Autor Wątek: Czy i jaką gwarancję wybrać dla Auris HSD?  (Przeczytany 14379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czy i jaką gwarancję wybrać dla Auris HSD?
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Września 2017, 21:55:04 »
Uparty jesteś.  Proponuję abyś jednak zapoznał się z opisem trybów pracy HSD. Powinien wystarczyć ten na wiki.               

To nie jest klasyczne sprzęgło z siłownikiem wysprzęglikiem i pedałem... ale jest...

Co do rozszerzonej gwarancji to nie licz na cuda, baterię warto za 200zl sprawdzić nawet dla własnej ciekawości, pozostałe elementy nie eksploatacyjne raczej jak już to sam sobie wymienisz poza ASO.
HSD to nie jest jakaś kosmiczna konstrukcja - coraz więcej warsztatów już je serwisuje, a z dnia na dzień ich przybywa bo i hybrydy sprzedają się obecnie bardzo dobrze.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2017, 21:58:05 wysłana przez erma »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Września 2017, 23:52:24 »
To nie jest klasyczne sprzęgło z siłownikiem wysprzęglikiem i pedałem... ale jest...

Nieporozumienia ciąg dalszy.  Torque Converter Clutch czyli sprzęgło hydrokinetyczne to element klasycznych automatów, w eCVT do niczego niepotrzebny bo tam nie ma żadnych mechanicznych zmian przełożeń.  Nadmiar prędkości obrotowej lub momentu silnika spalinowego napędza generator, który zasila silnik elektryczny, momenty obu jednostek sumują się i to cała filozofia.  Wsteczny realizowany jest przez zmianę kierunku obrotów głównego silnika elektrycznego, zasilanego z baterii lub w przypadku jej rozładowania z generatora napędzanego przez silnik spalinowy.  Owe "sprzęgło" w HSD to jedynie ogranicznik momentu, który w warunkach normalnej jazdy nie pracuje, zatem jego zużycie w porównaniu z klasycznym sprzęgłem jest marginalne.

Oczywiście że HSD to nie jest żadna kosmiczna konstrukcja - cały diabeł tkwi w  sterowaniu.  Skoro taksówkarze masowo to kupują to musi dać się niedrogo serwisować poza ASO.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Września 2017, 00:18:17 »
TCC (Toyka usunęła słowo CLUTCH ze standardu Society of Automotive Engineers, żeby dobrze to wyglądało marketingowo) a to zwykła cześć serwisowa która fizycznie występuje w HSD i o to chodziło - JEST, a na ile wystarczy to inna sprawa.
W plug-in ma jeszcze zapadki... więc zapewne krócej posłuży.

A co do wstecznego to po opisie:
"Wsteczny realizowany jest przez zmianę kierunku obrotów głównego silnika elektrycznego, zasilanego z baterii lub w przypadku jej rozładowania z generatora napędzanego przez silnik spalinowy."
wynika że HSD to hybryda szeregowa??? No nie, bo chyba raczej równoległa...

« Ostatnia zmiana: 04 Września 2017, 00:35:51 wysłana przez erma »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Września 2017, 01:02:55 »
TCC (Toyka usunęła słowo CLUTCH ze standardu Society of Automotive Engineers, żeby dobrze to wyglądało marketingowo) a to zwykła cześć serwisowa która fizycznie występuje w HSD i o to chodziło - JEST
Jak dla mnie to może się nazywać nawet generator fal grawitacyjnych ;-)  Chodziło o to czy pełni rolę sprzęgła - NIE PEŁNI.  Z mojej strony EOT w tej kwestii.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Września 2017, 01:04:35 »
A co do wstecznego to po opisie:
"Wsteczny realizowany jest przez zmianę kierunku obrotów głównego silnika elektrycznego, zasilanego z baterii lub w przypadku jej rozładowania z generatora napędzanego przez silnik spalinowy."
wynika że HSD to hybryda szeregowa???
Nie wynika, bo niby czemu miałoby?

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Września 2017, 01:32:27 »
Jak dla mnie to może się nazywać nawet generator fal grawitacyjnych ;-)
Więc po co było się spierać? Jak i tak na koniec podważasz klasyfikacje SAE.
PS. Na wstecznym ICE nie przenosi fizycznie momentu na koła więc siła ciągu jest mizerna, a jak rozładuje się po krótkim czasie bateria trakcyjna to...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Września 2017, 09:20:24 »
Jak dla mnie to może się nazywać nawet generator fal grawitacyjnych ;-)
Więc po co było się spierać? Jak i tak na koniec podważasz klasyfikacje SAE.
Powtarzam, nie chodzi tu o nazewnictwo i nie ma to znaczenia.  Wątek jest o sensie wykupu przedłużonej gwarancji czyli o ocenie potencjalnej usterkowości poszczególnych podzespołów.  Jak twierdzisz, że ogranicznik momentu w HSD jest równie podatny na zużycie i awarie co sprzęgło z dwumasą w dieslu to wykaż to bezpośrednio a nie poprzez wstawianie niepodpisanych rysunków i dyskusje o nazewnictwie.  Zwłaszcza że, jeżeli chcemy porónywać jabłka z jabłkami, chodzi o DSG lub jego odpowiednik a nie manual.

Cytuj (zaznaczone)
PS. Na wstecznym ICE nie przenosi fizycznie momentu na koła więc siła ciągu jest mizerna, a jak rozładuje się po krótkim czasie bateria trakcyjna to...
Jak ktoś uprze się aby jeździc tyłem zamiast przodem to być może będzie miał problem - nie wiem, nie próbowałem...  Straty energii przy zamianie momentu mechanicznego na prąd elektryczny w nowoczesnych konstrukcjach są minimalne a MG2 ma nominalnie 207 Nm od 0 km/h to chyba wystarczy?  Ktoś się gdzieś skarżył że mu hybryda nie ma siły cofać?

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Września 2017, 09:56:57 »
W takim razie czy są jakieś jeszcze elementy wadliwe lub często uszkadzające się w hybrydzie dla których warto wykupić dodatkową gwarancję (ubezpieczenie)?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Września 2017, 10:29:52 »
Pogadaj z taksówkarzami.  Wielu zrobiło ponad 300 tys km na Priusach po czym przesiedli się na tańsze Aurisy którymi już dobijają do 200 tys.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Września 2017, 15:32:27 »
Heheh. Kiedyś prym wiódł Merc na taxi.....
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Września 2017, 21:29:05 »
Ktoś się gdzieś skarżył że mu hybryda nie ma siły cofać?
Tak kierowcy z San Francisco.  :good:

Co do zużycia dodatkowych komponentów i zasadności ich ubezpieczania - zamknij ten watek bo tu sie NIC NIE PSUJE... uwierz na slowo, nawet ta bateria spokojnie wytrzyma a jak cos to wymienia ci chłopaki z miasta - jedna cele za roczny przegląd...   :good:
Bo jak by te baterie tak padaly to stopa zwrotu z tych 200zl była by zabójcza dla ASO, a jak widać nie jest i maja sie calkiem dobrze...
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2017, 21:31:49 wysłana przez erma »

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Września 2017, 21:33:24 »
nie poprzez wstawianie niepodpisanych rysunków
Rysunek podpisany i nie żaden tam fake - e-CVT z prusiaka z wtyczka.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Września 2017, 09:53:35 »
nie poprzez wstawianie niepodpisanych rysunków
Rysunek podpisany i nie żaden tam fake - e-CVT z prusiaka z wtyczka.
Teraz już tak. Lepiej późno niż wcale ;-)

Tylko że ten wątek jest o Aurisie Hybrid a nie o Priusie Plug In, zdaje się?  Jaki więc jest cel publikowania przekroju przekładni o całkiem innej konstrukcji, w której zastosowano jednokierunkowe sprzęgło pozwalające spiąć obydwa silniki elektryczne w tandem dając w ten sposób wyższą moc w trybie eV?  W Aurisie HSD czegoś takiego nie ma bo i nie miało by to żadnego sensu.

Tak przy okazji, o ile Auris II Hybrid jest strzałem w dziesiątkę, to obecny Prius Plug In to porażka, opracowana pospiesznie chyba tylko po to aby można było Priusem wjechać do centrów miast zamkniętych dla samochodów spalinowych.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Września 2017, 14:12:23 »
Tak przy okazji, o ile Auris II Hybrid jest strzałem w dziesiątkę, to obecny Prius Plug In to porażka, opracowana pospiesznie chyba tylko po to aby można było Priusem wjechać do centrów miast zamkniętych dla samochodów spalinowych.

porażką mógł ew. być pierwszy prius plug-in, którego miałem okazje kilka lat temu testować i to dwukrotnie. Nowy zrobił na mnie super wrażenie - test za ok. miesiąc jak obrobię się z wcześniejszych. Jedyne co mnie do niego nie przekonuje, to zbyt mały kufer jak na auto rodzinne. Podają, że ma 360-370 l. ale to ściema i prawdopodobnie do linii dachu to parametr. Poza tym jeździło mi się nim wybitnie, a wyniki jakie miałem oscylowały poniżej 2l. Ale o tym w teście za miesiąc.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2017, 14:15:21 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Września 2017, 22:55:26 »
Potwierdzam, jeździłem 130km/h na EV - bezcenne, a co do kufra... nie powala. Przy takim spalaniu i dziennym cyklu użytkowania faktycznie trzeba pilnować czy "benzyna się jeszcze nie rozwarstwiła" ze starości w baku.  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl