze nie ma sezonu zimowego, a auto było mało używane w ostatnich 3 miesiącach.
W benz. filtr był taki brudny po 30 kkm i roku jeżdżenia

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Października 2017, 20:13:11 »
Zamiennik z górnej półki majątku nie kosztuje. Zmień i problem z głowy.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Października 2017, 20:16:27 »
Nie w tym rzecz... chodzi o to, że przy 120 kkm (czyli 7 kkm temu) wymiana filtra to czynność w ramach serwisu ASO. Teraz zastanawiam się, czy ten filtr został w ogóle wymieniony.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Października 2017, 22:18:10 »
Troche sie za pozno zastanawiasz. Takie rzeczy to sie sprawdza po serwisie a nie po przejechaniu 7kkm. Moze byc akurat tak ze drogi byly brudne i sie filtr zakurzyl.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Października 2017, 22:20:00 »
Troche sie za pozno zastanawiasz. Takie rzeczy to sie sprawdza po serwisie a nie po przejechaniu 7kkm. Moze byc akurat tak ze drogi byly brudne i sie filtr zakurzyl.
Wtedy nie miałem tego auta

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Października 2017, 22:59:13 »
Jesli wydaje Ci sie brudny to zmien go sam i bedziesz spokojniejszy. Wez tylko oryginalny, one sa lepsze od tych zamiennikow. A tak w ogole, to trzeba wiedziec ze jak jest zanieczyszczone powietrze to mozna nawet filtr zmieniac dwa razy czesciej niz normalnie.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Października 2017, 10:53:47 »
Z innej beczki, występuje u Was mrowienie na pedale sprzęgła w początkowej i końcowej fazie wciskania/ puszczania (tylko przy wł. silniku podczas jazdy)? nie chodzi mi o skrzypienie itp. - tego nie ma, ale taka jakby delikatna wibracja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl