Autor Wątek: [e12] Nie działający mechanizm szyby pasażera POMOCY!!  (Przeczytany 6879 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pat222

• Początkujący
[e12] Nie działający mechanizm szyby pasażera POMOCY!!
« dnia: 26 Września 2017, 02:13:06 »
Witam,
jestem nowy na tym forum dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli temat już się pojawił.
Mam problem z elektrycznym mechanizmem szyby pasażera w e12. Szyba nie opuszcza się, po wciśnięciu przycisku nie ma żadnej reakcji, nie słychać pracy silniczka. Diody podświetlające przyciski świecą się zarówno u pasażera jak i u kierowcy. Sprawdziłem bezpieczniki oraz kostki i wszystko wygląda na sprawne i dobrze wpięte. Pod boczkiem sprawdziłem wiązki i żaden kabel nie jest uszkodzony. Podłączyłem zasilanie silniczka bezpośrednio pod aku i naciskając przycisk nic, dopiero gdy rozciąłem kable między kostką silniczka, a przyciskiem i podłączam na przemian kable do kabla idącego bepośrednio  do aku to szyba śmiga aż miło.  Zrobiłem prowizorkę i pominąłem przycisk pasażera, ale i tak zero reakcji. Co może być powodem braku napięcia w przewodach odpowiadających za otwieranie i zamykanie?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek wskazówkę  :beer:

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: [e12] Nie działający mechanizm szyby pasażera POMOCY!!
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Września 2017, 09:32:56 »
Sprawdź dokładnie przewody w gumowym łączniku między drzwiami a słupmiem A. Raczej na pewno tam jest problem, temat powszechnie znany.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: [e12] Nie działający mechanizm szyby pasażera POMOCY!!
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Września 2017, 20:22:17 »
W niektorych Toyotach jest przycisk blokady szyb pasazerow przy przyciskach sterowania szyb kolo kierowcy. Moze jest po prostu wcisniety ?
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl