Autor Wątek: jaki bagażnik na rowery (F)  (Przeczytany 17982 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

k r z y s i e k

• Gość
jaki bagażnik na rowery (F)
« dnia: 30 Kwietnia 2005, 20:32:15 »
Witam, jaki bagaznik dachowy najlepiej pasuje do Cariny E tzn chodzi o belki nośne?
na obrzeżu dachu jest taka rynienka, czy jest jakis bagaznik ktory mozna zahaczyć za tą rynienkę a nie za wneke drzwi zeby uszczelki nie przycinać?
krzysiek
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2007, 20:30:52 wysłana przez Miche »

Bisua

• Gość
jaki baga¿nik na rowery (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maja 2005, 13:19:48 »
Cytat: k r z y s i e k
na obrzeżu dachu jest taka rynienka, czy jest jakiś bagaznik który mozna zahaczyć za tą rynienkęa nie za wnękędrzwi zeby uszczelki nie przycinać?
są takie bagażniki i wg mnie są najlepsze bo te zwykłe kładzione na dach i przymykane uszczelką są znacznie gorsze (gdyż po pierwsze dach jest dość miękki i niestety sie wgniata znam to z autopsji a po drugie niszczą sie uszczelki) ja kupujac w sezonie zimowym dałem za taki bagażnik 190 zł brutto

GÓRNY

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maja 2005, 18:39:51 »
Ja mam u siebie założony co prawda włoski CAM Logico 4507 za przystępną cenęi bardzo dobrzęwyglądający .Owszem opiera sięo dach .ale ponizej  tej rynieniki i nie ma prawa wgnieść dachu , biorę3 rowery i nie ma żadnego problemu.  Nie wiem czy ta budowa dachu pozwala na bagażniki które sięnie opierają na sięna dachu i są mocowanęgdzie indziej niż pod uszczelkęraczej to nie możliwę. na krawędziach dachu od strony drzwi są wcięcia w których nalęży ustawić bagażnik. :lol:
 Popieram Bisue że lepiej gdy by sięnie opierał o dach ale tak chyba musi być w tym modelu :lol:

sla66wol

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maja 2005, 10:22:36 »
Witam ! mam Thula drogi ale bardzo dobry na rynienki nic sięnie dzieje stabilny mocny. Widziałem u kolegi prywaciarski bagażnik oparty na dach i płakać nie warto oszczędzać w tym przypadku blacharz i lakiernik wychodzą drożej!!!

GÓRNY

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maja 2005, 12:39:44 »
Cytat: sla66wol
bardzo dobry na rynienki

Co to znaczy na rynienki ? Czy to znaczy że jest oparty  jednak na dachu o centymetrowe wgłębienie ciągnące sięod szyby przedniej do tylnej =
Cytat: sla66wol
bagażnik oparty na dach

. I czy jest mocowany inaczej niz pod uszczelki od  drzwi? :roll:  :roll:

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maja 2005, 20:21:22 »
Dzięki za info. W międzyczasie zrobiłem objazd po sklepach z bagaznikami i mówiąc szczerze nie jest za duży wybór. Ogólnie mówiąc są dwa rozwiazania konstrukcyjne. 1) stopa na dachu a pod rynienkęłapa przycięta drzwiami 2) zamiast stopy na dach jest wąska stopka do wewnątrz rynienki a łapa chwyta ją dookoła tak jak w przypadku 1. W tym drugim jest lepiej bo nie rysujemy dachu. Ale oba przypadki mają pweną wadę, otóż kształt tej łapy nie jest półokrągły tak jak rynienki i mogą sięodciśnąć na niej ślady. Wszyscy faceci ze sklepów wciskali mi ten uniwersalny typ bagaznika ale tylko jeden powiedział mi ze to wszystko jest do pupy i że do Cariny jest jeden model jakieś szweckiej firmy w wersji do rynienki i ma  specjalnie wygięta półokrągłą łapędo rynienki Cariny i do starej Corolli. Towar na zamówienie i kosztuje 318 zł. niby drogo ale inny, tani bagaznik moze zaskutkować wymianą uszczelek i rynienki w sumie moze byjść wielokrotniew drożej.
krzysiek

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2005, 14:52:42 »
Czy udało Wam sięustalić jaki bagażnik dachowy jest najlepszy ?
Ostatnio byłem w Norauto i widziałem tam bagażnik marki AutoMaxi Supra 02 za ok. 175 PLN - konstrukcja łapy na uszczelkęoraz podstawka na dach wykończona gumą. Czy ktoś z Was takiego używał i czy warto ?
Poza tym znalazłem z droższej półki LA PREALPINA - Eurobar alu za ok. 289 PLN - http://www.aih.pl/, montowany tylko za rynienkę, bez podstawki na dach.
Co o tym sądzicie ?
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

GÓRNY

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maja 2005, 18:33:54 »
Według mnie konstrukcja dachu powoduje , że bagażnik musi być zamocowany pod gumędachu i podparty łapą o dach.
 :roll: La Preparina - wg mnie ten na obrazku nie pasuje do cari (powód j,w) producent pisze , że do konkretnego modelu trzeba wymieniac elementy mocowania.
 :evil: Auto Maxi miałem w Toledo sprawował siędobrze choc wygląd miał średni.
Jak ktoś chcęzobaczyć u mnie bagażnik Cam Logico na cari wyślęna priva

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maja 2005, 20:25:33 »
Do Cariny najlepiej pasuje bagaznik na rynienkębez stopy na dach. Dach w tym miejscu gdzie  powinna stać stopa ma uskok, ktory uniemozliwia posadowienie stopy całą jej powierzchnią. Fakt ze stopęmozna dokupić ale do Avensisa a typowego do Cariny jest brak u kazdego producenta. Po za tym, łapy mocujące za wnękędrzwi mają kształt kąta prostego bo w wiekszości samochodów łapią bezpośrednio za wnękędrzwi i ten kształt taki jest właśnie dobry, a w Carinie we wnęce drzwi jest rynienka i uchwyt nieprawidłowo przylega do rynienki (tak jak to zwykle kąt prosty do półkola:-)) i na tym polega problem.
Wobec powyższego do Cariny najlepiej pasuje bagaznik z wąską stopką do rynienki z łapą w kształcie półokrągłym.
Jezeli ktoś twierdzi inaczej, to niech sobie założy inny, ale niech uważa zeby go pewnego razu rowery nie wyprzedziły
  :lol:

krzysiek

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maja 2005, 00:17:23 »
Wydaje mi się, że ten AutoMaxi, będzie pasować - znalazłem taki na Allegro - zobaczcie zdjęcia - szczególnie przyjrzyjcie sięstopie na dach - jest specjalnie uformowana, nie jest płaska: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=49593438. Jak nie ten to jaki - podajcie jakiś konkretny model ?
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2005, 17:57:04 »
Cytat: Alien_Obcy
Wydaje mi się, że ten AutoMaxi, będzie pasować - znalazłem taki na Allegro - zobaczcie zdjęcia - szczególnie przyjrzyjcie sięstopie na dach - jest specjalnie uformowana, nie jest płaska: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=49593438. Jak nie ten to jaki - podajcie jakiś konkretny model ?

Kupiłem dokładnie taki sam nowy w sklepie specjalizującym sie w bagaznikach w zeszłym tygodniu za 198 zł ale na drugi dzień oddałem bo nie pasował. Facet twierdził ze napweno nie potraflem go prawidłowo założyć i napewno nie przeczytałem instrukcji. A on takie bagazniki sprzedaje chyba ze 100 lat i zawsze pasowały do wiekszości samochodów! Poszedł sam spróbować i ......  :oops:     rzeczywiście nie pasuje. Polecił mi inny tej samej firmy ale na rynienki za 100 zł. Pasował wprawdzie o wiele lepiej ale to wraz nie to bo ma łapy za grube i jak sie drzwi zamyka to po kilku razach rozwali uszczelkę

krzysiek

GÓRNY

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2005, 20:47:13 »
tym miejscu gdzie powinna stać stopa ma uskok, ktory uniemozliwia posadowienie stopy całą jej powierzchnią.

w Cam Logico stopa opiera sięprzed uskokiem (między uskokiem i rawędzią drzwi) całą powierzchnią
(tak jak to zwykle kąt prosty do półkola:
rzeczywiście łapa ma kąt prost ale nie przeszkadza to w mocowaniu i przez rok użytkowania (po 3 rowery, anarty) nie zauważyłem żadnych uszkodzęń i problemów.
 Swój kupowałem w sklepie Od garbusa do lexusa
ale są też tu www.hossa.pl  (w rzeczywistości wygłądają lepiej)

GÓRNY

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maja 2005, 22:20:18 »

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
Re: jaki baga¿nik na rowery
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Maja 2005, 21:47:18 »
Witam, jaki bagaznik dachowy najlepiej pasuje do Cariny E tzn chodzi o belki nośne?

Witam wszystkich forumowiczów :D
Byłbym wdzięczny za identyczną info, ale w odniesieniu do Cariny II...
Może jakiś określony i sprawdzony model belek nośnych?
Dzięki i pozdrowienia z Gdańska.

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: jaki baga�¿nik na rowery (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Czerwca 2007, 08:40:34 »
witam
zamierzam kupić bagażnik dachowy, mówiono o tym już trochę powyżej, ale tematu nie wyczerpano. Chciałbym dowiedzieć się jak montuje się bagażnik ze stopa oparta o dach, oraz czy łapa ściągajaca umieszczona ma byc pod uszczelką drzwi, czy na niej. Bardzo prosze forumowiczów o fotki obrazujące problem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl