Autor Wątek: problem ze wstecznym  (Przeczytany 2466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tonymontana123

• Toyot Pełzający
  • **
problem ze wstecznym
« dnia: 17 Września 2017, 09:18:30 »

witam

auris 2007rok  1.4d4d skrzynia 5biegow

W moim aucie czasami -  raz na tydzien moze rzadziej skrzynia biegów ma taki dziwny objaw - przy wrzucaniu wstecznego biegu słychac takie metalicze uderzenie , czasami ten wsteczny nie wchodzi poprwawnie  więc wciskam sprzeglo i ponownie wrzucam wsteczny i wtedy skrzynia pracuje normalnie - auto pracuje normalnie w czasie jazdy pozostałe biegi wchodza perfekcyjnie  - pojawia sie to tak srednio przy co dziesiatym wrzucaniu wstecznego

pytanie brzmi czy to noramlne - czy sa to jakies oznaki uszkodzenia ??

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: problem ze wstecznym
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Września 2017, 11:52:25 »
Ja mam auris tez z 2007 r i skrzynię też 5 biegów za to silnik 1.6 i z tym wstecznym to jest tak u mnie że jak wcisne sprzęgło to nie chce wejść. Puszczam sprzęgło i wciskam ponownie i wchodzi. Nie zachodzilem w głowę bo kiedyś w vectra (co nią wcześniej jeździłem) miała tak samo

Offline tonymontana123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Września 2017, 12:34:32 »
hehe
smieszna historia bo ja tez wczesniej mialem vectre-  1996 rok  1.6 B 101km i tam bylo tak ze  wsteczny chodzil OK a z kolej biegi w czasie jazdy ciezko wchodzily - tez bylo to sporadycznie raz na jakis czas 

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Września 2017, 13:34:03 »
Tak jest w każdym samochodzie, wynika to z budowy skrzyni biegów. Koło zębate biegu wstecznego jest przesuwne i czasami trafi "ząb na ząb". Puszczenie sprzęgła i ponowne wciśnięcie powoduje inne ustawienie się kół zębatych. Ta też jest wskazane w wielu instrukcjach obsługi.

Offline tonymontana123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Września 2017, 21:15:41 »
a tak zapytam proforma - pytanie do specjalistow  :)  -  w "moim" aurisie   nalezy wymieniac olej w skrzyni ?  jesli tak to co ile kilometrow ??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl