Autor Wątek: Opony zimowe  (Przeczytany 44338 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Opony zimowe
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Listopada 2017, 09:22:15 »
Ale będziesz testował czy o co chodzi?

Tak , masz rację , trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem. Mam je już , 10.11 jestem umówiony na montaż i zobaczymy jak się spiszą .

Swoją drogą jaka jest różnica w produkcji Finlandia czy Rosja ? To robi maszyna , a czy guzik wciśnie pijany Fin czy pijany Rosjanin to żadna różnica . Rosjanie przynajmniej się na wesoło upijają ;)
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline ryspol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 15 Listopada 2017, 11:10:46 »
Dodam swoje 3 gr.
Po zakupie auta myślałem o drugim komplecie kół na zimę. Zawsze miałem całe koła bo odchodziły zmiany i kolejki w warsztatach - samemu bez problemu można zmienić. Na poprzednią zimę szwagier kupił sobie opony całoroczne michelin crossclimate - opony wielosezonowe - bo też nie chciał już zmieniać kół. Trochę je testowaliśmy i całkiem nieźle się na nich jeździ. Mieszkam na wschodzie więc i niezłe mrozy i sporo śniegu. Swoje auto odebrałem na początku lutego i też założyłem takie opony. Po zimie i lecie mogę już coś powiedzieć na ich temat. Samochód jeździ w małym mieście i trochę tras. Opony na śniegu, lodzie, wodzie, błocie i suchym zachowują się ok w porównaniu do innych typowych zimówek i letnich. Wydaje mi się, że jeżeli robi się ok 20 tyś rocznie i nie ma ekstremalnych warunków np. zima w górach to naprawdę nie ma co kupować 2 kompletów - na lato i zimę.

Offline soulshakin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Listopada 2017, 17:26:41 »
Ja też jestem po zakupie opon Michelini Crossclimate i zobaczymy jak się będą sprawować. Ostatnie lata śniegu coraz mniej, a jak już jest to długo nie leży, zamiast kupić drugi komplet + felgi + czujniki wybrałem lepsze wielosezonówki i wole zmienić za 3-4 lata na nowe niż trzymać dwa komplety. Szczególnie że auto prawdopodobnie więcej niż 15k km nie zrobi w ciągu roku.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 15 Listopada 2017, 19:27:01 »
Szkoda, że nie ma 18" Michelin Crossclimate, przy mniejszych kołach C-HR trochę traci na uroku.

Offline ryspol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Listopada 2017, 10:33:02 »
Ja też jestem po zakupie opon Michelini Crossclimate i zobaczymy jak się będą sprawować. Ostatnie lata śniegu coraz mniej, a jak już jest to długo nie leży, zamiast kupić drugi komplet + felgi + czujniki wybrałem lepsze wielosezonówki i wole zmienić za 3-4 lata na nowe niż trzymać dwa komplety. Szczególnie że auto prawdopodobnie więcej niż 15k km nie zrobi w ciągu roku.
Dokładnie tak samo myślę. W poprzednim aucie miałem zimówki 10 lat. I co z tego, że z wyglądu jak nowe, skoro praktycznie zerowa przyczepność. Lepiej częściej wymienić.
Ja mam standardowo 17cali i taki rozmiar jest dostępny. Może felgi trochę małe ale za to opony mają większy profil niż 18. Na naszych drogach, szczególnie na wiosnę, wyższy profil opony się przydaje.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2017, 10:36:29 wysłana przez ryspol »

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Listopada 2017, 08:56:42 »
Założyłem Nokiany WRD4 .

Póki co nie zauważyłem zwiększonego hałasu . Bardzo dobre trzymanie boczne na mokrym. Jeśli chodzi o bardzo mocne hamowanie dość szybko tracą przyczepność ( ale test był pierwszego dnia , powtórzę jak trochę przejadę )

Nie żebym tęsknił za śniegiem , ale dopiero wtedy pokaże się co potrafią w najtrudniejszych warunkach .
-------------------------
Zastanawiam się z jakiego powodu kupuje się drugi komplet felg ( zaznaczam , sam to robię ) Czy przekładanie opon to tak duży problem czy chodzi o ewentualne niszczenie felgi przy zmianach ?
Co Was motywuje ?
Pytam , bo z różnych względów założyłem opony zimowe na letnie felgi i zastanawiam się czy już tak tego nie zostawić a felgi zimowe sprzedać ...
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Listopada 2017, 13:13:15 »
Gdyby ktoś był zainteresowany felgami nowymi oryginalnymi 17" to wystawiłem w dziale giełda swoje :

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42086.new.html#new
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Listopada 2017, 11:10:08 »
Ja założyłem Continental 225/50 r18 730. Długo się zastanawiałem i wybrałem po prostu opony które najlepiej wypadają w testach. Jeździ się Ok - nie wiem co miałbym opisać. To co się natomiast rzuca w oczy to MEGA rant chroniący felgę (ten z fabrycznych Michelinow taki pitu pitu przy nim).

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Listopada 2017, 18:53:29 »
Wczoraj zmieniałem swoje koła z 18 na alu na 17 na stalówkach. Nie mam jeszcze oryginalnego lewarka, więc posiłkowałem się od nissana note i tu niespodzianka, auto podniesione, koło ściągnięte, a 17 nie chce wejść, bo auto jest za nisko, nawet po podniesieniu lewarka na maksa. Dobrze, że znajomy miał wyższy lewarek, bo było by kiepsko. Orientuje się ktoś, czy są jakieś nakładki na koła, żeby ta śruba w przednich nie była tak na wierzchu? Czy tylko kołpaki? Czy ta śruba szybko u was zardzewiała?

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Listopada 2017, 19:21:40 »
17 nie chce wejść, bo auto jest za nisko

Dziwna sprawa, czy na pewno opony dobrze dobrałeś?

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Listopada 2017, 19:27:12 »
Tak, ta 18 zeszła pod pewnym kątem, niestety 17 już tak nie chciała wejść

Offline amorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Listopada 2017, 20:05:29 »
Witam założyłem opony zimowe NOKIAN WRD4 - 18'' prod. Finland na alu. Przejechałem ok.500km uważam że są b.dobre wydaje mi się że są cichsze od letnich. Co do hamowania to jest ok. każda nowa opona na początku słabiej hamuje do zdarcia powłoki zabezpieczającej, szkoda tylko że w rankingu podają niską żywotność / mały przebieg/

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Listopada 2017, 14:38:57 »
Też na nich jeżdżę tylko 17" . Czekam na zachowanie na śniegu . Ciche są faktycznie .
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline greg ko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Listopada 2017, 20:53:32 »
Też Nokiany wr d4 215/60/17 jestem zaskoczony pozytywnie. Byłem w górach śniegu nasypało sporo ani razu nie straciły przyczepności przy ruszaniu i na śniegu i na błocie pośniegowym, cichsze niż letnie. Niestety nastrój testowy juz na początku zepsuł mi komunikat o awarii układu PCS. Jutro muszę gdzieś przeprowadzić testy granic bezpieczeństwa dla tego samochodu, żeby wiedzieć jakie manewry na śliskim da radę zrobić i wyprowadzić siebie i auto z opresji.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Grudnia 2017, 12:43:25 »
Aż tak dobrego wrażenia nie mam . Na mokrym i błocie jest super . Na śniegu nie jestem zachwycony , choć jest przyzwoicie . Nawet do 3 biegu praktycznie cały czas chodzi ASR . Z tym że dość energicznie wciskam gaz żeby poznać zachowania tego auta i opn na śniegu . Oczywiście przy delikatnym obchodzeniu się z gazem jest znacznie lepiej , ale póki co ocena 4+ . Być może jednak nacisk na przednią oś w hybrydzie jest większy niż w tym malutkim 1.2T . Może tu jest pies pogrzebany
Miłośnik "włoszczyzny"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl