Autor Wątek: jaki bagażnik na rowery (F)  (Przeczytany 17974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: jaki baga�¿nik na rowery (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Czerwca 2007, 10:53:15 »
dodam tylko w tym temacie, ze posiadaczom haka najlepiej sie sprawdzi bagaznik na hak
ja mam najprostszy thule za 180 pln na 3 rowery i dziala bardzo dobrze a zrobilem juz z nim kilka kkm
szybko sie zaklada bagaznik i rowery i jest lepszy aerodynamicznie

fotka:
http://picasaweb.google.pl/cholewar/20060626_hel/photo#5070406075932049842

pozdrawiam,
cholo

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Czerwca 2007, 20:30:11 »
Cholo czemu jak masz taka fajna cari nie wrzucisz jej fotek na galeri cari  :grin: :grin: :grin: ??  Sorki za OT  :icon_pray: :icon_pray:
Focus II 1,6 :)

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Czerwca 2007, 21:07:16 »
jest lepszy aerodynamicznie

Bagaznik na hak najbardziej pogarsza aerodynamike samochodu, nawet bagaznik na dach jest bardzej aerodmiczny od tagiego! pozdrawiam

darkom61bis

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Czerwca 2007, 21:17:04 »
dodam tylko w tym temacie, ze posiadaczom haka najlepiej sie sprawdzi bagaznik na hak
ja mam najprostszy thule za 180 pln na 3 rowery i dziala bardzo dobrze a zrobilem juz z nim kilka kkm
szybko sie zaklada bagaznik i rowery i jest lepszy aerodynamicznie

pozdrawiam,
cholo

Jeżdżąc Cariną, po zapakowaniu 4 osób lub czegoś ciężkiego do bagażnika mam wrażenie, że jest zbyt miękka.
Trzy rowery daleko za tylną osią powinny spotęgować wrażenie miękkiego tyłu.
Jakie masz wrażenia z jazdy?
Poza tym potrzebna dodatkowa tablica rejestracyjna. Czy używasz tzw. legalnej? I co z jej oświetleniem?

Sam zastanawiam się nad jakimś rozwiązaniem. Chętnie skorzystam z doświadczeń.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Czerwca 2007, 22:38:14 »
Bagaznik na hak najbardziej pogarsza aerodynamike samochodu, nawet bagaznik na dach jest bardzej aerodmiczny od tagiego! pozdrawiam

wydaje mi sie, ze nie masz racji
nie chce mi sie teraz szukac, ale widzialem kilka testow gdzie sprawdzano cx oraz spalanie samochodow z roznymi bagaznikami i najgorszy byl na klape  potem na dach a najlepszy na hak. zreszta potwierdzam to bo robilem ten sam dystans z dachowym i spalanie jest co najmniej 0.5 litra mniejsze.

pozdrawiam,
cholo
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2007, 23:08:28 wysłana przez cholo »

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Czerwca 2007, 22:50:27 »
Sam zastanawiam się nad jakimś rozwiązaniem. Chętnie skorzystam z doświadczeń.

owszem jest miekka, ale zauwazylem ze jest pewna granica po ktorej dokladanie obciazenia juz nie pogarsza 'miekkosci'.
zanim pierwszy raz ruszylem w droge myslalem o wlozeniu na czas podrozy gum utwardzajacych w sprezyny (z allegro) ale okazalo sie ze nic takiego nie jest potrzebne.

trzeciej tablicy oryginalnej nie dostaniesz legalnie. chodzi tylko o powtorzenie numerow wiec zrobilem wydruk i zafoliowalem.
samo mocowanie tablicy wraz ze swiatlami kosztuje kolo 80 pln. mozna tez kupic bagaznik na ktorym rowery stoja a nie wisza i ten juz ma miejsce na tablice i swiatla ale jest znacznie (do 3 razy drozszy).

pozdrawiam,
cholo

darkom61bis

• Gość
Odp: jaki bagażnik na rowery (F)
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Czerwca 2007, 21:38:30 »
owszem jest miekka, ale zauwazylem ze jest pewna granica po ktorej dokladanie obciazenia juz nie pogarsza 'miekkosci'.
zanim pierwszy raz ruszylem w droge myslalem o wlozeniu na czas podrozy gum utwardzajacych w sprezyny (z allegro) ale okazalo sie ze nic takiego nie jest potrzebne.

trzeciej tablicy oryginalnej nie dostaniesz legalnie. chodzi tylko o powtorzenie numerow wiec zrobilem wydruk i zafoliowalem.

[/quote]

Obawy o miękkość tyły zostały chyba rozwiane.
Nie mam jednak pewności co do reakcji drogówki na drukowaną tablicę rejestracyjną.
Przechodziłeś choć raz kontrolę na drodze z tym bagażnikiem?
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2007, 22:45:04 wysłana przez Swoop »

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Czerwca 2007, 22:35:14 »
Nie mam jednak pewności co do reakcji drogówki na drukowaną tablicę rejestracyjną.

nie, ale kilka radiowozow juz za mna jechalo i nic sie nie dzialo
na 90% jestem pewien, ze jest to ok.
byla nawet kiedys o tym audycja w radiu 'Z' gdzie dzwonili na policje i tam im powiedzieli, ze tak ma to byc wlasnie zrobione.

pozdrawiam,
cholo
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2007, 22:44:36 wysłana przez Swoop »

PanPatyk

• Gość
Jaki bagażnik rowerowy?
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Kwietnia 2008, 10:12:19 »
Witam!!
Za oknem słońce świeci  <taniec> a po zimie brak ruchu daje o sobie znać :-(. Chciałem kupić sobie bagażnik rowerowy. Mam Carine LIFTBACK i zastanawiam się czy są takie bagażniki i gdzie można je zamontować bo chyba na dachu odpada. Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Panpatyk przed zalozeniem watku zajrzyj do faq lub skorzystaj z opcji szukaj. Watek scalilem.  Miche
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2008, 15:26:18 wysłana przez Miche »

Offline johnwoo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki bagażnik rowerowy?
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Maja 2011, 15:05:14 »
Czy ktoś z was montował bagażnik na klapę w Carinie E wersja Liftback? Niestety nie mam haka, a dach zajęty...

Szukałem po allegro ale wszyscy piszą tylko o hatchbackach i kombi...  Czy głównym problemem zamontowania takiego bagażnika jest to że szyba dochodzi do samej góry klapy?

Będzie wdzięczny za podpowiedzi, a najbardziej za wskazanie czegoś co pasuje do liftbacka...

Uszczegóławiając zapytanie dodam że potrzebuję zapiąć dwa rowery
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2011, 15:11:35 wysłana przez johnwoo »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Maja 2011, 15:08:12 »
bagaznik z HB powinien pasowac do LB. Mam taki  w almerce, podesle jak znajde model Thule
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl