Autor Wątek: Zmiana halogeny na Led  (Przeczytany 4197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline siubuk

• Toyot Leżący
  • *
Zmiana halogeny na Led
« dnia: 04 Września 2017, 08:22:55 »
Witam przez przypadek wyskoczyła mi taka aukcja czy warto inwestować czy lepiej założyć zwykle żarówki http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6827285345 dodam że jestem po wymianie lamp ale i tak dużo się nie zmieniło

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zmiana halogeny na Led
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Września 2017, 10:01:51 »
Korzystaj z oryginalnych żarówek. Z LED jest problem zimą, kiedy "zamarza" przednie szkło reflektora (brak podgrzewanych spryskiwaczy). Poczytaj na forach.

Offline Budzik91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Września 2017, 17:58:16 »
To HB4 pasuje do Aurisa II ?
TOYOTA

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Września 2017, 20:15:10 »
Ja próbowałem i powiem szczerze że w tych soczewkach Ledy nie zdały egzaminu.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Września 2017, 22:25:15 »
NIE UZYWAJ - to prowizorka bez homologacji, kup solidne klasyczne halogeny, tym co najwyżej możesz oslepic innych kierowcow.
Co do zamarzania to te male chinczyki solidnie sie grzeja (kto wie jaka maja zywotnosc gwarantowana?) wiec daly by rade.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Września 2017, 04:10:47 »
Grzeją, ale w inną stronę niż normalne żarówki. Ciepło uchodzi w przeciwna stronę niż światło (w zwykłej żarówce jest jednym z elementów promieniowania). To raz.
Dwa - taka zamiana jest nielegalna.
Trzy - takie żarówki nie osiągają nawet ułamka deklarowanej jasności.
Cztery, najważniejsze - nie skupiają się w reflektorach. Fizycznie jest to niemożliwe. Kształt odbłyśnika został dobrany tak żeby skupić źródło światła o wymiarach ~5x1mm świecące dookoła. To teraz zerknij na kształt i wymiary źródła światła w żarówce z linku. To śmieć który będzie świecić dużo gorzej niż oryginalny halogen, do tego oślepi wszystkich na drodze.
To HB4 pasuje do Aurisa II ?
Prawie. HIR1 to rozwinięcie HB3, HIR2 to ewolucja HB4. Oczywiście trochę zmieniono blaszki żeby nie pasowały bezpośrednio.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Września 2017, 15:17:18 »
rowala mnie za kazdym razem jak mi ktos wyjezdza z legalnoscia zarowek / swiatel itp gdy w kraju jezdzi tyle zlomu po ulicach  <zalamka>  poskladanych z przyzwojowych "przystankow"

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Września 2017, 20:44:11 »
ciekawe co byś powiedział jakby taki złomiarz oślepił cię swoimi ledam/zenonami na wiejskiej ciemnej drodze i wpadłbyś do rowu, a gość sobie pojechał dalej. I kamerka nagrałaby całe zdarzenie ale tablica rejestracyjna oczywiście nieczytelna. Czy dalej by Cię to rozwalało ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Września 2017, 21:11:20 »
A codziennie wdychasz stare autokary które zostawiają za sobą zasłonę dymną i karmisz raka, ile razy zadzwoniłeś po inspekcje by sprawdzili stan pojazdu gdyż masz pewne zastrzeżenia?

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Września 2017, 21:32:19 »
Grzeją, ale w inną stronę niż normalne żarówki. Ciepło uchodzi w przeciwna stronę niż światło (w zwykłej żarówce jest jednym z elementów promieniowania). To raz.
Ciepło wydziela się na złączu p-n więc na każdej diodzie, a nie na czepieniu. A że z tak małych powierzchni ciężko zebrać energię to maly chinczyk wstawia elementy absorbujące robiące za radiator (pierścienie aluminiowe, plecionki miedziane i inne wynalazki).
To normalne ze LED ma wąskie widmo wiec i podczerwieni nie emituje, profesjonalne FULL LEDY maja nagrzewnice z wymuszona cyrkulacja, a nie "podgrzewane spryskiwacze" - cóż z nich za pożytek podczas ciągłej jazdy zimą?

A co do zadymienia i gratow na drogach - fakt taki jest obraz polskiej motoryzacji - ale jak będziesz miał kolizje/wypadek i biegly/rzeczoznawca odnotuje ze miałeś takeie LEDY to będziesz miał faktycznie problemy...
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2017, 21:34:12 wysłana przez erma »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl