Autor Wątek: Hak holowniczy.  (Przeczytany 22293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
Odp: Hak holowniczy.
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Sierpnia 2025, 13:26:02 »
Witam . Ja myśle o przyczepce kempingowej o DMC nie wiekszym niż 700 kg. Mam okazje kupić przyczepkę kempingową n126 po gruntownym remoncie której DMC to niespełna 500 kg. A z taką przyczepką to chyba C-HR poradzi sobie bez problemów. Dla pewności musze poszukać w mojej okolicy wypożyczalni przyczep , wypożyczyć jakąś i sprawdzić "organoleptycznie" jak to będzie sie sprawować aby nie nadziać sie na minę. :-)
Hej właśnie jestem w trakcie remontu takiej przyczepy. Powiem Ci, że C-HR poradzi sobie z nią bez problemu - w PRLu fiaty 126p je ciągały, stąd nazwa n126, także bierz i nie zastanawiaj się ;)
No i kupiłem tą małą niewiadówke n126. Pierwsza trasa Warszawa - Ciechanów - Koszalin niespełna 500 km za jednym zamachem i wszystko jest O.K. Dla C-HR taka mała przyczepka to nie problem. Można śmiało "poganiać koniki" bo ta przyczepka faktycznie dobrze się sprawuje za autem . Szkoda tylko że te ograniczenie prędkosci na ekspresówkach i autostradach dla pojazdów z przyczepkami to 80 km/godz , bo z powodzeniem mogłoby być chociaż 90 km/godz. A te 50 miasto , 70 drogi krajowe- ta akurat mogą być chociażby ze względu na bezpieczeństwo, bo to co sie dzieje obecie na drogach to aż włos sie jeży na głowie.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Sierpnia 2025, 13:50:49 »
bo to co sie dzieje obecie na drogach to aż włos sie jeży na głowie.

To się dzieje na drogach co ludzie mają w głowach ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Sierpnia 2025, 17:18:22 »
Na ekspresówce lub autostradzie nie można jechać wolniej niż tiry bo to dopiero jest niebezpieczne z prędkością jaką poruszają się ciężarówki, jeździ się wszędzie.
W wielu krajach przepisy pozwalają na szybszą jazdę niż 80km/h np w Austrii z przyczepą do 750kg można jechać 100. W Niemczech też 100 gdy przyczepą ma system stabilizacji toru jazdy.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline malfeusz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: c-hr
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Sierpnia 2025, 23:04:17 »
Witam . Ja myśle o przyczepce kempingowej o DMC nie wiekszym niż 700 kg. Mam okazje kupić przyczepkę kempingową n126 po gruntownym remoncie której DMC to niespełna 500 kg. A z taką przyczepką to chyba C-HR poradzi sobie bez problemów. Dla pewności musze poszukać w mojej okolicy wypożyczalni przyczep , wypożyczyć jakąś i sprawdzić "organoleptycznie" jak to będzie sie sprawować aby nie nadziać sie na minę. :-)
Hej właśnie jestem w trakcie remontu takiej przyczepy. Powiem Ci, że C-HR poradzi sobie z nią bez problemu - w PRLu fiaty 126p je ciągały, stąd nazwa n126, także bierz i nie zastanawiaj się ;)
No i kupiłem tą małą niewiadówke n126. Pierwsza trasa Warszawa - Ciechanów - Koszalin niespełna 500 km za jednym zamachem i wszystko jest O.K. Dla C-HR taka mała przyczepka to nie problem. Można śmiało "poganiać koniki" bo ta przyczepka faktycznie dobrze się sprawuje za autem . Szkoda tylko że te ograniczenie prędkosci na ekspresówkach i autostradach dla pojazdów z przyczepkami to 80 km/godz , bo z powodzeniem mogłoby być chociaż 90 km/godz. A te 50 miasto , 70 drogi krajowe- ta akurat mogą być chociażby ze względu na bezpieczeństwo, bo to co sie dzieje obecie na drogach to aż włos sie jeży na głowie.
Hej kolego, to dobrze że masz pozytywne wrażenia. Ja skończyłem I fazę remontu swojej (jest szczelna, sprawna i jezdna - jedynie środek całkiem pusty nie licząc nowej podłogi i materiału na ścianie) i w najbliższy weekend zaczynam jazdy testowe. Najpierw wokół komina, żeby zapoznać się z techniką jazdy z przyczepą, później jak się wszystko powiedzie to wyjazd +/- 100km na pierwsze nocowanie. Życzę Tobie i sobie powodzenia i do usłyszenia!

Offline malfeusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Sierpnia 2025, 23:13:16 »
Fajnie, że kupujecie polskie przyczepy!   Napiszcie proszę, po wakacjach, jakie macie wrażenia.
Hej,
ja już byłem na wyjeździe więc mogę co nieco napisać.
Na pewno C-HR nie ma problemu z ciągnięciem tej przyczepy (N126) - tak jak pisałem wcześniej, Maluchy to ciągały. Spalanie jest większe, autostradą się nudno jedzie (pomiędzy tirami na tempomacie ;) ).

Co do samej przyczepy - moje jest po remoncie, w środku jest pusta (ma tapicerkę na ścianach, nową podłogę, okna, instalację fotowoltaiczną, ale mebli brak), ale spaliśmy na dmuchanych materacach z namiotu. Łącznie 4 osoby (2 dorosłych i dzieci 8 i 12 lat). Jesteśmy bardzo zadowoleni, mamy do niej dostawiany przedsionek, gdzie dzieje się dzienne życie (gotowanie, jedzenie, gry planszowe, szafa na ciuchy, kuchenka itp) i już mamy plan by na przyszły sezon wakacyjny zabudować ją w środku pod siebie (2 podwójne, rozsuwane łóżka). Przyczepka jest bardzo lekka, fajnie się nią nawet ręcznie manewruje, daje sporo frajdy zwłaszcza przy samodzielnym remoncie. Nakład pracy ogromny, ale satysfakcja bardzo zadowalająca. Zwłaszcza, że ja swoją kupiłem w cenie nowego roweru ;)

Pozdrawiam i do zobaczenia na drodze!

PS. Gdyby ktoś chciał poczytać o przebiegu remontu to zapraszam na mikroblog na Facebooku: https://www.facebook.com/people/Niewiadów-N126-NiewiadóMoCo/61576343043442/
Wszelka krytyka mile widziana ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2025, 23:25:21 wysłana przez malfeusz »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Sierpnia 2025, 09:35:12 »
Fajna zajawka z tym kempingiem zamiast "namiotu" kiedyś nawet miałem podobny pomysł podpatrzony na wycieczce w do Szwajcarii. Tylko tam facet miał przyczepkę w kształcie "kropli wody" śmisne ale praktyczne :-)
Niestety nigdy nie zrealizowałem tego pomysłu a do tego kumpel kupił nową przyczepę "full wypas" i po kilku wycieczkach mi przeszła chęć na tego typu urlopy.
Tu masz fajnie bo jest lekko, zestaw łapie się na zwykłą kategorie prawa jazdy no i nie potrzebujesz kolejnego auta pod ciąganie przyczep.

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Sierpnia 2025, 17:03:58 »
fajna zapiekanka :D
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

Offline malfeusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Sierpnia 2025, 09:55:15 »
Dzięki koledzy za miłe słowa :) Jestem świadomy swoich niedoróbek ale z wykończeniówką mam tyle samo wspólnego co i z polityką :D

Co do samego haka, żeby nie robić offtop - ten z ASO w C-HR II jest bardzo wygodny, wpinasz, przekręcasz kluczyk i jazda. Nacisk pionowy jest bodajże 75kg więc i platforma z 4 rowerami wejdzie.
Jedyne co to zauważyłem, że przy ciągnięciu przyczepy zaczep od niej zaczął zdzierać farbę z haka. Nie uważam tego jednak za wadę - gdzieś na forum karawaningowym widziałem, że powinno się to celowo zrobić przy ciąganiu kempingu. U mnie wywołało to niepokojące piski, zwłaszcza przy skrzyżowaniach 90 stopni.

Jeśli ktoś się zastanawia nad hakiem montowanym w ASO - polecam. Wiązka oczywiście 13pin. Mnie kosztował równe 3000zł w ASO Zduńska Wola, listopad 2024.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Października 2025, 08:21:22 »
Fajnie, że kupujecie polskie przyczepy!   Napiszcie proszę, po wakacjach, jakie macie wrażenia.

Wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Co prawda mój sezon trwał zaledwie miesiąc i miałem tylko cztery krótkotrwałe wyjazdy , ale śmiało moge powiedzieć że to był strzał w dziesiątke z tym zakupem. We wrześniu przyszedł czas na liftig tej mojej przyczepy - malowanie, wymiana okien uchylnych i innych drobiazgów. Oczywiście wnętrze robione pod moje potrzeby , co prawda jeszcze zostały drobne robótki wykończeniowe. Efekt pracy możecie zobaczyć na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=_HtEQKGicmc . Teraz z niecierpliwością będę czekał na przyszły sezon turystyczny, chociaż nie wykluczam jakiegoś wyjazdu jeszcze w tym roku. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2025, 08:22:53 wysłana przez Marek08 »

Offline malfeusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Października 2025, 19:15:37 »

Wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Co prawda mój sezon trwał zaledwie miesiąc i miałem tylko cztery krótkotrwałe wyjazdy , ale śmiało moge powiedzieć że to był strzał w dziesiątke z tym zakupem. We wrześniu przyszedł czas na liftig tej mojej przyczepy - malowanie, wymiana okien uchylnych i innych drobiazgów. Oczywiście wnętrze robione pod moje potrzeby , co prawda jeszcze zostały drobne robótki wykończeniowe. Efekt pracy możecie zobaczyć na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=_HtEQKGicmc . Teraz z niecierpliwością będę czekał na przyszły sezon turystyczny, chociaż nie wykluczam jakiegoś wyjazdu jeszcze w tym roku. Pozdrawiam.
Piękny sprzęt kolego, fachowa robota. Do zobaczenia gdzieś na tracie albo i na kempingu!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl